Varför Epic: s nya PC-spel butik är Ånga konkurrent branschen behövs

0
9

Epic Games nya digitala spel marketplace, meddelade tidigare i veckan och förvåning lanserades under Game Awards igår kväll, har tagit upp en hel del ögonbryn i branschen. Med sitt gynnsamma 88 / 12 procent uppdelning av intäkter och Episka VD Tim Sweeney ‘ s löfte att bättre stödja skaparna, många i branschen undrar om detta kommer att vara spelet butik som verkligen skulle kunna konkurrera valves Steam, som har varit den dominerande plattformen för PC-spel distribution i över ett decennium.

Vi kommer inte att veta hur framgångsrika butiken kommer att vara ganska länge. Sista natten, Episka annonserade den första omgången av spel som kommer att stödja sin butik, och att listan fortfarande mycket liten jämfört med de tiotusentals titlar som finns på Valve ‘ s skyltfönster. Och även om Epic har fördelen av att positionera sin butik inom den Episka Launcher, som är den programvara som krävs för att uppdatera och börja spela sin mega-hit Fortnite, det återstår klar möjlighet att konsumenterna inte vill splittra upp deras spel bibliotek längre. I detta scenario, Ånga är fortfarande dominerande, och Epic ‘ s store blir bara ytterligare ett mindre populärt alternativ, som GOG eller Green Man Gaming, medan mindre butiker som Kliar.io och Humble Bundle hålla sitt fokus på indie-spel på marknaden.

Epic: s butik bara precis inletts, men dess ekonomiska villkoren ser lockande att utvecklare

Men frågan om varför Ventilen behöver en konkurrent i första hand är fortfarande en viktig fråga värd att utforska. Det beror på att det nuvarande tillståndet av spel distribution talar volymer om de förestående plattform krig som har varit bryggning i år. Hur det går kan ändra hur miljontals människor köpa och spela spel i framtiden, och hur utvecklare, i sin tur, gör att pengar från försäljningen.

Som det står, om en utvecklare gör spel för PC, är chansen att de kommer att sälja det på Steam. Om de inte säljer ett spel på Steam, det är sannolikt ett av två skäl: de är ett stort förlag som EA eller Ubisoft som driver en digital butik av sina egna, eller om de är en spelkonsol tekokare, eller en studio som ägs eller betalas med en spelkonsol tekokare som Microsoft eller Sony. I dessa sällsynta fall, en utvecklare tar förlusten av att inte sälja ett spel på Steam, eftersom vissa större bolag betalar räkningar, och det kan vara en strategisk anledning, som att trösta eller lagra exklusivitet, för ett företag som Microsoft, säg inte att sälja PC-port av Gears of War 4 via Steam, men på Microsoft Store istället.

Det är det gamla sättet att göra affärer i spelet industrin, och Valve har dragit nytta för år. Bolaget beräknas ha gjort $4,3 miljarder i Steam intäkter ensam förra året, inte inklusive dess standard 30-procentig sänkning på inköp av spelets innehåll och expansion. Enligt nuvarande ordning Ventilen kan aldrig utveckla en annan video spel och fortfarande en av de bäst avlönade företag i branschen helt enkelt genom att vara en mellanhand mellan PC konsumenter och spelutvecklare och förläggare. Inte bara företaget att ta 30 procent av nästan varje försäljning på Steam, det tjänar även intäkter från klassiker som Counter-Strike, Half-Life, Team Fortress, medan e-sport ångvält Dota 2 är fortfarande en av de mest populära spel på planeten.

Illustration av Alex Castro / Väg

Med andra ord, Ånga har suttit ganska år nu som Apple av PC-spelmarknaden, som driver en app store och få bestämma hur mycket pengar som det tar från varje försäljning. Det enda problemet är att, till skillnad från Apple, Valve har ingen kontroll över hårdvara människor använder, och i sin tur, ingen kontroll över vilken programvara de använder. Ventilen kan inte stoppa en användare från att ladda ner ett annat spel butik och köpa sina spel på andra håll, precis som det kan inte sluta Episka eller Ubisoft från att skapa sitt eget spel bärraketer och kräver spelare att ladda ner mjukvaran för att starta Fortnite eller Assassin ‘ s Creed på PC.

Fram tills nu, det är inte riktigt varit en fråga för Ventilen. Spelare och PC sådana i synnerhet, tenderar att ta anstöt av vad som ses som öppet krasch tag på bekostnad av konsumenterna. Det visade skyltfönster och raketer från EA och Ubisoft — ökända för att låsa spel med digital rights management begränsningar — till företagets dåliga killar i branschen. Ventil, med dess lös begränsningar och dess generösa återbetalning politik, har alltid visat sig vara den mest användarvänliga alternativet.

Epic är framme vid det perfekta tillfället att störa Ventilens position som marknadsledare

Som börjat förändras, och Episka råkar vara framme vid det perfekta tillfället att skaka upp saker och ting. Precis som det gjorde Fortnite i perfekt tid för att kapitalisera på battle royale trend, Epic är nu att utöva påtryckningar så att Ånga på ett avgörande ögonblick för spel distribution. På grund av de miljarder dollar som sin intjänade genom Fortnite, Episka nu har nog i sitt krig bröstet för att korrekt göra strid med Ventilen, och den gör det genom att erbjuda fler utvecklare-vänlig inkomster delar och svingar sina Unreal Engine verktygslåda som ett strategiskt vapen. Om du använder Unreal att göra ditt spel, Episka kommer nu att ge dig tillbaka 5 procent tar det vanligtvis av alla spel försäljningen, förutom att låta dig hålla 88 procent av all försäljning genom den Episka butik.

Tidpunkten kunde inte vara sämre för Valve och Steam har börjat förlora sin glans som den konsumentvänliga, gör-inget-fel-marknaden. Företaget har under åren skett en hands-off strategi för att dämpa dess skyltfönster och hur användare beter sig på dess plattform. Det har resulterat i uppmärksammade kontroverser runt-spel som Hat, ett massmord simulator som var hämtade från bolagets Greenlight-programmet bara att återinföras och obehaglig taktik från användare som hatiskt och trolska Ånga Curator sidor, skenande trångsynthet på spel gemenskapen styrelser, och massa översyn bombningen av indie spel som anses alltför progressiv genom att alt-höger samhällen. Valve ‘ s filosofi kring Steam befästes under sommaren, efter den sällsynta dra av ett spel som är centrerad på skolskjutningar, med en ny politik som gör att “allt” på Steam om det inte är antingen olagligt eller avsiktligt utformad för att reta upp folk.

Resultatet har blivit fler utvecklare ivriga att sälja sina spel på andra håll, och fler konsumenter är intresserade av alternativ till Ånga som butiken har blivit överfullt med subpar spel och löst modereras gemenskapen styrelser. Under tiden, Ventilen är praktiskt taget obefintlig curation strategi gör det svårare än någonsin att hitta spel som du gillar, men utvecklare har länge klagat på problem med Steam rekommendation algoritm och upptäckt funktioner som direkt påverkar trafiken till spel listor.

Relaterade

Steam utvecklare talar: Maximal vinst för Ventil, minsta ansvar

Detta har skapat en möjlighet inte bara för Episka, men andra företag som ser Ånga svagheter som smärta punkter att utnyttja. Spelet chatt plattform Oenighet driver nu sitt eget spel butik eftersom det redan äger den sociala infrastrukturen kring hur PC-spelare att ansluta med dina vänner och chatta via röst och text. Som säljer spel till samma konsumenter och ge dem en destination för att lansera dem och spela upp dem med vänner kan göra Oenighet ett mer lockande skyltfönster.

Ventilen är tydligt känna hettan. Det har börjat kopiera Oenighet sociala funktioner, och det meddelade i September att det skulle börja modererar gemenskapen styrelser. Förra året, man sa att man skulle försöka fixa översyn bombningen av tillfällig frysning av recensioner. Men, viktigast av allt, framför Epic: s butik lanseringen, Ventil sade förra veckan att det skulle förändra sina villkor på inkomster delar för spelutvecklare. På det sättet, om du sålt mer än 10 miljoner exemplar, skulle du få för att hålla en ytterligare 5 procent av omsättningen (från 70 till 75 procent), och sedan med ytterligare 5 procent, om du har sålt minst 50 miljoner exemplar. Det var en tydlig entré från Valve att den vet sin plattform är inte oberörbara, och att förbättra den ekonomiska incitament för att sälja ett spel på Steam kan vara det enda sättet att hålla utvecklare från flockas på annat håll.

Det kan inte vara nog. Som påpekats av spelet utvecklare Rami Ismail, som grundade indie-studio Vlambeer, valves nya politik syftar till att blidka big-budget-utvecklare. “Har det verkligen blivit så illa för Ventilen i den allt mer konkurrensutsatta skyltfönster scen som de nu har att subventionera stora studios?” skrev han på Twitter förra fredagen. “Är de som är önskvärt för stora titlar nu som den stora titlar tenderar att kunna starta en egen butik?”

“Steam är nytt 25 procent och 20 procent nivåer innebär en stor förbättring för de översta 1 procent av spel, och Ånga en betydligt bättre affär för de bästa spel än Google Play och iOS App Store,” Sweeney quipped i en intervju med The Verge denna vecka, göra klart att Steam är nya villkor inte gynnar alla skapare — bara de största.

Hur kommer detta i slutändan att spela för konsumenterna? Det är en öppen fråga, men konkurrensen oftast resulterar i lägre priser. Om spelet utvecklare är att få en större del av försäljningen från Epic ‘ s store, det är möjligheten att de kunde sänka det initiala priset på spelet för $5 eller till och med $10. En perk som skulle kunna dra konsumenterna bort från Ång-eller, åtminstone, att minska den ekonomiska bördan för vissa utvecklare och ge dem frihet att skapa ett annat spel, eller för att ge en expansion. Oavsett, Episka drag — inte bara med uppdelning av intäkter, men också dess avstående av Unreal royalty — kommer utvecklare tjäna mer pengar. Som kan vara all den motivation de behöver för att sidan med Epic i framtiden.