Vår favorit science fiction och fantasy böcker av 2018

0
221

Den långa och dystra år 2018 är nästan över. Det var ett år fullt av förödande stormar och katastrofer, skandal efter skandal från tech-företag, och kaotisk politik från hela världen. Om det fanns några ljusa punkten i år, det var att 2018 förde också med sig en rekordskörd av fantastiska science fiction, fantasy och skräck romaner som tjänade som en oas för att undersöka världen omkring oss, eller att fly för ljusare betesmarker.

De bästa böckerna i år berättade historier för interstellära kolonisering, fantastiska magiska civilisationer, optimistisk alternativa världar, och förödande eventuella terminer. De förde oss fantastiska karaktärer som syftade till att hitta sina platser i den levande och fantastiska världar de bebodda.

Här är vår favorit fantasy-och science fiction läser av 2018.

Bild: Crown Böcker

Foundryside av Robert Jackson Bennett

Robert Jackson Bennett är en av de författare som lockar en stor mängd beröm för hans böcker, och efter att ha läst Foundryside, jag kan se varför. Det är en episk, fantastisk roman som är så mycket cyberpunk som det är en fantasi. Vi följer en desperat tjuv med namn Sancia Grado, som är anställd för att stjäla en mystisk låda från ett lager. Sancia har en speciell förmåga — hon kan känna magi genomsyras i objekt, vilket gör henne till jobbet lättare i en värld där magi finns överallt.

Bennett lägger ut en fantastisk berättelse ladened med fantastiska karaktärer, men det är hans syn på magi som sticker ut här. Det är behandlad lite som datorkod, och i den här världen, folk använder det för allt: för att stärka stadens murar, att ge stadens ljus, och fulla vapen med större befogenheter. Sancia snubblar på en tomt för att använda denna makt för att fullständigt omforma världen, som ger en skrämmande kommentar på längderna till att människor och företag kommer att gå att säkerställa att de förblir i kraft.

Bild: Tor Böcker

Betydelseförmedling av Sue Burke

En långvarig trop i science fiction är att nu när mänskligheten för första gången möter livet från någon annanstans i universum. Det är fokus på Sue Burke ‘ s debut roman, Betydelseförmedling, som erkänner att en främmande liv sannolikt inte kommer att ske i form av en ojämn-headed främmande, men något som vi kanske inte känner igen som intelligent vid första rodna.

Så är fallet här: ett rymdskepp som avgår från Jorden med uppdrag att bygga upp en utopisk civilisation på en ny värld. Men när kolonisterna kraschlandar på en planet som heter Pax, deras fokus blir att överleva bland planetens fientliga växtliv. Burke ‘ s nya hoppar från generation till generation, efter att kolonister och deras ättlingar som de inser att det inte bara är de inte ensamma, men som co-existens är ett svårt proposition.

Bild: Harper Voyager

Spela in en Spaceborn Några av Becky Kammare

En av de mer förtjusande science fiction-världar att slå bokhyllor under de senaste åren är Becky Chambers ” Wayfarers “trilogy” — en serie av böcker som i samma värld, men som annars står ensam. Den senaste är en inspelning av en Spaceborn Några, som följer ättlingar till den sista konvojen av starships att avvika Jorden, som klängde sig fast vid sin väg i livet ombord på åldrande flotta.

Kammaren roman är en vacker titt på en community som kämpar med förestående förändring. Den öppnar med förstörelsen av en medlem i flottan och följer stigar av flera tecken — föräldrar, nyanlända, främmande forskare och andra som arbetar för att göra sin väg genom livet. Kärnan i boken tar en optimistisk syn på vikten av traditioner och livsstil, men lika vikten av att böja sig ner för att ändra med omständighet.

Armored Saint-och Queen of Crows av Myke Cole

Myke Cole började sin karriär med sin Kontroll Led-trilogin — en militär fantasy-serien där magi visas i den verkliga världen. Hans senaste razzia är en dyster hoppa över för att episk fantasy med Armored Saint, och Drottningen av Kråkor, den första omgångar i en trilogi som pekade berättelser om faran för fascism.

Första boken introducerar läsaren till en bybo som heter Heloise som vittnen brutalitet av den tyranniska Ordning, vilket nominellt skyddar världen från guider med kraften att kalla fruktansvärda demoner. Heloise tar ställning mot den ordning och ger förstörelse till sitt hem, och i nästa avbetalning, blir en galjonsfigur, en växande rörelse för att motsätta sig och störta Ordning. Den avslutande volymen kommer ut nästa år.

Den Beräkning av Stjärnor och Den Ödesdigra Himlen av Mary Robinette Kowal

Vad händer om insatser av rymdkapplöpningen var högre? I de inledande kapitlen av Mary Robinette Kowal senaste två romaner, en asteroid landar strax utanför den AMERIKANSKA östkusten och hotar att drastiskt förändra klimatet. För att rädda mänskligheten, USA och partnerländerna ge dig ut på en ambitiös plan för att kolonisera solsystemet.

Mitt i detta är en GETING pilot som heter Elma York, som har kompetens och vilja att hjälpa till med arbetet. I den första romanen, hon möter en systemisk sexism och rasism som arbetar hon för att bryta sig in i astronautkår som de har siktet inställt på Månen. I den andra, hon går med det första uppdraget till Mars, och brottas med inte bara de utmaningar rymdfärder, men attityder och fördomar av hennes besättning. Dessa två böcker är de första stegen in i en levande, spännande värld, och lyckligtvis, det finns mer att komma.

Bild: Harper Collins

Vallmo Krig av R. F. Kuang

R. F. Kuang debut roman Vallmo Krig är lovande öppning salvo för en kommande militär fantasy-trilogin delvis inspirerad av de grymheter som ägde rum under det Andra Sino-Japanska Kriget. Det följer en ljus ung kvinna vid namn Rin som tjänar inträde i Nikara Imperiets elit military academy, Sinegard, en flykt från träldom i hennes fattiga provinsen.

När hon anländer till skolan, men hon finner att vägen innan hon kommer bli svårt: hon menar inte bara med sina klasskamrater’ rasism och en utmanande bana belastning på skolan, men uppkomsten av en brutal och fruktansvärda krig. När hon går in i kampen, hon lär sig att kraften kommer på en fruktansvärd kostnad.

Bild: Orbit Böcker

Hur Lång ‘Til Svart Kommande Månad? av N. K. Jemisin

Tidigare i år, N. K. Jemisin bli den första författare — någonsin — för att tjäna tre Hugo Awards för Bästa Roman för sin fenomenala Trasiga Värld som trilogin. Medan vi vänta på hennes nästa roman, som hon förde samman en samling av hennes noveller, Hur Lång ‘Til Svart Kommande Månad?

Varje berättelse i denna samling pyr med en rättfärdig ilska över tillståndet i världen. Hennes karaktärer befinner sig ofta i slutet av systematisk orättvisa, och hennes berättelser, en blandning av cyberpunk, episka och urban fantasy, hård science fiction, och mer, kritik och det moderna livet.

I “The City, Född Bra,” en ung man kommer till rätta med hans status som en manifestation av New York, medan det i “Red Dirt Häxa” en mor vänd ner en kraftfull varelse som representerar vit överhöghet, och är tvungen att brottas med de uppoffringar som hon och hennes familj måste göra för att se till att de har en framtid. För fans av hennes Trasiga Värld trilogin, det är också “Sten Hunger”, där en flicka kommer att stanna vid något att jaga en man som förstört hennes liv. Resten av kollektionen historierna är bara så fantastisk och i rätt tid.

Bild: Arsenal Massa

Tiger Influensa med Larissa Lai

Ligger i en avlägsen framtid där mänskligheten lever på en planet som havererade av klimatförändringar och plågor i Larissa Lai senaste roman Tiger Influensa, som följer en gemenskap av klonade kvinnor som kämpar för sin överlevnad som förs av sjukdom och ekonomi.

Lai är berättelsen följer två kvinnor: Kirilow, en läkare av Grist By vars älskare Peristrophe dör av en ny stam av influensa. Peristrophe var mycket viktigt att deras gemenskap — hon kunde läka hennes lemmar och organ, och efter hennes död, Kirilow syftar till att Salt Vatten Stad för att försöka hitta någon som kan ersätta henne. Där möter hon Kora, en kvinna som bor i staden som skulle kunna rädda henne gemenskapen, men som motsätter sig att lämna sin familj bakom sig. Lai ‘ s story är en spännande post-apokalyptisk roman, en utbredd med biotech-och resterna av världen från innan.

Bild: Tor Böcker

Ball Lightning genom att Cixin Liu

Cixin Liu är mest känd för sitt fantastiska Minne av Jordens Förflutna trilogy — Tre-själ-Problemet, i Den Mörka Skogen, och Döden är Slutet — som börjar på 1970-talet och köra hela vägen till värmen död i universum. I sin senaste roman, Liu undersöker hur besatthet kan leda till mörka och farliga platser.

Boken följer en ung man vid namn Chen som vittnen döden av sina föräldrar i en freak olycka — de är förbränning med en boll blixtnedslag. Händelsen leder honom in på en väg för att studera fenomenet, vilket leder honom över hela världen. Längs vägen, han möter en besatt arméns vapen ingenjör vid namn Lin Yun, som vill utnyttja kraften i bollen blixt i ett nytt vapen. Liu metoder historien med samma intresse för fysik och teknik som hans andra böcker, och belyser de faror som makt och teknik kan ge.

Bild: Saga Tryck

Spår av Blixten av Rebecca Roanhorse

Rebecca Roanhorse gjort ett plask tidigare i år när hon vann 2018 Hugo och Nebula Utmärkelser för sin novell “Välkommen till Din Äkta Indisk Upplevelse TM.” Hennes debutroman Spår av Lightning är en bländande urban fantasy som sätter inhemska kulturen front och center och sätter upp en otrolig värld.

Boken följer en Infödd Svensk kvinna vid namn Maggie Hoskie i Dinétah, den traditionella hemland av Navajo-stammen. Skyddas från det kaos av klimatförändringar och krig genom massiva, magiska väggar, hon är en av en liten grupp människor som har haft magiska krafter och finner arbete som ett monster hunter. När en magisk konstruera rycker ett barn från en by, hon inser att det är en stark kraft som hotar hennes gemenskapen, och dras in i kampen för att stoppa det innan de torkas ut.

Bild: Columbia University Press

Den Reinkarnerade Jätten: En Antologi av det tjugoförsta Århundradet Kinesiska Science Fiction redigerad av Mingwei Sång och Theodore Huters

Cixin Liu kan vara en av de mest kända Kinesiska science fiction författare, men det finns ett allt större ansträngning för att få mer fiction från landet i Väster. Wellesley College professor Mingwei Sång och UCLA professor emeritus Theodore Huters har satt samman en fascinerande antologi av några av de samtida berättelser kommer ut i Kina i dag.

Dessa inkluderar etablerade författare som Cixin Liu, men även nykomlingar som Chen Qiufan, Xia Jia, Bao Shu, och andra, att berätta historier om alternativa verkligheter, i andra samhällen, och potentiella framtider för ascendenten nation. Berättelserna sträcker sig från interstellära krig, meddelanden från en lång-döda mänskliga rasen, liksom AI, robotik och cybernetik. Berättelserna utgör bara en bit av Kina ‘ s science fiction-samhälle, men det är en fängslande inblick i en fascinerande kropp av arbete.

Bild: Penguin Random House

Borta Världen av Tom Sweterlitsch

Tidsresor är en knepig proposition — science fiction har oändligt undersökt möjligheterna och konsekvenserna av att ändra det förflutna eller framtiden, och Tom Sweterlitsch bok är ett komplicerat ta på trop.

Sweterlitsch öppnar i 20-talet, i en tid-reser NCIS-agent vid namn Shannon Moss som har till uppgift att utreda ett särskilt ohyggliga mord. Moss hoppar fram och tillbaka i tiden för att försöka avslöja mördaren, att utforska olika tidslinjer och misstänkta. Det är en levande, komplicerad historia som blandar deckare med kosmisk skräck att inte släppa dig förrän sista sidan är påslagen.

Bild: Saga Tryck

Space Opera av Catherynne M. Valente

Komedi i science fiction är ofta en svår sak att åstadkomma — det är svårt att leva upp till de gillar av Douglas Adams ” liftarens Guide till Galaxen-serien. Men Catherynne M. Valente åstadkommit detta och mer med romanen Space Opera.

“Space opera” catch-all sikt för den typ av science fiction-böcker som utspelar sig i stora galaktiska imperier eller följande starships som de arbetar sin väg genom rymden. Valente förvandlat det till ett utmärkt ordlek efter ett samtal om Eurovision. Boken följer en washed-up glam rocker heter Decibel som är infört på att representera Jorden i en Megagalactic Grand Prix — en interstellära musik tävling som kommer att bedöma huruvida Jorden kan ansluta sig till en större galaktisk civilisation. Det är sida splittingly kvick och underbart skrivet, med nästan varje linje i romanen berättar en historia för sig.

Konstgjorda Skick, Falska Protokoll, och Avsluta Strategi av Martha Wells

Martha Wells’ första Murderbot novella, Alla System Red, kom ut förra året, och var en stor hit — så småningom tjäna 2018 Nebula-och Hugo Awards för sin kategori. Detta år såg resten av serien hit bokhyllor, fortsätter berättelsen om den griniga-men bra-hearted säkerhet android som kallar sig Murderbot.

Varje berättelse ungefär står på egna ben, men de utgör en större berättelse i Wells’ universum, följande Murderbot som det studsar från planet till planet och försöker räkna ut sitt syfte i universum. Längs vägen, det visar sig att hjälpa människor att fastna i konflikter mot den dominerande mega företag som regel den plats körfält, och i slutändan hjälper till att ta ner en som blivit gunning för sina vänner. Även denna serie har emballerats, Fast precis publicerat en ny Murderbot kort berättelse, och Wells är hårt på en ny roman om karaktär.

Hedersomnämnanden:

Barn av Blod och Ben av Tomi Adeyemi; Space Odyssey: Stanley Kubrick och Arthur C. Clarke, och skapandet av ett Mästerverk av Michael Benson, Endast Ofarliga Stor Sak av Brooke Bolander, Svart Guds Trummor av P. Djèlí Clark, Punkter av Effekterna av Marko Kloos, 2020 Kommissionens Rapport om nordkoreas Nukleära Attacker Mot Usa: En Spekulativ Roman av Jeffrey Lewis; Kriget Gråta av Brian McClellan; Tid Var av Ian McDonald; Avgångsvederlag med Ma Ling; Black Star Renegades av Michael Moreci; Häpnadsväckande: John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, och Golden Age of Science Fiction av Alec Nevala-Lee, Star Wars: Sista Skott av Daniel José Äldre; Krut Månen av David Pedreira, Bandbredd / Gränslöst av Eliot Peper; Gudar, Monster och Lucky Peach av Kelly Robson; Huvud och Förtärande Eld ” av John Scalzi; Hämndlysten av V. E. Schwab, Bok M av Peng Herde; Himlen är Din genom Chandler Klang Smith, Myteriet på Vesta av R. E. Stearns; Rosewater av Tade Thompson; Mecha Samurai Empire av Peter Tieryas, Sidan Livet av Steve Toutonghi; Stuga på End of the World av Paul Tremblay, På en Solstråle genom Tillie Walden, Freeze-Frame Revolution av Peter Watts, och Nedstigningen av Monster genom att JY Yang.