Vores favorit science fiction og fantasy bøger for 2018

0
216

Den lange og dystre år 2018 er næsten slut. Det var et år fuld af ødelæggende storme og katastrofer, skandale efter skandale fra tech virksomheder, og kaotisk politik fra hele verden. Hvis der var nogen lysende punkt i år, det var, at 2018 også medført en rekordhøst af fantastiske science fiction, fantasy og horror romaner, der fungerede som en oase til at undersøge verden omkring os, eller til at slippe for lysere græsgange.

De bedste bøger af dette år, der fortalte historier om interstellare kolonisering af fantastiske magiske civilisationer, optimistiske alternative verdener, og ødelæggende potentiale futures. De bragte os fantastiske figurer, der forsøgte at finde deres pladser i den levende og fantastiske verdener, de beboede.

Her er vores favorit science fiction-og fantasy-læser af 2018.

Billede: Krone Bøger

Foundryside af Robert Jackson Bennett

Robert Jackson Bennett er en af de forfattere, der tiltrækker en enorm mængde af ros for hans bøger, og efter at have læst Foundryside, jeg kan se hvorfor. Det er en episk, betagende roman, der er så meget cyberpunk, som det er fantasi. Vi følger en desperat tyv ved navn Sancia Grado, der er hyret til at stjæle en mystisk kasse fra et lager. Sancia har en særlig evne — hun kan mærke, magic gennemsyret i objekter, som gør hendes arbejde lettere i en verden, hvor magi er overalt.

Bennett indeholder en fantastisk historie ladened med fantastiske figurer, men det er hans tage på magi, der skiller sig ud her. Det er behandlet lidt som computer-kode, og i denne verden, folk bruger det til alt: til at styrke byens vægge, til at give byen lys, og tilføre våben med større beføjelser. Sancia snubler på en grund til at bruge denne magt til fuldstændigt at omskabe verden, hvilket giver en uhyggelig kommentar på længder, at personer og selskaber, der vil gå til at sikre, at de forbliver i kraft.

Billede: Tor Bøger

Semiosis af Sue Burke

En længe stående figur, science fiction er det øjeblik, hvor menneskehedens første, du møder livet fra et andet sted i universet. Der er fokus på Sagsøge Burke ‘ s debut roman, Semiosis, som anerkender, at fremmede liv sandsynligvis ikke vil tage form af en ujævn vej fremmede, men noget, som vi måske ikke kan genkende som intelligent på første blush.

Sådan er sagen her: et rumskib afgår fra Jorden med den mission at bygge et utopiske civilisation på en ny verden. Men når kolonisterne crash-lander på en planet med navnet Pax, deres fokus bliver at overleve blandt klodens fjendtlige plante-liv. Burke ‘ s roman springer fra generation til generation, efter kolonister, og deres efterkommere, da de opdager, at ikke alene er de ikke alene, men at co-eksistens er en vanskelig sætning.

Billede: Harper Voyager

Registrering af en Spaceborn Par af Becky Chambers

En af de mere dejlig science fiction-verdener til at ramme hylderne i de seneste år er Becky Chambers’ Vejfarende “trilogi” — en serie af bøger i samme verden, men som på anden måde stå alene. Den seneste er Rekord for en Spaceborn Par, som følger efterkommere af den sidste flåde af rumskibe til at afvige Jorden, der har holdt fast ved deres måde at livet ombord på den aldrende flåde.

Chamber ‘ s roman er en smuk kig på et samfund, der kæmper med forestående forandringer. Det åbner med ødelæggelse af et medlem af flåden og følger stierne i flere tegn — forældre, nye, fremmede forskere, og andre, der arbejder for at gøre deres vej gennem livet. I sin kerne, bogen tager et optimistisk syn på betydningen af traditioner og en livsstil, men lige så stor betydning for bøjning til at ændre sig med omstændighederne.

Armored Saint, og Dronningen af Krager ved Myke Cole

Myke Cole startede sin karriere med hans Kontrol Punkt, trilogy — en militær fantasy-serie, hvor magic vises i den virkelige verden. Hans seneste razzia er en grim hoppe over til episk fantasy med Armored Saint, og Dronningen af Krager, den første afdrag af en trilogi, der pegede tales om faren for fascisme.

Den første roman introducerer læserne til en landsbyboer opkaldt Heloise, der vidner om den brutalitet, det tyranniske For, som nominelt beskytter verden fra guider med magt til at indkalde forfærdelige dæmoner. Heloise tager kampen op mod den orden og bringer ødelæggelse til hendes hjem, og i den næste rate, bliver frontfigur for en voksende bevægelse til at modsætte sig og vælte den Rækkefølge. Det afsluttende bind vil være ude næste år.

Beregning af Stjerner og Den Skæbnesvangre Sky af Mary Robinette Kowal

Hvad nu, hvis indsatserne i space race var højere? I de indledende kapitler af Mary Robinette Kowal ‘ s seneste to romaner, en asteroide, der lander lige ved den AMERIKANSKE østkyst og truer med til drastisk at ændre klimaet. For at redde menneskeheden, USA og partnerlande tag med på en ambitiøs plan om at kolonisere solsystemet.

Midt i denne er en HVEPS pilot-navnet Elma York, der har evner og ambitioner til at bistå med indsatsen. I den første roman, hun står over for systemiske sexisme og racisme, som hun arbejder på at bryde ind i astronaut-korpset, da de sætter deres seværdigheder på Månen. I den anden, slutter hun den første mission til Mars, og har gjort gældende, ikke kun med de udfordringer, rumfart, men de holdninger og fordomme af hendes besætning. Disse to bøger er de første skridt ind i en levende, spændende verden, og heldigvis, der er mere at komme.

Billede: Harper Collins

Valmue Krig af R. F. Kuang

R. F. Kuang ‘ s debut roman Valmue Krig er lovende åbning salvo for en kommende militær fantasy-trilogien er inspireret af en del af de grusomheder, der fandt sted under den Anden Kinesisk-Japanske Krig. Det følger en lys ung kvinde ved navn Rin, der tjener til optagelse i Nikara Empire ‘ s elite military academy, Sinegard, en flugt fra trældom i hendes fattige provins.

Når hun ankommer på skolen, men hun finder, at den vej, foran hende vil være svært: hun har gjort gældende, ikke kun med sine klassekammerater ” racisme og et udfordrende kursus belastning på skolen, men udbruddet af en brutal og grusom krig. Da hun træder ind i kampen, hun lærer, at magt kommer til en forfærdelig pris.

Billede: Bane Bøger

Hvor Lang Tid ‘Til Sort Kommende Måned? af N. K. Jemisin

Tidligere dette år, N. K. Jemisin blive den første forfatter — nogensinde — at tjene tre på hinanden følgende Hugo Awards for Bedste Roman til hendes fænomenale Brudt Verden-trilogien. Mens vi venter på hendes næste roman, at hun er bragt sammen med en samling af hendes noveller, Hvor Lang tid ‘Til Sort Kommende Måned?

Hver historie i denne samling ulmer med en retfærdig vrede på verdens tilstand. Hendes tegn, der ofte befinder sig i slutningen af systematisk uretfærdighed, og hendes historier, der er en blanding af cyberpunk, episke og urban fantasy, science fiction og mere, kritik af det moderne liv.

I “Byen, der er Født Gode,” en ung mand kommer til udtryk med sin status som en manifestation af New York City, mens “Red Dirt Witch” en mor vender nedad en magtfuld skabning, der repræsenterer hvidt overherredømme, og er tvunget til at kæmpe med de ofre, som hun og hendes familie skal gøre for at sikre, at de har en fremtid. For fans af hendes Brudt Verden trilogien, der også “Sten Sult”, hvor en pige vil stoppe ved intet for at jage en mand, der ødelagde hendes liv. Resten af kollektionen er historier er lige så fantastisk og rettidig.

Billede: Arsenal Papirmasse

Tiger Influenza af Larissa Lai

I en fjern fremtid, menneskeheden overlever på en planet ødelagt af klimaændringer og plager i Larissa Lai ‘ s seneste roman Tiger Influenza, som følger et fællesskab af klonede kvinder, der kæmper for deres overlevelse ført af sygdom og økonomi.

Lai ‘ s historie følger to kvinder: Kirilow, en læge af Vand Landsby, hvis elsker Peristrophe dør af en ny stamme af influenza. Peristrophe var meget vigtigt, at deres samfund — hun kunne regrow hendes lemmer og organer, og efter hendes død, Kirilow sætter sig for at Salt Vand City for at prøve at finde nogen til at erstatte hende. Der, hun møder Kora, en kvinde, der bor i byen, der kan være i stand til at redde hende fællesskab, men der modstår forlader sin familie bag. Lai ‘ s historie er en spændende post-apokalyptisk roman, den ene fyldt med biotek-og resterne af verden fra før.

Billede: Tor Bøger

Ball Lyn af Cixin Liu

Cixin Liu er bedst kendt for hans fantastiske Minde om Jordens Tidligere trilogi — Tre-Legeme Problem, Den Mørke Skov, og Døden er Slutningen — som begynder i 1970’erne og køre hele vejen til varmen død af universet. I hans seneste roman, Liu undersøger, hvordan besættelse kan føre til mørke og farlige steder.

Bogen følger en ung mand, der hed Chen, der vidner død af sine forældre i en ulykke — de er forbrændt af en bold lynnedslag. Den hændelse, der fører ham ned en sti til at studere det fænomen, der fører ham over hele verden. Undervejs møder han en tvangspræget hærens våben ingeniør ved navn Lin Yun, der ønsker at udnytte styrken af kuglelyn i et nyt våben. Liu tilgange historien med den samme interesse i fysik og teknologi, som hans andre bøger, og understreger de farer, der er magt og teknologi kan bringe.

Billede: Tryk På Saga

Spor af Lyn af Rebecca Roanhorse

Rebecca Roanhorse lavet en splash tidligere dette år, da hun vandt 2018-Hugo-og Nebula-Priser for sin novelle “Velkommen til Din Autentisk Indisk Experience TM.” Hendes debutroman Sporet af Lyn er en blændende urban fantasy, der sætter oprindelige kultur front og center, og der opstilles en utrolig verden.

Bogen følger en indiansk kvinde ved navn Maggie Hoskie i Dinétah, den traditionelle hjemland af Navajo stammen. Beskyttet mod kaos af klimaændringer og krig af massive, magiske mure, at hun er en af en lille gruppe af mennesker, der har udstillet magiske kræfter og finder arbejde som et monster hunter. Når en magisk konstruere snupper et lille barn fra en landsby, hun indser, at der er en stærk kraft, der truer hendes samfund, og er trukket ind i kampen for at stoppe det, før de er udslettet.

Billede: Columbia University Press

Den Reinkarnerede Giant: En Antologi af enogtyvende Århundrede Kinesiske Science Fiction redigeret af Mingwei Sang og Theodore Huters

Cixin Liu kan være en af de mest kendte Kinesiske science fiction-forfattere, men der er en voksende indsats for at bringe mere skønlitteratur fra land mod Vest. Wellesley College professor Mingwei Sang og UCLA professor emeritus Theodore Huters har samlet en fascinerende antologi med nogle af de moderne historier, der kommer ud af Kina i dag.

Disse omfatter etablerede forfattere som Cixin Liu, men også nytilkomne som Chen Qiufan, Xia Jia Bao Shu, og andre, fortælle historier om alternative virkeligheder, andre samfund, og de potentielle fremtider for ascendant nation. Historierne spænder fra det intergalaktiske krige, beskeder fra en lang-døde den menneskelige race så vel som AI, robotteknologi, og kybernetik. De historier, repræsenterer blot et udsnit af Kina ‘ s science fiction-samfund, men det er et spændende vindue ind i en fascinerende organ af arbejde.

Billede: Penguin Random House

Den Gået Verden af Tom Sweterlitsch

Tidsrejser er et vanskeligt proposition — science fiction har uendeligt udforsket muligheder og konsekvenser af at ændre fortiden eller fremtiden, og Tom Sweterlitsch ‘ s bog er en kompliceret tage på trope.

Sweterlitsch åbner i det 20 århundrede med en tid-traveling NCIS agent ved navn Shannon Moss, der har til opgave at undersøge et særdeles grusomme mord. Moss springer frem og tilbage i tiden for at forsøge at afsløre morderen, udforske forskellige tidslinjer og mistænkte. Det er en levende, kompliceret historie, der blander krimien med kosmisk horror, som ikke slippe dig, før den sidste side er vendt.

Billede: Tryk På Saga

Space Opera af Catherynne M. Valente

Komedie, science fiction er ofte en vanskelig ting at gennemføre — det er svært at leve op til de lide af Douglas Adams’ Hitchhiker ‘ s Guide to the Galaxy serien. Men Catherynne M. Valente udført, og mere med romanen Space Opera.

“Space opera”, er catch-all betegnelse for den type af science fiction-romaner sat i store galaktiske imperier eller følgende rumskibe, som de arbejder sig vej på tværs af rum. Valente vendte det til et fremragende ordspil efter en samtale om melodi grand prix. Bogen følger en vasket op glam rocker ved navn Decibel, der er bragt på at repræsentere Jorden i en Megagalactic Grand Prix — en interstellar musik konkurrence, der vil bedømme, hvorvidt Jorden kan deltage i større galactic civilization. Det er side-splittingly vittig og vidunderligt skrevet, med næsten hver linie i den roman, der fortæller en historie om sin egen.

Kunstige Tilstand, Rogue-Protokollen, og Exit-Strategi af Martha Wells

Martha Wells’ første Murderbot novella, Alle Systemer Red, kom ud sidste år, og var et kæmpe hit — i sidste ende tjene 2018 Tågen og Hugo Awards for sin kategori. I år var der resten af serien hit reoler, fortsætter historien om den gnavne, men godhjertet sikkerhed android, der kalder sig Murderbot.

Hver historie nogenlunde står på sine egne, men de udgør en større historie i Wells’ univers, følgende Murderbot som det hopper fra planet til planet, og forsøger at finde ud af dens formål i universet. Langs den måde, det har befundet sig i at hjælpe mennesker, der er fanget i konflikter mod de dominerende mega-selskaber, som regel den plads, stræder, og i sidste ende bidrager til at tage ned en, der er blevet gunning for sine venner. Mens denne serie har pakket ind, Wired har netop offentliggjort en ny Murderbot novelle, og Wells er hårdt på arbejde på en ny roman om den karakter.

Hædrende omtale:

Børn af Blod og Knogle ved Tomi Adeyemi; Space Odyssey: Stanley Kubrick og Arthur C. Clarke, og det at Lave et Mesterværk af Michael Benson; Kun Harmløse Store Ting ved Brooke Bolander; Den Sorte Gud Trommer af P. Djèlí Clark Point af Virkningen af Marko Kloos; 2020-Kommissionens Rapport om de nordkoreanske Nukleare Angreb Mod Usa: En Spekulativ Roman af Jeffrey Lewis; Krig Græde af Brian McClellan; Tiden Var ved Ian McDonald’; Fratrædelsesgodtgørelse ved Ling Ma; Black Star Overløbere af Michael Moreci; Forbløffende: John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Romanen, L. Ron Hubbard, og den Gyldne Alder af Science Fiction af Alec Nevala-Lee; Star Wars: Sidste Skud af Daniel José Ældre; Krudt Moon af David Pedreira; Båndbredde / Borderless af Eliot Peper; Guder, Monstre, og den Heldige Fersken af Kelly Robson; Hovedet og Den Fortærende Ild af John Scalzi; Hævngerrige af V. E. Schwab; Den Bog M af Peng Hyrde; Himlen er Jeres ved Chandler Klang Smith; Mytteri på Vesta af R. E. Stearns; Rosenvand af Tade Thompson; Mecha Samurai Empire af Peter Tieryas; Side Livet af Steve Toutonghi; Kabinen ved Verdens Ende af Paul Tremblay; På en Solstråle af Tillie Walden; Fryse-Frame Revolution af Peter Watts; og Afstamning af Monstre ved at JY Yang.