Onze favoriete science fiction en fantasy boeken van 2018

0
209

De lange en sombere jaar 2018 is bijna voorbij. Het was een jaar vol verwoestende stormen en rampen, schandaal na schandaal van tech bedrijven en chaotische politiek van over de hele wereld. Als er sprake was van een helder moment in het jaar is dat in 2018 bracht ook een bumper oogst van de fantastische science fiction, fantasy en horror romans die diende als een oase om te onderzoeken de wereld om ons heen, of om te ontsnappen voor een fellere weiden.

De beste boeken van dit jaar vertelde verhalen van de interstellaire kolonisatie, fantastische magische beschavingen, optimistisch alternatieve werelden, en het verwoestend potentieel futures. Zij brachten ons, naar de fantastische personages die gezocht naar hun plekken in het levendige en fantastische werelden die ze bewoond.

Hier zijn onze favoriete science fiction en fantasy leest van 2018.

Afbeelding: Kroon Boeken

Foundryside door Robert Jackson Bennett

Robert Jackson Bennett is één van die auteurs die trekt een enorme hoeveelheid van waardering voor zijn boeken, en na het lezen van Foundryside, ik kan zien waarom. Het is een epische, adembenemende roman die zo veel cyberpunk als het fantasie is. We volgen een wanhopige dief genaamd Sancia Grado, die is ingehuurd om te stelen van een mysterieuze doos van een magazijn. Sancia heeft een speciale gave — ze kan het gevoel van magie doordrenkte objecten, waardoor haar werk een stuk gemakkelijker in een wereld waar magie is overal.

Bennett legt een fantastisch verhaal ladened met fantastische personages, maar het is zijn nemen op de magie die hier opvalt. Het is behandeld met een beetje computer code, en in deze wereld, mensen gebruiken het voor van alles: voor het versterken van de stadsmuren, om de lichten van de stad, en wapens met meer bevoegdheden. Sancia struikelt over een plot om deze macht te gebruiken om volkomen remake van de wereld, het leveren van een huiveringwekkende commentaar op de lengtes die mensen en bedrijven zal gaan om ervoor te zorgen dat ze blijven aan de macht.

Afbeelding: Tor Boeken

Semiosis door Sue Burke

Een langdurige trope in science fiction is het moment dat de mensheid eerst voldoet aan het leven ergens anders in het heelal. Dat is de focus van Sue Burke ‘ s debuutroman, de Semiosis, die erkent dat buitenaards leven waarschijnlijk niet in de vorm van een hobbelige hoofd alien, maar iets dat we misschien niet herkennen als intelligent op het eerste blush.

Zo is hier het geval: een ruimteschip vertrekt vanaf de Aarde met de missie om te bouwen van een utopische beschaving op een nieuwe wereld. Maar toen de kolonisten een noodlanding op een planeet met de naam Pax, hun focus wordt langstlevende onder de planeet vijandige plant-leven. Burke ‘ s roman gaat van generatie tot generatie, het volgen van de kolonisten en hun nakomelingen als ze zich realiseren dat niet alleen zijn ze niet alleen, maar dat co-existentie is een moeilijk vak.

Afbeelding: Harper Voyager

Verslag van een Spaceborn Enkele door Becky Kamers

Een van de meer heerlijke science fiction werelden te raken boekenkasten in de afgelopen jaren is Becky ‘Kamers’ Wayfarers “trilogie” — een reeks van boeken ligt in dezelfde wereld, maar die anders alleen voor staan. De laatste Record van een Spaceborn Paar, die volgt op de afstammelingen van de laatste vloot van ruimteschepen te vertrekken Aarde, die klampte zich vast aan hun manier van leven aan boord van de veroudering van de vloot.

Kamer roman is een mooie blik op een gemeenschap die worstelen met de op handen zijnde verandering. Het opent met de vernietiging van een lid van de vloot en volgt de paden van verschillende personages — ouders, nieuwkomers, buitenaardse onderzoekers en anderen die werken hun weg door het leven. De kern van het boek neemt een optimistisch beeld van het belang van de tradities en de manier van leven, maar het gelijke belang van het buigen veranderen de omstandigheden.

De Armored Saint en De Koningin een van Crows door Myke Cole

Myke Cole begon zijn carrière met zijn Control Point trilogy — een militaire fantasy-reeks waarin de magie verschijnt in de echte wereld. Zijn laatste uitstapje is een grimmige, springen over epische fantasy met De Armored Saint en De Koningin een van Crows, de eerste termijnen van een trilogie die gericht zijn verhalen over de gevaren van het fascisme.

De eerste roman introduceert lezers om een dorpeling met de naam Heloise, die getuigen van de brutaliteit van de tirannieke Orde, die nominaal beschermt de wereld van tovenaars, met de macht om op te roepen gruwelijke demonen. Heloise neemt een standpunt in tegen de orde en brengt de vernietiging van haar huis, en in de volgende aflevering, wordt het boegbeeld van een groeiende beweging tegen te verzetten en het omvallen van de Bestelling. Het sluiten van volume zal volgend jaar.

De Berekening van de Sterren en De Noodlottige Lucht door Mary Robinette Kowal

Wat als de inzet van de space race waren hoger? In de eerste hoofdstukken van Maria Robinette Kowal de laatste twee romans, een meteoriet land net buiten de AMERIKAANSE oostkust en dreigt te drastische verandering van het klimaat. Om de mensheid te redden, de VS en de partnerlanden gaan werken aan een ambitieus plan om te koloniseren in het zonnestelsel.

In het midden hiervan is een WESP piloot met de naam Elma York, die de vaardigheden en de ambitie om te helpen met de inspanning. In de eerste roman, ze wordt geconfronteerd met systemische seksisme en racisme als ze werkt om in te breken in de astronaut corps als ze hun zinnen gezet op de Maan. In de tweede, ze doet mee aan de eerste missie naar Mars, en is van mening dat niet alleen de uitdagingen van de ruimtevaart, maar de houding en de vooroordelen van haar bemanning. Deze twee boeken zijn de eerste stappen in een levendige, opwindende wereld, en gelukkig, er is meer te komen.

Afbeelding: Harper Collins

De Poppy Oorlog door R. F. Kuang

R. F. Kuang ‘ s debuutroman De Poppy Oorlog is de veelbelovende opening salvo voor een op handen zijnde militaire fantasy-trilogie mede geïnspireerd door de wreedheden die plaatsvonden tijdens de Tweede Sino-Japanse Oorlog. Het volgt op een intelligente jonge vrouw genaamd Rin wie verdient de toelating in de Nikara Rijk elite militaire academie, Sinegard, een ontsnapping uit de slavernij in haar arme provincie.

Wanneer ze aankomt bij de school, maar ze vindt dat de weg voor haar moeilijk zal zijn: ze stelt niet alleen met haar klasgenoten’ racisme en een uitdagende baan belasting op de school, maar het begin van een brute en gruwelijke oorlog. Als ze gaat de strijd, leert ze dat het vermogen komt op een gruwelijke kosten.

Afbeelding: Orbit Boeken

Hoe Lang ‘Til Zwart Toekomst Maand? door N. K. Jemisin

Eerder dit jaar, N. K. Jemisin de eerste auteur — ooit — te verdienen drie opeenvolgende Hugo Awards voor de Beste Roman voor haar fenomenale Gebroken Wereld trilogie. Terwijl we wachten op haar volgende roman, ze brachten samen een collectie van haar korte verhaal ‘ Hoe Lang ‘Til Zwart Toekomst Maand?

Elk verhaal in deze collectie sudderen met een rechtvaardige woede op de toestand van de wereld. Haar personages bevinden zich vaak op het einde van systematische onrecht, en haar verhalen, een mix van cyberpunk, epische en urban fantasy, harde science fiction, en meer kritiek op het moderne leven.

In “De Stad, Geboren Geweldig”, een jonge man die in het reine komt met zijn status als de manifestatie van New York City, terwijl in de “Rode aarde Heks” een moeder is naar beneden gericht, een krachtig wezen dat vertegenwoordigt witte suprematie, en is gedwongen te kampen met de offers die zij en haar familie moeten maken om ervoor te zorgen dat ze de toekomst hebben. Voor de fans van haar Gebroken Wereld trilogie, er is ook een “Steen Honger’, waarin een meisje stopt bij niets om te jagen een man die verwoest haar leven. De rest van de collectie de verhalen zijn net zo fantastisch en tijdig.

Afbeelding: Arsenal Pulp

De Tijger Griep door Larissa Lai

Stel in de verre toekomst is de mensheid overleeft op een planeet verwoest door de klimaatverandering en plagen in Larissa Lai ‘ s nieuwste roman De Tijger Griep, die volgt op een gemeenschap van gekloonde vrouwen die vechten voor hun voortbestaan gevoerd door ziekte en economie.

Lai ‘ s verhaal volgt twee vrouwen: Kirilow, een arts van Koren Dorp waarvan de minnaar Peristrophe sterft aan een nieuwe vorm van griep. Peristrophe was van vitaal belang voor hun gemeenschap — zij kan regrow haar ledematen en organen, en na haar dood, Kirilow wordt Zout Water Stad om te proberen iemand te vinden die haar plaats. Daar ontmoet ze Kora, een vrouw die in de stad die misschien in staat zijn om haar te redden van de gemeenschap, maar die verzet zich tegen het verlaten van haar familie achter. Lai is het verhaal van een intrigerend post-apocalyptische roman, een bol met biotech en de rest van de wereld.

Afbeelding: Tor Boeken

Ball Bliksem door Cixin Liu

Cixin Liu is het best bekend voor zijn fantastische Herinnering van de Aarde de Afgelopen trilogie — Drie-Lichaam Probleem, Het Donkere Bos, en Dood het Einde, die begint in de jaren 1970 en uitvoeren van alle de weg naar de hitte dood van het universum. In zijn nieuwste roman, Liu onderzoekt hoe de obsessie kan leiden tot donkere en gevaarlijke plaatsen.

Het boek volgt een jongeman genaamd Chen die getuigen van de dood van zijn ouders in een freak accident — ze zijn verbrand door een bal blikseminslag. Het incident leidt hem langs een pad dat naar de studie van het fenomeen, waardoor hij over de hele wereld. Langs de weg, ontmoet hij een obsessieve wapens van het leger ingenieur met de naam Lin Yun, die wil om de kracht van bolbliksem in een nieuw wapen. Liu benaderingen van het verhaal met dezelfde interesse in natuurkunde en technologie als zijn andere boeken, en wijst op de gevaren die op de kracht en de technologie kunt brengen.

Afbeelding: Saga Druk Op

Trail van de Bliksem door Rebecca Roanhorse

Rebecca Roanhorse maakte een splash eerder dit jaar toen ze won de b-2018 Hugo en Nebula Awards voor haar korte verhaal “Welkom op Uw Authentieke Indiase Ervaring TM.” Haar debuutroman Spoor van Lightning is een schitterende urban fantasy en zet de inheemse cultuur op de voorgrond te staan en stelt een ongelooflijke wereld.

Het boek volgt een indiaanse vrouw met de naam Maggie Hoskie in Dinétah, het traditionele land van de Navajo-stam. Beschermd tegen de chaos van de klimaatverandering en oorlog door de massale, magische muren, ze is een van een kleine groep mensen, die hebben tentoongesteld magische krachten en vindt werk als een monster hunter. Wanneer een magische bouwen grijpt een jong kind van een dorp, beseft ze dat er een sterke kracht die een bedreiging vormt voor haar gemeenschap, en wordt getrokken in de strijd om het te stoppen voordat ze worden weggevaagd.

Afbeelding: Columbia University Press

De Gereïncarneerde Reus: Een Bloemlezing van de eenentwintigste-Eeuwse Chinese Science Fiction bewerkt door Mingwei Song en Theodore Huters

Cixin Liu is wellicht een van de bekendste Chinese science fiction auteurs, maar er is een groeiende inspanning om meer fictie van het land naar het Westen. Wellesley College professor Mingwei Song en de UCLA professor emeritus Theodore Huters hebben thans een fascinerende bloemlezing van enkele van de hedendaagse verhalen komen uit China vandaag.

Die zijn gevestigde auteurs als Cixin Liu, maar ook nieuwkomers zoals de Chen Qiufan, Xia Jia, Bao Shu, en anderen, het vertellen van verhalen over alternatieve realiteiten, andere verenigingen, en mogelijke toekomsten voor de ascendant natie. De verhalen variëren van interstellaire oorlogen, berichten uit een lange dood van het menselijk ras, als AI, robotica, en de cybernetica. De verhalen gaan gewoon een stukje van China ‘ s science fiction gemeenschap, maar het is een boeiende venster in een fascinerende oeuvre.

Afbeelding: Penguin Random House

De Verdwenen Wereld van Tom Sweterlitsch

Reizen door de tijd is een lastige stelling — science fiction is eindeloos gekeken naar de mogelijkheden en gevolgen van het veranderen van het verleden of de toekomst, en Tom Sweterlitsch ‘ s boek is een ingewikkeld nemen op de trope.

Sweterlitsch opent in de 20e eeuw met een tijd-reizen-NCIS-agent met de naam Shannon Mos, die is belast met het onderzoek naar een bijzonder gruwelijke moord. Mos springt heen en weer in de tijd om te proberen om het ontmaskeren van de moordenaar, het verkennen van de verschillende tijdlijnen en verdachten. Het is een levendig, ingewikkelde verhaal dat past misdaad fictie met kosmische horror die niet loslaten tot de laatste pagina is omgeslagen.

Afbeelding: Saga Druk Op

Space Opera door Catherynne M. Valente

Komedie, science fiction is vaak een lastig ding om te bereiken — het is moeilijk om te leven naar de wil van Douglas Adams’ Hitchhiker ‘ s Guide to the Galaxy-serie. Maar Catherynne M. Valente volbracht, en meer met haar roman Space Opera.

“Space opera” is de catch-all termijn voor het type van science fiction romans die in grote galactische rijken of volgende ruimteschepen als ze werken hun weg in de ruimte. Valente veranderd in een uitstekende woordspeling na een gesprek over het Eurovisie songfestival. Het boek volgt een gewassen-up-glam wip met de naam Decibel die wordt ingesteld op te stellen Aarde in een Megagalactic Grand Prix — een interstellaire muziek concurrentie die zal beoordelen of de Aarde niet kan deelnemen aan de grotere galactische beschaving. Het is kant-splittingly geestig en prachtig geschreven, met bijna elke regel in de roman vertelt het verhaal van zijn eigen.

Kunstmatige Toestand, Rogue Protocol, en Exit-Strategie door Martha Putten

Martha Wells’ eerste Murderbot novella, Alle Systemen Rood, kwam vorig jaar, en werd een enorme hit — uiteindelijk verdienen de 2018 Nevel en Hugo Awards voor haar categorie. Dit jaar zag de rest van de serie hit boekenkasten, de voortzetting van het verhaal van de norse-maar-goed-hearted beveiliging van android, dat noemt zichzelf Murderbot.

Elk verhaal ongeveer staat op zijn eigen, maar zij maken een grotere verhaal in Wells’ universum, volgende Murderbot als het stuitert van planeet naar planeet en probeert te achterhalen zijn doel in de universe heeft. Langs de weg, vindt hij zelf de mensen te helpen die verstrikt in conflicten tegen de heersende mega bedrijven die regel de ruimte rijstroken, en uiteindelijk helpt bij het nemen van één, dat is al gunning voor haar vrienden. Tijdens deze serie is verpakt, Vast zojuist een nieuwe Murderbot korte verhaal, en Wells is hard aan het werk aan een nieuwe roman over het personage.

Eervolle vermeldingen:

Kinderen van Bloed en Bot door Tomi Adeyemi; Space Odyssee van Stanley Kubrick en Arthur C. Clarke, en het Maken van een Meesterwerk van Michael Benson; Het Alleen Onschadelijk Grote Ding door Brooke Bolander; De Zwarte Gods Drums door P. Djèlí Clark; Punten van de Impact van Marko Kloos; De 2020-Commissie Verslag uit over de Noord-koreaanse Nucleaire Aanvallen Tegen de Verenigde Staten: Een Speculatieve Roman van Jeffrey Lewis; strijdkreet door Brian McClellan; de Tijd Werd door Ian McDonald’; Ontslag door Ma Ling; Black Star Afvalligen door Michael Moreci; Verbazingwekkend: John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, en de Gouden eeuw van de Science Fiction door Alec Nevala-Lee; Star Wars: Laatst Geschoten door Daniel José Ouder; Buskruit Maan door David Pedreira; Bandbreedte / Randloze door Eliot Peper; Goden, Monsters, en de Lucky Peach door Kelly Robson; de Kop Op en Het Verterend Vuur van John Scalzi; Wraakzuchtige door V. E. Schwab; Het Boek van M door Peng Herder; De Hemel is aan Jou door Chandler Klang Smith; Muiterij op Vesta door R. E. Stearns; Rozenwater door Tade Thompson; Mecha Samurai Empire door Peter Tieryas; Kant het Leven van Steve Toutonghi; De Hut aan het Einde van de Wereld door Paul Tremblay; Op een Zonnestraal door Tillie Walden; De Freeze-Frame Revolutie door Peter Watt, en De Afdaling van de Monsters door het JY Yang.