Välkommen till Marwen är Robert Zemeckis’ mest avslöjande film — och hans värsta

0
104

Robert Zemeckis’ filmer har aldrig känt mig särskilt personlig. Det är inte så att han saknar en synpunkt, eller investeringar i hans arbete. Det är bara det att när han började utöka zippy komedi av hans tidigaste filmer, som jag Vill Hålla Din Hand och Begagnade Bilar, med äventyr, action och effekter arbetet i Tillbaka till Framtiden eller Som Framed Roger Rabbit, han har oftast verkade intresserad av att berätta historier med hjälp av tekniska utmaningar och innovationer.

Även hans mer öppet emotionella filmer inte spela som fungerar själ-baring. Hans 1994 Bästa Bild-vinnande Forrest Gump, till exempel, har heartstring-rycka stunder. Men det är fortfarande en picaresque komedi som fungerar som en förlängd demo reel om konsten att sömlöst integrerad visuella effekter, från digitalt bort armar och ben till CG-sötad solnedgångar och augmented publiken skott, introducerades långt innan denna typ av teknik blev vardagsmat. Gump har varit en viktig referenspunkt i marknadsföring av Välkommen till Marwen, Zemeckis’ senaste projekt: nya filmen affischer har stjärnan Steve Carell som sitter på en bänk, som Hanks på Forrest Gump affischer, och de namn-kolla den tidigare filmen. Men Marwen är mer självutlämnande än Gump, eller någon tidigare Zemeckis projektet. Det kan också vara den sämsta film han någonsin gjort.

Tidigare konkurrenter för denna avdelning omfattar Polar Express, Beowulf, och A Christmas Carol, hans trilogi av motion-capture animerade filmer från den tid då Zemeckis beslutat 3-D animation och en unmoored virtuella kameran representerade framtiden för filmskapande. Välkommen till Marwen returnerar honom till uncanny valley för att anpassa den verkliga historien om Mark Hogancamp, som omfattas av 2010 dokumentär Marwencol. Hogancamp var offer för ett hatbrott — han blev brutalt misshandlad utanför en bar efter att erkänna att hans intresse för cross-dressing. Han slutade med skador på hjärnan, och förlorat mycket av sitt minne. När han kom ut från sjukhuset, han kanaliserade sitt trauma i konst, skapa Världskriget scener i en skala Belgiska byn han kallade Marwencol, och befolkade med dockor som liknar honom och andra figurer i hans liv.

Zemeckis använder sin tekniska skicklighet att ta en film som publiken i dockan-byn, nu heter Marwen. Han steg full sekvenser där Mark (Carell) föreställer hans soldat alter-ego, “Hogie,” att interagera med en grupp kvinnliga ass-kickers. Dockorna är realistiskt animerade, med ansikten av riktiga skådespelare (inklusive Merritt Weaver och Janelle Monáe) ovanpå stel, modellera organ. Filmen öppnar med Mark redan nedsänkt i sin docka världen, och mycket för att undvika utsidan, där hans advokat insisterar på att han ska visas på hans angripare’ straff för att klargöra omfattningen av deras brott. När Nicol (Leslie Mann) flyttar in tvärs över gatan och gör vänlig närmanden mot hennes nya granne, Mark gör något som filmen antyder att han har ofta gjort tidigare: Han införlivar ett Nicol-liknande docka i hans Nazi-fighting scenarier, i ett försök att överbrygga sin riktiga och fantasy liv.

Foto: Universal Pictures

Välkommen till Marwen kunde ha tagit ett mycket värre sätt att en hel del av sin tomt punkter. Nicol har ett löjligt onda ex-pojkvän som lurar runt, men filmen handlar inte om att tvinga en bluff konfrontation mellan honom och Mark. Och Mark är söt, men filmen inte helt romantisera honom, eller elide sätt sin docka projektet tafatt skildrar hans sexuella intressen. Det är en viktig känslomässig konfrontation mellan Mark och Nicol att Zemeckis skott i en obruten, orubblig två skott, upping spänningen genom att helt enkelt vägrar att klippa runt omkring dem som de möter.

Under hela filmen, Zemeckis, som någonsin, använder sin kamera graciöst. Gillar hans ibland medarbetare Steven Spielberg, han vet hur att effektivt fånga visuell information i vätska kamerans rörelser att hålla geografi hans inställningar klara och rena, i stället för att skära dem i glömska. Men medan Marwen är ett mindre lag i showmanship än hans andra för senaste live-action filmer, det är också mer explicit om sin användning av effekter.

Zemeckis ingenjörer några imponerande övergångar mellan Mark verkliga världen och dockan världen, men de är inte särskilt transport. De visuella effekterna är utformade för att ge en levande, hyper-riktiga versionen av Mark ‘s fantasy land, mer avsiktligt konstigt än Zemeckis’ mo-cap experiment. Men dockan sekvenser är så självklart som utformats för att erbjuda knappt förtäckta kommentarer om Mark psyke att de inte har mycket icke-metaforiska andrum. Både dockor och den “riktiga” tecken tenderar att tala i utställningen, och filmen tar en schematisk metod som stänger sina emotionella toner, ibland omedelbart efter att slå dem.

Foto: Universal Pictures

Även med de omfattande gör-tro, det är svårt att verkligen få till Mark ‘ s huvud när tecken hålla anländer för att leverera rätt information till publiken, eller snabbheten att Markera att göra samma sak. När filmen ibland hålla inne med information, det är svårt att förstå varför. Den uppenbarelse som Mark har förlorat det mesta av sitt minne, till exempel, kommer förvånansvärt sent, och levereras i en nonchalant sätt som aldrig kommer tillbaka runt till en payoff. Tecken ställer tillräckligt med frågor om Mark förutsättning att bränslet utställningen, låt det droppa.

Det kan vara att Markera psykologi inte mycket intresse Zemeckis. Med tiden Välkommen till Marwen rusar genom sin stora rättssalen tal, filmen har blivit en avhandling om med hjälp av visuella effekter som en berättande verktyg — och möjligen av misstag, en exposé på sina gränser. Medan filmen kommer ut i förmån för Märket med sina dockor för terapi samtidigt som det också står inför sitt verkliga problem, klumpighet av denna resa känns som Zemeckis försöker att lösa känslomässiga problem med tekniska lösningar.

Minutiöst detaljerad CG dockor är inte exakt cutting-edge tech, men de gör en spännande stand-in för direktör: s bekymmer, med den “riktiga” Mark-director ‘ s avatar. Som för att understryka sambandet (och undergräva den sanna historien komponent), Marwen är frikostigt strös med hänvisningar till andra Zemeckis filmer. På en punkt, Markera bygger en tidsmaskin som ser mycket ut som flygande DeLorean från Tillbaka till Framtiden Del II. Hogie vrider huvudet runt 180 grader, som en av kvinnorna i Döden Blir Hennes. Det finns även en rörelse lastbil tydligt märkt Allierade, eventuellt efter regissörens tidigare World War II-relaterade film.

Foto: Universal Pictures

Att filmen, som hans post-mocap filmer Flyg och Promenad, integrerad imponerande visuella effekter i mestadels-live-action berättelser med vikten av en “riktig” kamera bakom dem, snarare än imponerande, men också omöjligt digital sveper av hans animerade arbete. Ingen av dem är lika segerviss som hans bästa tidigare arbete (även om den underskattade Allierade kommer i närheten), och mocap filmer är mer intressant experiment än full-on tränger behaga. Zemeckis’ historia av att spela med tekniska verktyg och driver den visuella anslaget gör Välkomna till Marwen spela, lämpligt nog, som en hybrid. Det är både en beräknad försök att återta några av de känslomässiga magi av hans framgångar, och en klinisk analys av hur exakt humanistisk men effekterna drivs av filmskapande är tänkt att fungera. Dessa egenskaper gör att det är fascinerande, men fungerat som en berättelse — eller ens som en demo reel. Zemeckis verkar tycka att han visar hjärta. I stället, han är messily att dissekera den.

Välkommen till Marwen kommer att vara i stort biopremiär i Usa den 21: a December, till 2018.