PlayStation VR har haft ett lugnt awesome år

0
91

För VR-entusiaster, 2016 känns som en lång tid sedan. Det var det året som virtuell verklighet hype slog sin topp i och med lanseringen av tre stora headset och tillhörande plattformar — som Facebook är Oculus Rift, HTC och Ventil är Vive, och Sonys PlayStation VR. Alla tre system hade sina för-och nackdelar, och det visade sig att ingen av dem skulle förändra världen.

Men medan Oculus framtid är oklar och HTC har vänt sig till Kina, företag marknader och ultra high-end, PlayStation VR har i tysthet etablerat sig som den starkaste plattformen för de flesta människor. VR gaming fortfarande har samma nackdelar som det gjorde för två år sedan, och Sony har inte gjort mycket för att lösa någon av dem. Vad man har gjort, är att ge en någorlunda bekväm hem för vad som har förvandlats till en allt mer imponerande ström av spel.

På toppen av listan är Astro Bot: Rescue Mission, de oändligt smart och uppfinningsrik 3D-plattform spel från Sonys egna våningar Japan Studio. Att spelet inte har en ton av visuella personlighet, och dess status som en spin-off från ett minispel i Sony Lekrum app betydde det något som flög under radarn vid lanseringen. Men det är det bästa med Japan Studio har gjort i år, och en av de bästa VR-spel som någonsin gjorts.

Astro Bot är oändligt smart och uppfinningsrik

Astro Bot är mycket självrefererande, och berättar nästan ingenting om framtiden för VR. I stället, det är bokstavligen ett spel om PlayStation hårdvaran i sig, och hur man gör det bästa av det. En Dual Shock 4 controller är ständigt svävande i luften, i enlighet med dina handrörelser, som du måste behärska på samma gång som att styra Astro Bot karaktär och titta i rätt riktning. Ett tidigt exempel ser du snärtar styrplattan för att skjuta ut en lina från baksidan av handkontrollen, då kan du hoppa på repet med Astro-Bot, och flytta den i 3D-rymden för att hjälpa den lilla roboten att komma runt nivån.

Astro Bot

Astro Bot är fylld med underbara idéer och design som får dig att förundras på utvecklarnas uppfinningsrikedom. Jag har hört att det jämfört med Super Mario 64 i den meningen att Nintendos klassiska introducerade världen till möjligheterna med den analoga spaken. Som inte riktigt låter rätt för mig — Astro Bot är alltför begränsad och bunden till sina egna möjligheter. Men det påminner mig en hel del Wii, Super Mario Galaxy, som båda spelen är anmärkningsvärt generösa i sin vilja att hitta och sedan kasta otaliga nya sätt att använda sina ovanliga ny hårdvara. Det är den typ av spel där man beskriver en grundläggande mekaniker skulle ofta vara en spoiler. Alla ska uppleva glädje för där Astro Bot madcap kreativitet går för sig själva.

PSVR har blivit ganska bra på att replikera komplexa PC-upplevelser

Moss är en annan PSVR spel från i år som gör smart användning av första – och tredje-person-perspektiv, vilket ger dig möjlighet att byta miljö för att hjälpa huvudpersonen. Det är en action-plattformsspel som ser dig ta kontroll över en söt liten mus som heter Gåspenna, och även om det inte går riktigt så långt som Astro Bot i form av kluriga design, dess charmiga fantasy berättande och detaljerade miljöerna göra för en upplevelse med mer personlighet.

Moss lanseras på DATORN några månader efter PSVR, men det var en perfekt passform för Sony är mindre tekniskt kan plattform. Det spelar ingen nytta av en stor spelar utrymme eller avancerad motion tracking — bara en bekväm plats att sitta på och en vanlig controller. Det är den typ av avkopplande upplevelse som spelar till PSVR styrkor. Déraciné, långsamt tempo, haunting äventyr från From Software är ett annat exempel.

PSVR har också blivit ganska bra på att replikera mer komplexa PC-upplevelser. Flytta controllers kvar plattformen s svaga punkt, med mycket mindre exakt och tillförlitlig motion tracking än vad du skulle få på en Vive eller Rift. PSVR är inte platsen att gå för fullt på rummet-skala spel. Men jag har blivit förvånad över hur fast några av de senaste PC-portarna har.

Déraciné

Slå Sabel, till exempel, är lätt den mest surrade-om VR spel av året. Jag var inte säker på hur väl dess snabba blandning av rytm handling och lightsaber bekämpa skulle innebära att Flytta controllers, men den nya PSVR version faktiskt gör ett beundransvärt jobb med att hålla upp. Dess största problem är förlusten av tvivelaktig rättslig möjlighet att importera dina egna spår, vilket kan vara en deal-breaker för vissa. Men om du inte har en DATOR VR rig denna version helt håller upp som en utmärkt rytm spel i sin egen rätt.

Space Pirate Tränare, under tiden var min favorit Vive spelet tillbaka när jag ägde en, och något som jag trodde skulle förlora mycket av sitt överklagande när nedskalad till soffan. Det är i princip Galaga: FPS, och fungerar bäst med en hel del utrymme för att undvika kulor och sno dina armar till John Woo-esque skjutställningar. Anmärkningsvärt, Flytta controllers göra ett bra jobb för saker som håller en sköld i stället för att avleda eld samtidigt som kikade ut för att göra bilder av dina egna från olika vinklar, och spela upp från en sittande position som faktiskt gör mig mer benägna att utföra vilda dyk för att rädda mig själv. Jag tror inte att PC-spelare på topplistorna har mycket att oroa sig för, men spelet är lika roligt på PSVR.

Sony verkar inte ha tappat intresset ännu

Slutligen, Sony har också gjort ett bra jobb med att säkra spel med valfria VR-lägen där det är vettigt. Detta var fallet runt headsetet lansering med spel som Rez Oändlig, Stampe, och Resident Evil 7, och har fortsatt under 2018. Wipeout Omega Samling fenomenal uppdatering som gör att du kan spela igenom hela spelet i VR är förmodligen det bästa exemplet på detta, och som en stor Wipeout fan mig själv nästan helt motiverar PSVR existens. Gran Turismo Sport också betydligt utökat sin VR-läge detta år. Och medan Tetris Effect är en av de bästa PS4 spel av 2018 även när de spelas upp på en TV, det blir en verkligt transcendenta erfarenhet i VR.

Många människor går genom en smekmånad när de först komma in i VR. Under dessa tidiga dagar känns det som att du inte vill spela något på en platt skärm som någonsin igen. Det kan leda till besvikelse när verkligheten sjunker i och med att teknik inte bara är lämpliga för de flesta spel som finns just nu. När du accepterar denna verklighet, men det är svårt att föreställa sig PSVR med blev mycket bättre än vad det har. Två år efter lanseringen, det finns massor av ursprungliga och enormt underhållande innehåll för att spela, och Sony verkar inte ha tappat intresset ännu.

VR kan inte vara framtiden för alla spel. Jag tänker inte hålla andan för Sony att byta god of War eller Uncharted bort från TV-skärmar som helst snart. Men PSVR har haft ett lugnt awesome 2018, och jag har varit mycket nöjd med det som en plattform och ett köp.