2018 var året Kinesiska internet-användare kringgå censur — kort

0
102

Det har varit ett whirlwind år för Kinas internet kultur — handel, krig och en enorm vaccin skrämma, att en ökning i feministisk aktivism genom sociala medier. Längs med hela vägen, auktoritärt styre har också varit på uppgång det, som landets internet-regulatorn ställer nya regler för vad som är förbjudet, från att Rycka till att få stänga, för att ta bort parodier och även ASMR videor.

Ännu 2018 är mest känd för att vara de år som Kinesiska internetanvändare kom undan med betydligt mer än de någonsin har varit tidigare, hur litet eller kortlivade dessa segrar kan vara. Tack vare blockchain, detta året användare lyckats bevara censurerad information på ett sätt som motarbetat regeringens snabbt växande censur insatser. I April, studentaktivister posted a #MeToo öppet brev skrivet av en student som hade blivit hotad av hennes college inte att diskutera sexuella övergrepp — till metadata i en Ethereum blockchain transaktion. Då, i juli, blockchain användes igen som medborgare gemensamt kämpat för att bevara en undersökande berättelse som avslöjade hur Kinesiska barn ges sämre vacciner.

I allmänhet, Kinesiska medborgare undviker att offentligt kommentera på politiska frågor, att blunda för samhälleliga frågor som de inte har kontroll över i alla fall, av rädsla för vedergällning från Cyberrymden Administration av Kina. Men både kryptografiskt bevarade incidenter träffat en nerv. I ett land där många fortfarande bara ett barn, vaccin-skandalen var en källa till ilska och frustration, som det handlade om hundratusentals felaktig vacciner oftast ges till spädbarn. Och för många kvinnor runt om i Kina, uppmärksamhet vände sig mot misshandel, sexuella trakasserier, och även våldtäkt, startade en eldstorm som även varningar av auktoriteter kunde inte hejda.

President Xi Jinping Orders Thorough Investigation Into Vaccine Scandal

Foto av VCG via Getty Images

Både tjänster som finns graverande bevis regeringen inte vill gemensamt: det öppna brev som avslöjar att en student greps och hade sin familjs säkerhet hotas över en frihet av begäran om information som hon hade hjälpt till att lägga fram för att kasta ljus på de fall av en annan kvinna på skolan som begick självmord 1998 efter att ha påstått våldtagen av en före detta professor. Vaccinet artikel rapporterade att en Shenzhen-baserade bioteknikbolaget gav barn sämre vacciner som misslyckats med att bekämpa kikhosta och stelkramp, bara för att öka vinstmarginalerna.

Berättelserna visade att en fulare sida av Kina att internet som reglerar kroppen har tagit många ansträngningar för att dölja, särskilt under regeringstiden av President Xi Jinping, som har arbetat med att stärka sin makt och på sikt avskaffas gränser i Mars, vilket innebär att han kan härska tills döden.

Sociala medier inlägg med känsliga sökord finns ofta tas ner, och användare som delar bilder med känsliga bilder har ofta sina tjänster blockerade. Men även efter att censuren har tagit ner alla andra försök att sprida dessa artiklar via sociala medier, tjänster förbli tillgänglig för allmänheten som transaktioner loggas på blockchain offentliga redovisning. Eftersom de är klistrade in metadata för transaktioner, varje ungefär totalt ett par AMERIKANSKA cent, stolparna är svårt att mixtra med, som blockchain är decentraliserad, Peking skärmar har inte kunnat tryck nätägare till att ta bort dem.

Blockchain experter säger att det skulle vara svårt, om inte rentav omöjligt, att i efterhand censurera dessa inbäddade meddelanden. “Den Kinesiska regeringen inte kan ta bort dessa inlägg,” säger Mynt Center kommunikationsdirektör Neeraj Agrawal. “De kommer att leva på Ethereum blockchain för evigt.”

Kryphål tar fördel av en framväxande teknik som statliga myndigheter har i tysthet godkänt. Även om Kina har förbjudit cryptocurrency från handlas — ett beslut som har påverkat många företag, även orsakar en del att lämna landet — den underliggande blockchain teknik har varit tillåtna och till och med investerat i stora företag och som godkänts av regeringarna på lokal nivå.

Saknas förmåga att ta bort de berättelser, myndigheter sedan dess har utfärdat nya regler som kommer att kräva människor för att verifiera sin identitet när du registrerar dig för blockchain tjänster, ett drag som sannolikt kommer att stoppa framtiden skulle-vara aktivister från att bevara något mer censurerade nyheter. Vanligtvis anonym blockchain användare kommer nu att avslöja sig själva, på liknande sätt som andra sociala medier i Kina.

Som Shazeda Ahmed, Doktorand vid UC Berkeley som studerar it-och internet-politik i Kina, uttrycker det, “push för riktiga namn registrering växer sig starkare för varje år. Det är svårt att registrera dig för någon app eller tjänst utan att binda kontot till någon form av LEGITIMATION, eller ett telefonnummer som är kopplat till en state-ID”. Under tiden, bank och betalnings-appar börjar begäran biometriska data, inklusive fingeravtryck, röst inspelningar, eller ansiktsigenkänning.

Foto: Michele Doying / Väg

Många experter på Kina är överens om att internet tycks vara halka under ett mer auktoritärt styre, efter en kort öppna ett fönster där det visade sig att Kinas växande ekonomiska frihet kan leda det i en annan riktning.

“Generellt sett, internet regulatorn är allt mer auktoritärt, säger Séverine Arsène, associerad forskare vid franska Centrum för Forskning om det Moderna Kina. Hon påpekar att internet tillsynsmyndigheten har fått en mer betydande befogenheter under ett nytt namn som kommer att vara mer direkt led av det Kinesiska Kommunistpartiet. “I termer av politik, det är svårt att mäta, men det har varit några intressanta händelser.”

Arsène cites nedläggning av Bytedance s Innehåll Duanzi — en populär parodi och meme app som var slutare tillbaka i April för med vulgärt innehåll på plattformen att den Cyberrymden Administrationen hävdade, “utlöste en stark ovilja från internet-användare” — som efter att ha varit “ett ganska djärvt drag, och en huvudsakligen är riktad på populära subkulturer.” (I kölvattnet av dess avlägsnande, Innehåll Duanzi fans började söka ut varandra offline genom att slumpmässigt tutande på gatorna, bara för att få böter för olämpligt tutande.)

“Det här året har varit en eskalerad katt-och-råttalek med perioder av hårdare kontroll. Människor har bara varit att hitta något sätt för att skriva ett inlägg om dessa berättelser, säger Christina Xu, en etnograf som studerar tekniskt antagande och internet-kulturen i USA och Kina. “Kinesiska internetanvändare är otroligt kunniga. Det är svårt att algoritmiskt att flagga sina kommentarer — de kan vara en subtweet av en subtweet, ett tunt slöjliknande historisk referens, en eufemism med några nyckelord. Men tillsynsmyndigheter är lika smarta, och de har fångats på … Det är färre av de små skrymslen och vrår som du skulle en gång gå till där människor var inte riktigt uppmärksam.”

“Vi är i en nyare, strängare tid.”

Förutom offline kommunikation och blockchain, internet-användare också har ett virtuellt privat nätverk eller Vpn, som en utväg. Men i Mars, internet regulator utarbetat nya regler som skulle förbjuda icke-statligt sanktionerade Vpn: er används. Trots förbudet har inte genomförts ännu, lämnar många populära Vpn fungerar fortfarande i Kina, inklusive ExpressVPN och NordVPN, en skugga vilar över denna sista genomförbart sätt att undkomma censur på internet.

Det finns flera kanarieöarna i kolgruvan — ta fallet med den berömda skådespelerskan Fan Bingbing, till exempel. En gemensam praxis för skatteundandragande av Kinas främsta kändisar har blivit ett brott värt månader av uppehåll och kostsamma böter. Hennes återkomst efter flera månader sammanföll med försvinnandet av Interpols chef Meng Hongwei, som fortfarande saknas, vilket innebär att Kina inte längre bryr sig om hur det kommer över till resten av världen. Meng hustru berättade för BBC i oktober att hon fruktade att han var död, med tanke på att han hade skickat en kniv emoji till sin rätt, för att sedan försvinna och att hon hade fått hotfulla telefonsamtal sedan dess. “Det är något fundamentalt annorlunda i år, säger Xu. “Det finns starka signaler som skickas ut att vi är i en nyare, strängare tid.”

Generellt, två inlägg som finns kvar att leva — ett-ett exempel på journalistik som fortfarande kan finnas i Kina även som yttrandefriheten får begränsas för de flesta media-och ett annat bevis på att #MeToo rörelsen i Kina inte kan blunda för — kan anses vara enorma vinster för Kinesiska internetanvändare börjar uttrycka missnöje med samhälleliga missförhållanden i 2018. Som Xi kommer in på sitt sjätte år av ordförandeskap och Kinas internet regulator växer mer centraliserad, handlingar som dessa känns mer svårfångade och flyktig. Men oavsett om det är genom blockchain, eller genom en subtil emoji, Kinesiska användare har visat flera gånger att de har många sätt att skicka ett budskap. Nästa gång, det kan vara genom en helt oväntad form.