Vår favoritt science fiction-og fantasy-bøker 2018

0
265

Lang og dyster år 2018 er nesten over. Det var et år fullt av ødeleggende stormer og katastrofer, skandale etter skandale fra tech selskaper, og kaotisk politikk fra hele verden. Hvis det var noen lysende punkt i året, det var at 2018 brakte også med seg en støtfanger avling av fantastiske science fiction, fantasy og horror romaner som fungerte som en oase å undersøke verden rundt oss, eller å flykte til lysere beite.

De beste bøkene i år fortalte historier om interstellar kolonisering, fantastiske, magiske sivilisasjoner, optimistisk alternative verdener, og ødeleggende potensielle fremtider. De brakt oss fantastiske karakterer som forsøkte å finne sin plass i den levende og fantastiske verdener de er bebodd.

Her er vår favoritt science fiction-og fantasy-leser 2018.

Bilde: Krone Bøker

Foundryside av Robert Jackson Bennett

Robert Jackson Bennett er en av de forfatterne som tiltrekker seg en stor mengde anerkjennelse for sine bøker, og etter å ha lest Foundryside, jeg kan se hvorfor. Det er en episk, storslått roman, som er like mye cyberpunk som det er fantasy. Vi følger et desperat tyv som heter Sancia Grado, som er leid inn for å stjele en mystisk boks fra et lager. Sancia har en spesiell evne — hun kan føle magien gjennomsyret i objekter, som gjør jobben lettere i en verden der magi er overalt.

Bennett legger ut en fantastisk historie ledede med fantastiske karakterer, men det er hans ta på magi som skiller seg ut her. Det er behandlet litt som datakode, og i denne verden, folk bruker det for alt: å styrke bymurene, for å gi byens lys, og lade våpen med større krefter. Sancia snubler på en tomt for å bruke denne makten til å fullstendig remake verden, noe som gir en grøssende kommentar på lengder som folk og bedrifter vil gå til å sikre at de forblir i kraft.

Bildet: Tor Bøker

Semiosis av Sue Burke

En langvarig trope i science fiction er det øyeblikket når menneskeheten første møter i livet fra et annet sted i universet. Det er fokus på Saksøke Burke ‘ s debut roman, Semiosis, som anerkjenner at utenomjordisk liv vil sannsynligvis ikke ta form av en humpete vei fremmede, men noe som vi kanskje ikke ville gjenkjenne som intelligent ved første øyekast.

Slik er tilfellet her: et romskip avviker fra Jorden med oppdrag om å bygge en utopisk sivilisasjonen på en ny verden. Men når kolonistene krasj-lander på en planet kalt Pax, deres fokus blir å overleve blant planetens fiendtlig anlegg-life. Burke romanen hopper fra generasjon til generasjon, følgende kolonistene og deres etterkommere som de innser at det ikke bare er de ikke alene, men som co-eksistens er en vanskelig proposisjoner.

Bilde: Harper Voyager

Oppføring av en Spaceborn Noen av Becky Kamre

En av de mer herlig science fiction verdener å treffe dem i de siste årene er Becky Chambers’ Wayfarers “- trilogien” — en serie av bøker som er satt i den samme verden, men som ellers står alene. Det siste er Opptak av en Spaceborn Noen, som følger etterkommerne av de siste flotilje av romskip for å reise Jorden, som har klamret seg fast til sin vei i livet ombord på den aldrende flåte.

Kammeret er romanen er en vakker titt på en gruppe som arbeider med forestående endring. Den åpner med ødeleggelse av ett medlem av flåten, og følger stier av flere tegn — foreldre, nykommere, fremmede forskere, og andre — som jobber for å gjøre sin vei gjennom livet. I sin kjerne, boken tar en optimistisk syn på betydningen av tradisjoner og levesett, men like viktig er å bøye til å endre med omstendighet.

De Pansrede helgen og Queen of Crows av Myke Cole

Myke Cole startet sin karriere med sine Control Point-trilogien — en militær fantasy-serien hvor magi vises i den virkelige verden. Hans siste steg er en grim hoppe over til epic fantasy med Pansrede Saint og Dronningen av Kråker, den første avdrag av en trilogi som er pekt tales på faren for fascisme.

Den første romanen introduserer leserne til en landsbyboer som heter Heloise som vitner brutalitet av den tyranniske Orden, som nominelt beskytter verden fra veiviserne med makt til å tilkalle grusomme demoner. Heloise tar et standpunkt mot ordren og bringer ødeleggelse hjem til henne, og i den neste avbetaling, blir frontfigur for en voksende bevegelse for å motsette seg og velte den Rekkefølgen. Den avsluttende volum vil være ut neste år.

Den Beregning av Stjerner og Skjebnebestemt Sky av Mary Robinette Kowal

Hva om innsatsen i romkappløpet var høyere? I de første kapitlene av Mary Robinette Kowal siste to romaner, en asteroide lander like ved OSS Østlige Kystlinje og truer med å drastisk endre klimaet. For å redde menneskeheten, USA og partnerland begi deg ut på en ambisiøs plan for å kolonisere solsystemet.

Midt i dette er en VEPS pilot heter Elma York, som har ferdigheter og ambisjoner om å hjelpe til med arbeidet. I den første romanen, hun står overfor en systemisk sexisme og rasisme som hun jobber for å bryte seg inn astronaut korps som de har satt sine øyne på Månen. I den andre, hun blir den første oppdrag til Mars, og hevder med ikke bare utfordringer for romfart, men holdninger og fordommer av hennes mannskap. Disse to bøkene er de første skritt inn i en levende, spennende verden, og heldigvis, det kommer mer.

Bilde: Harper Collins

Valmue Krigen av R. F. Kuang

R. F. Kuang debut roman The Poppy Krigen er lovende åpning salvo for en kommende militære fantasy-trilogi inspirert i en del av de grusomhetene som skjedde under den Andre Kinesisk-Japanske Krig. Det følger en lys ung kvinne som het Rin som får opptak til Nikara Empire er elite military academy, Sinegard, en flukt fra slaveri i sin fattige provinsen.

Når hun kommer på skolen, men hun finner veien før hun vil være vanskelig: hun hevder ikke bare med hennes klassekamerater for rasisme og en utfordrende bane legg på skolen, men starten på en brutal og grusom krig. Så hun går inn i kampen, og hun får vite at kraften kommer på en grusom pris.

Bilde: Bane Bøker

Hvor Lang Tid ‘Til Svart Fremtiden Måned? av N. K. Jemisin

Tidligere dette året, N. K. Jemisin bli den første forfatteren noensinne — å tjene tre påfølgende Hugo Awards for Beste Roman for sin fenomenale Brutt Verden-trilogien. Mens vi venter på hennes neste roman, hun har satt sammen en samling av hennes short fiction, Hvor Lang tid ‘Til Svart Fremtiden Måned?

Hver historie i denne samlingen suser, med en rettferdig vrede på state of the world. Hennes tegn ofte finne seg i slutten av systematisk urettferdighet, og hennes historier, en blanding av cyberpunk, episk og urban fantasy, hard science fiction, og mer, kritikk moderne liv.

I “Byen, Født Flott,” en ung mann kommer til enighet med sin status som manifestasjon av New York, mens i “Red Dirt Witch” en mor er vendt ned en mektig skapning som representerer hvit overlegenhet, og er tvunget til å kjempe med de ofrene som hun og hennes familie må gjøre for å sikre at de har en fremtid. For fans av henne Knust Verden trilogien, det er også “Stein Sult”, der en jente vil stoppe på noe for å jakte på en mann som har ødelagt livet hennes. Resten av samlingen fortellinger er like fantastisk og tidsriktig.

Bilde: Arsenal Papirmasse

Tiger Influensa av Larissa Lai

Ligger i den fjerne fremtiden, menneskeheten overlever på en planet som forliste ved klimaendringer og plager i Larissa Lai ‘ s nyeste roman The Tiger Influensa, som følger et fellesskap av klonet kvinner som kjemper for sin overlevelse gjennomført av sykdom og økonomi.

Lai er historien følger to kvinner: Kirilow, en lege av Restaurerte Landsby som elsker Peristrophe dør av en ny stamme av influensa. Peristrophe var svært viktig for lokalsamfunnet — hun kunne vokse hennes lemmer og organer, og etter hennes død, Kirilow setter ut for å saltvann Byen for å prøve å finne noen til å erstatte henne. Der møter hun Kora, en kvinne som bor i byen som kan være i stand til å redde henne samfunnet, men som tåler å forlate sin familie bak. Lai ‘ s historie er en spennende post-apokalyptisk roman, en florerer med bioteknologi og restene av verden fra før.

Bildet: Tor Bøker

Ball Lyn av Cixin Liu

Cixin Liu er best kjent for sin fantastiske Minne om Jordens Fortid-trilogien — Tre-Kroppen Problem, i Den Mørke Skogen, og Døden er Slutten — som begynner på 1970-tallet og kjøre hele veien til varme død av universet. I sin siste roman, Liu utforsker hvordan besettelse kan føre til mørke og farlige steder.

Boken følger en ung mann som heter Chen som vitner døden av sine foreldre i en stygg ulykke — de er brent ved en ball lightning strike. Hendelsen fører ham ned en sti til å studere fenomenet, noe som fører ham over hele verden. På veien møter han en obsessive hæren våpen ingeniør heter Lin Yun, som ønsker å utnytte kraften av ball lyn inn i et nytt våpen. Liu tilnærminger historien med det samme interesse i fysikk og teknologi som hans andre bøker, og understreker farene som makt og teknologi kan bringe.

Bilde: Trykk På Saga

Stien av Lyn av Rebecca Roanhorse

Rebecca Roanhorse laget et plask tidligere dette året da hun vant 2018 Hugo og Nebula-Priser for sin novelle “Velkommen til Autentisk Indisk Opplevelse TM.” Hennes debut-romanen Sporet av Lyn er en blendende urban fantasy som setter urfolks kultur front og senter, og setter opp en utrolig verden.

Boken følger en indiansk kvinne som het Maggie Hoskie i Dinétah, den tradisjonelle hjemland av Navajo-stammen. Beskyttet fra kaoset av klimaendringer og krig ved massiv, magiske vegger, hun er en av en liten gruppe mennesker som har utstilt magiske krefter, og finner fungere som et monster hunter. Når en magisk konstruere snapper en unge barn fra en landsby, men hun innser at det er en mektig kraft som truer henne samfunnet, og er trukket inn i kampen for å stoppe det før de er utryddet.

Bilde: Columbia University Press

Den som er Gjenfødt Gigantisk: An Anthology of Twenty-First-Tallet Kinesisk Science Fiction redigert av Mingwei Sang og Theodore Huters

Cixin Liu kan være en av de mest kjente Kinesiske science fiction-forfattere, men det er en økende innsats for å bringe mer fiksjon fra land til Vest. Wellesley College professor Mingwei Sang og UCLA professor Theodore Huters har satt sammen et spennende antologi av noen av de moderne historier kommer ut i Kina i dag.

De inkluderer etablerte forfattere som Cixin Liu, men også nykommere som Chen Qiufan, Xia Jia, Bao Shu, og andre, som forteller om alternative virkeligheter, andre samfunn, og potensielle fremtider for ascendant nasjon. Historiene spenner fra det interstellare wars, meldinger fra en lang døde menneskelige rase, samt AI, roboter og kybernetikk. Historiene representerer bare en del av Kina ‘ s science fiction samfunnet, men det er en fengslende vindu inn i en fascinerende kropp arbeid.

Bilde: Penguin Random House

Den Gått Verden av Tom Sweterlitsch

Tidsreiser er en vanskelig forslag — science fiction har uendelige utforsket mulighetene og konsekvensene av å endre fortiden eller fremtiden, og Tom Sweterlitsch boken er en komplisert ta på trope.

Sweterlitsch åpnes i det 20. århundre med en gang-reiser NCIS agent som heter Shannon Moss som er i oppdrag å undersøke en spesielt grusomme mord. Moss hopper fram og tilbake i tid for å prøve å unmask morderen, utforske forskjellige tidslinjer og mistenkte. Det er en livlig, komplisert historie som blander crime fiction med kosmisk horror som ikke slipper deg ikke før siste side er slått.

Bilde: Trykk På Saga

Space Opera av Catherynne M. Valente

Komedie i science fiction er ofte en vanskelig ting å utrette — det er vanskelig å leve opp til de liker Douglas Adams’ Hitchhiker ‘ s Guide to the Galaxy-serien. Men Catherynne M. Valente gjort dette og mer med sin roman fra Verdensrommet.

“Space opera” er den altomfattende begrep for den type science fiction-romaner satt i store galaktiske imperier eller følgende romskip som de jobber seg gjennom rom. Valente gjorde det til et utmerket ordspill etter en samtale om Eurovision. Boken følger en vasket opp glam rocker heter Desibel som er brakt på å representere Jorden i en Megagalactic Grand Prix — en interstellar musikk-konkurransen, som vil vurdere om eller ikke Jorden kan bli med i den store galaktiske sivilisasjon. Det er side-splittingly vittig og fantastisk skrevet, med nesten hver linje i romanen forteller en historie for seg selv.

Kunstig Tilstand, Rogue-Protokollen, og Exit-Strategi ved Martha Brønner

Martha Wells første Murderbot novella, og Alle Systemer Rød, kom ut i fjor, og ble en stor hit — til slutt vant gjennom dette 2018 Nebula og Hugo Awards for sin kategori. Dette året så resten av serien treffer bokhyller, fortsetter historien om gretten-men-god-hearted security android som kaller seg Murderbot.

Hver historie om lag står på sine egne, men de utgjør en større historie i Wells’ univers, er følgende Murderbot som den spretter fra planet til planet og prøver å finne ut sin hensikt i universet. Langs veien, det finner seg på å hjelpe folk fanget opp i konflikter mot den dominerende mega-konserner som regel plass baner, og til syvende og sist bidrar til å ta ned en som har vært siktet for sine venner. Mens denne serien har pakket, Kablet nettopp publisert en ny Murderbot kort historie, og Brønnene er hardt arbeid på en ny roman om karakteren.

Hederlig omtale:

Barn av Blod og Bein av Tomi Adeyemi, Space Odyssey: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke, og det Å skape et Mesterverk av Michael Benson; Den Eneste Ufarlig Store Ting av Brooke Bolander; Den Svarte Guds Trommer av P. Djèlí Clark; Poeng av Virkningen av Marko verdens nest største; 2020-Kommisjonens Rapport på Nord-koreas Kjernefysiske Angrep Mot Usa: En Spekulativ Roman av Jeffrey Lewis; War Cry av Brian McClellan; Tid Var av Ian McDonald’; Etterlønn ved Ling Ma; Black Star Avhoppere av Michael Moreci; Forbløffende: John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, og Golden Age of Science Fiction med Alec Nevala-Lee, Star Wars: Siste Bildet av Daniel José Eldre; Krutt Månen av David Pedreira; Båndbredde / Borderless av Eliot Peper; Guder, Monstre, og den Heldige Fersken av Kelly Robson; Hodet På, og Fortærende Ild av John Scalzi; Hevngjerrig av V. E. Schwab, Bok M av Peng Hyrde; Himmelen er Din ved Chandler Klang Smith; Mytteriet på Vesta av R. E. Stearns; Rosewater av Stade Thompson; Mecha Samurai Empire av Peter Tieryas; Siden Livet av Steve Toutonghi; Hytta på Slutten av den Verden av Paul Tremblay, og På en Solstråle av Tillie Walden; Fryse Bildet Revolusjon av Peter Watt, og Nedstigningen av Monstre av JY Yang.