2018 was het jaar van de Chinese internet gebruikers ontdoken censuur — in het kort

0
105

Het is een wervelwind jaar voor China ‘ s internet-cultuur — van de handel oorlogen en een enorme vaccin schrik, tot een toename van het feministisch activisme via sociale media. Langs de weg, autoritarisme is ook al aan het stijgen er, als de natie het internet toezichthouder legt nieuwe regels op wat verboden is, van Kramp krijgen afgesloten, tot het verwijderen van parodieën en zelfs ASMR video ‘ s.

Maar in 2018 is het meest opvallende voor het jaar dat de Chinese internet gebruikers raakten met significant meer dan zij ooit in het verleden, hoe klein of van korte duur deze overwinningen kunnen worden. Dankzij de blockchain, dit jaar gebruikers weten te behouden gecensureerde informatie op een manier die tegen de regering van de snel groeiende censuur inspanningen. In April, student-activisten geplaatst #MeToo open brief — geschreven door een student die was bedreigd door haar college niet tot het bespreken van seksueel geweld — in de metadata van een Ethereum blockchain transactie. Daarna, in juli, de blockchain was weer als burgers gezamenlijk gevochten voor het behoud van een onderzoekende verhaal dat bloot hoe de Chinese baby ‘ s werden gegeven inferieure vaccins.

Over het algemeen, Chinese burgers voorkomen publiekelijk commentaar op politieke kwesties, het draaien van een blind oog voor de sociale zaken, ze hebben geen controle over hoe dan ook, uit angst voor vergelding van de Cyberspace Administratie van China. Maar zowel cryptografisch bewaard incidenten raakte een zenuw. In een land waar velen nog steeds slechts één kind, de vaccin-schandaal was een bron van woede en frustratie, als het ging om honderden duizenden defecte vaccins meestal gegeven aan baby ‘ s. En voor talloze vrouwen over China, de aandacht zich in de richting van huiselijk geweld, seksuele intimidatie en zelfs verkrachting, begon een storm die zelfs de waarschuwingen van de autoriteit cijfers kon niet voort.

President Xi Jinping Orders Thorough Investigation Into Vaccine Scandal

Foto door VCG via Getty Images

Beide posten opgenomen vernietigend bewijs dat de overheid niet wil delen: de open brief blijkt dat een student werd aangehouden en had haar familie de veiligheid bedreigd via een freedom of information verzoek ze had geholpen in te dienen om licht te werpen op de zaak van een andere vrouw op de school die zelfmoord pleegde in 1998 na de vermeende verkrachting door een voormalige professor. Het vaccin artikel gemeld dat een Shenzhen gebaseerd biotech bedrijf gaf baby ‘ s minderwaardig vaccins die niet naar de bestrijding van kinkhoest en tetanus, net omwille van het verhogen van de winstmarges.

De verhalen bleek een lelijker kant van China dat het internet het reguleren van het lichaam heeft veel pijn te verbergen, vooral onder het bewind van President Xi Jinping, die heeft gewerkt aan het verstevigen van zijn macht en afgeschaft ‘term limits’ in Maart, wat betekent dat hij kan beslissen tot de dood.

Social media-berichten met gevoelige zoekwoorden worden vaak afgenomen, en gebruikers die het delen van foto ‘ s met een gevoelige beelden hebben vaak hun berichten geblokkeerd. Maar zelfs na censoren hebben genomen van alle andere pogingen om het verspreiden van deze artikelen via de sociale media, de berichten openbaar beschikbaar blijven als transacties vastgelegd op de blockchain openbare grootboek. Omdat ze geplakt in de meta-gegevens van de transacties, elk ongeveer in totaal een paar dollarcent, de berichten zijn moeilijk te knoeien met, als blockchain is gedecentraliseerd, Beijing monitors zijn ook niet druk netwerk-eigenaren in het verwijderen van hen.

Blockchain experts zeggen dat het moeilijk zou zijn, zo niet ronduit onmogelijk, om met terugwerkende kracht de censor deze berichten ingesloten. “De Chinese regering niet te verwijderen die berichten,” zegt Munt Center directeur communicatie Neeraj Agrawal. “Ze zal live op de Ethereum blockchain voor eeuwig.”

De uitvlucht maakt gebruik van een opkomende technologie die de overheid rws goedgekeurd. Hoewel China heeft verboden cryptocurrency worden verhandeld — een beslissing die een invloed heeft gehad op veel bedrijven, zelfs het veroorzaken van wat het land te verlaten — de onderliggende blockchain technologie is toegestaan en zelfs geïnvesteerd in grote bedrijven en goedgekeurd door de regeringen op het lokale niveau.

Bij afwezigheid van de mogelijkheid tot het verwijderen van die verhalen, hebben de autoriteiten sinds uitgegeven nieuwe regels die verplichten mensen om te controleren of hun identiteiten bij het aanmelden voor de blockchain diensten, een beweging die zal waarschijnlijk stoppen met toekomst-activisten van het behoud van meer gecensureerd nieuws. Meestal anonieme blockchain gebruikers hebben nu te openbaren zich, net als andere social media platformen in China werken.

Als Shazeda Ahmed, een PhD student aan de universiteit van Berkeley, die een studie op het gebied van cyberbeveiliging en internet-beleid in China, het stelt, “de push voor De real-registratie van de naam sterker groeit door het jaar. Het is moeilijk aan te melden voor een app of service zonder dat je account om een bepaalde vorm van een officieel identiteitsbewijs of een telefoonnummer dat is gekoppeld aan een state-ID.” Ondertussen, het bankwezen en de betaling apps beginnen te vragen biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, stem, opnamen, of gezichtsherkenning.

Foto door Michele Doying / De Rand

Veel deskundigen over China gaat ermee akkoord dat het internet lijkt te vallen onder een meer autoritair regime, na een korte venster open waar bleek dat China ‘ s groeiende economische vrijheid zou kunnen leiden in een andere richting.

“Over het algemeen het internet regulator is steeds meer autoritaire,” zegt Séverine Arsène, een onderzoeker bij het franse Centrum voor Onderzoek op het Hedendaagse China. Zij wijst erop dat het internet regulator heeft meer substantiële bevoegdheden onder een nieuwe naam die meer rechtstreeks geleid door de Chinese Communistische Partij. “In termen van het beleid, het is moeilijk te meten, maar er zijn een paar interessante evenementen.”

Arsène noemt de sluiting van Bytedance de Neihan Duanzi — een populaire parodie en meme app die werd gesloten in April voor met vulgaire content op het platform dat de Cyberspace Administratie beweerde, “geactiveerd sterke wrok van internet-gebruikers” — als “een vrij gewaagde stap, en een meestal gericht op populaire subculturen.” (In het kielzog van de verwijdering, Neihan Duanzi fans begonnen te zoeken elkaar offline door willekeurig getoeter op straat, alleen om het gezicht van de boetes voor ongepast getoeter.)

“Dit jaar is een geëscaleerd kat-en-muis-spel met perioden van strengere controle. Mensen die net zijn op het vinden van een middel van het plaatsen over deze verhalen,” zegt Christina Xu, een etnograaf, die een studie technische goedkeuring en internet-cultuur in de VS en China. “De Chinese internet gebruikers zijn ongelooflijk savvy. Het is moeilijk om via algoritmen vlag met hun commentaar kunnen ze een subtweet van een subtweet, een nauwelijks verholen historische referentie, een eufemisme met geen zoekwoorden. Maar toezichthouders zijn slechts zo slim, en ze hebben gevangen op … Er zijn minder van die kleine hoekjes en kantjes die u ooit ga naar waar de mensen niet echt op te letten.”

“We zitten in een nieuwe, strengere tijd.”

Naast offline communicatie en de blockchain, internet-gebruikers hebben ook de virtuele privé-netwerken, Vpn ‘ s, als een verhaal. Maar in Maart, de internet toezichthouder opgestelde nieuwe regels die verbieden zou niet-staat gesanctioneerde Vpn ‘ s worden gebruikt. Hoewel het verbod nog niet is geïmplementeerd hebben, waardoor veel populaire Vpn ‘ s nog steeds functioneren in China, met inbegrip van ExpressVPN en NordVPN, een schaduw weefgetouwen over dit laatste levensvatbare manier om te ontsnappen aan internet censuur.

Er zijn verschillende kanaries in de kolenmijn — neem het geval van de beroemde actrice Fan Bingbing, bijvoorbeeld. De gangbare praktijk van belastingontduiking door China ‘ s top beroemdheden geworden van een misdaad loont maanden van detentie en hoge boetes. Haar terugkeer na een aantal maanden viel samen met het verdwijnen van Interpol chief Meng Hongwei, die nog steeds ontbreekt, ten bewijze dat China niet langer zorgen over hoe het gaat in de rest van de wereld. Meng de vrouw zei tegen de BBC in oktober dat ze vreesde dat hij dood was, gezien het feit dat hij gezonden had een mes emoji rechts van haar, alvorens te verdwijnen en dat zij ontvangen had, bedreigende telefoontjes sindsdien. “Er is iets fundamenteel anders dan dit jaar,” zegt Xu. “Er zijn sterke signalen dat we op een nieuwe, strengere tijd.”

Kortom, de twee posten die blijven leven — een voorbeeld van journalistiek die nog bestaat in China, zelfs als de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt voor de meeste media en het zoveelste bewijs dat de #MeToo-beweging in China kan niet worden onderdrukt wordt — kan beschouwd worden enorme winsten voor de Chinese internet gebruikers beginnen te uiten onvrede met de maatschappelijke kwalen in 2018. Als Xi krijgt in zijn zesde jaar van voorzitterschap en China ‘ s internet regulator steeds meer gecentraliseerd, fungeert als deze voelt meer ongrijpbaar en vluchtig. Maar of het nu door de blockchain, of door middel van een subtiele emoji, Chinese gebruikers hebben herhaaldelijk bewezen dat ze veel middelen van het verzenden van een boodschap. De volgende keer, dat kan door middel van een volledig onverwachte vorm.