Elon Musk är den första påverkare VD

0
122

En av anledningarna till att jag aldrig har ett bra svar på “Hur känner du om Elon Musk” är för att jag spenderar så mycket tid på att försöka lista ut vad fan är det som händer även att jag sällan komma runt att bestämma hur jag känner om det. Detta år i Elon var som att titta på en reality TV-show där finns det inga regler. Som ett rent spektakel, Mysk 2018 var i princip oslagbar.

Som ett spektakel, Mysk 2018 var i princip oslagbar

Musk företagen hade ett stort år: Tesla mestadels löst sin Modell 3 problem i tillverkningen och publicerat en vinst under tredje kvartalet. SpaceX sköt en Tesla Roadster i rymden på lanseringen av sin Falcon Heavy, uppgraderade Falcon 9 för bättre återanvändning, meddelade att den första rymdturism passagerare, och fått godkännande att inleda sin Starlink internet system, som kan vara den största satellit-konstellation i världen.. Den Tråkiga såldes en massa Inte-En-Eldkastare innan landning kontrakt med flera kommuner för att prova nya system för transitering och avslutade året med en fest att fira öppnandet av sin testa tunneln.

Det är bara goda nyheter. Det var också ett stort år för dåliga nyheter. SpaceX försenad sitt test lanserar för Kommersiell Besättning program och granskas av NASA efter Mysk rökt weed på Joe Rogan podcast. SpaceX ingenjörer konstruerade en ubåt för att hjälpa till att rädda barn instängda i en Thailändsk grotta, och en kamp om hur genomförbart det var som en lösning kulminerade i Mysk ringer en räddare en “mark” på Twitter. Tesla hade problem i tillverkningen, då leverans problem och en enorm huvudvärk om Mysk twittra om han kan ta det privat på $420 en aktie, för att sedan snabbt vända kurs — starta en SEK stämning som företaget och Mysk slutligen fast. Andra Tesla sonder från SEC och JUSTITIEDEPARTEMENTET avslöjas av företaget i dess tredje kvartalet ansökan, och företaget nästan sprang ut i kontanter. Åh, och det är några stämningar (whistleblowers, aktieägare) och ett fall som unionens verksamhet var olagligt undertryckta. Dessutom en hel del nyckelpersoner lämnat företaget. Det Tråkiga var Företaget stämde in uppgifter om sina planer på att bygga en tunnel system på Westside i los angeles, och en California representant redogjorde för en ytterst misslyckade lagförslag som förbjuder Inte-En-Eldkastare.

Musk själv hamnade i flera smågräl med, omväxlande, Donald Trump, medier, Azealia Banks och investerare som på kort Tesla.

Det är nyheter som är varken bra eller dåligt, bara… bevarade, liksom införandet av Pravda (eller Pravduh), tillsammans med Musk idén att skapa sin egen version av Den Lök, som kallas Duns!

kanske spektaklet är den punkt

Men kanske skådespelet är poängen. Tycker om de andra tech puckelpist. Det är Jeff Bezos, hans miljardären utrymme rival, Washington Post ägare och Amazon VD, Tim Cook, VD på Apple, ett företag som Tesla är ofta i förhållande till; Mark Zuckerberg, som har fått ta stryk för Facebook är felsteg; Marc Benioff, som köpte en news magazine och sätts in sig i San Francisco business skatt kampen, och Larry Ellison, som trimmat sin superskurken skägg och annars stannade utanför strålkastarljuset. I form av skådespel och flärd, du kan stapla dem alla tillsammans och de är ännu mindre intressant än Mysk. De är definitivt mindre tillgängliga.

Det kan förklara varför så många människor investerat i Musk framgång. Till skillnad från sina kamrater, Mysk är mycket tillgängligt — särskilt på Twitter, som detta år har visat. Det är möjligt att se Mysk fatta beslut, förnya beslut, och antingen ladda framåt eller backa i realtid. (Det är möjligt att en hel del andra företag upplever saker som Mysk visar oss — utan att någon av oss någonsin klokare.) Att tillgänglighet kan komma att göra honom den allra första Påverkare VD, som har mycket mer gemensamt med den ökande skörd av YouTube-stjärnor än någon form av tidigare kändis VD.

Detta är inte en olycka. Det är strategi.

Det Tråkiga Företaget är det tydligaste och mest aktuella exempel. Som en random människa med ingen personlig koppling till Mysk eller sin klick, kan du fortfarande se honom hittade ett företag i realtid, till synes off-the-manschetten. Då kan du titta på honom räkna ut vissa intäkter genom merch: hattar, eldkastare. Du kan även se folk spela med eldkastare, antingen vid lanseringen fest eller på internet. Det finns en air av DIY runt hela projektet, inklusive tunneln byggs i SpaceX parkeringen eftersom det var den plats där företaget kunde gräva utan att behöva be om tillstånd. Och eftersom de uppdateringar som hände sporadiskt, och det fanns inget sätt att förutsäga när eller hur du vill ha mer information, var du i huvudsak krävs för att hålla ögonen öppna i Musk Twitter-konto, där de flesta av de åtgärder som hände.

resultatet är som Musk idéer punch svårare än deras vikt — bara för att de får så mycket uppmärksamhet

Och medan Mysk bort Facebook-konton för hans företag och hans egna personliga Instagram-konto, han stannade på platser där han kunde uppmuntra engagemang: Twitter och YouTube, där han strömmade Roadster flyger genom rymden så att alla kunde titta på.

En hel del människor är uppmärksamma på olika saker: hoppas, skadeglädje, möjligheten att tjäna pengar, grundläggande voyeurism. Men resultatet är som Musk idéer punch svårare än deras vikt — bara för att de får så mycket uppmärksamhet.

När det händer, jag läste något fel böcker på en formativ ålder och är nu en epistemic anarkistiska: när det kommer till vetenskap eller framsteg, det är ingen jävla regler, dude. Så tittar Mysk studsa sina idéer från allmänheten i realtid är förmodligen det bästa exemplet på hur det fungerar. Mysk har en idé, människor att engagera sig. Utbyte av information vässar idéer, skapar hype för att sälja dem, och går förbi några av gatekeeping system som är bekant för de flesta människor i STAMMEN fält.

Mysk har en idé, människor engagerar sig

När man tänker på Musk idéer över ett företag som han driver, jag tycker det är bra att ha en häst ras mentalitet: vad är det för odds detta lyckas? Snarare än att säga “Åh, det här kommer säkert att misslyckas” eller “Åh, det här kommer säkert att lyckas,” kan du ge några av hans idéer nackdelar. Oddsen är, detta kommer inte att fungera, men vem vet, kanske att hästen kommer att ha en mycket bra dag, odds, här kommer — om hästen blir sjuk eller jockey måste bytas ut.

Detta är inte isolerat till 2018: Musk hyperloop vitt papper gett upphov till en hemindustrin av företag som försöker att göra det, samt som en science fair som pedagogisk möjlighet för teknologer. Att göra en s idéer så offentligt som möjligt och tillgängligt som möjligt gör det troligare att folk kommer att plocka upp dem och köra med dem.

Men det är också ämnen Mysk och hans företag att de risker som följer med livet som en påverkare. Utbrändhet är förmodligen den största risken som påverkare ansikte — konstant offentlig kontroll, som någon kändis kan tala om för dig, är utmattande. För påverkare, äkthet är deras signum, vilket innebär att låta fler människor i okontrollerad miljö av deras verkliga liv och krympande de platser där de är privata personer. Oavsett hur rika eller mäktiga Mysk blir, för att fortsätta att sätta sina idéer i allmänhetens ögon, han har till föremål sig själv och sitt psyke för offentlig kontroll. Det verkar svårt att upprätthålla på lång sikt, vi har redan sett hans kändis biffar blomma i hela nyheter cykler.

Sedan finns det hangers-on. Britney Spears var en gång så berömda att hon kunde göra andra människor berömda genom att umgås med dem (se: Federline, Kevin). Genom att vara en enorm offentlig person, Mysk har skapat ekosystem som bygger helt och hållet på honom själv: hans fans, naturligtvis, en gemenskap av shorts, flera uppgiftslämnare, olika publicitet-hungriga offentliga tjänstemän. Det finns en hel Elon Musk utvidgas universum — om det inte fanns, jag är inte säker på att det ens skulle vara en aptit för detta nyhetsbrev.

Det finns en hel Elon Musk utvidgas universum

Att ha en stor offentlig plattform är ett problem varje påverkare så småningom har att räkna med. Det är möjligt att säga fel sak — misstag-hund vissla, till exempel, eller funderade om att ta ett företag som privat hjälp av de magiska orden för att få regeringen delaktiga och ha det vara en mycket större del, eftersom så många människor är uppmärksamma. Det innebär också att du kommer att hållas ansvarig för saker och människor som man allmänt förknippar säga eller göra, även om du inte har något att göra med kontroversen kring denna person.

Traditionella kändisar är glamoröst — ett ord som, vid roten, pekar på att den illusion som deltar i det offentliga livet: dess ålderdomliga betydelsen är magi. Mysk, å andra sidan, är riktiga. Istället för att se otillgängliga eller fjärrkontrollen, prytt allmänheten endast med mycket koreografi stunder tänkt att stärka Musk bild, Mysk förvandlade sig till en påverkare genom att erbjuda alla en olackade titta in i hans framgångar och misslyckanden. (Kan du tänka dig en annan VD som rutinmässigt svar till randos på Twitter?)

Att tillgänglighet är ett tveeggat svärd. Det gör honom lättare att identifiera sig med än Kockar, Zuckerbergs, och Bezoses — liknande, vem har inte sagt några dumma skit ibland? Som inte har konstiga idéer? Men det kan också skapa en klick megafans, som inte ser några fel i någon av Mysk åtgärder. Vad händer i Mysk visa 2019? Du måste ställa in för att ta reda på.