Miljoner smartphones togs offline igår med ett utgånget certifikat

0
20

Ericsson har bekräftat att ett fel med sin programvara var källan av gårdagens massiva tid med nätverkproblem, som tog miljoner smartphones offline över hela STORBRITANNIEN och Japan och skapade problem i nästan ett dussin länder. I ett uttalande, Ericsson sade att orsaken var ett utgånget certifikat, och att “den felaktiga programvaran som har orsakat dessa problem är att avvecklas.” Uttalandet konstaterar att nätverket tjänster återställdes till de flesta kunder på torsdagen, medan BRITTISKA operatören O2 sagt sitt 4G-nät var tillbaka upp så tidigt fredag morgon.

Även om mycket av fokus var betald av strömavbrott på O2 i STORBRITANNIEN och Softbank i Japan. Ericsson bekräftade senare att Softbank som hade frågor samtidigt påverkas telecom transportörer som skulle installeras Ericsson tillverkade enheter över en summa av 11 länder. Softbank sade att strömavbrottet påverkade sitt eget nätverk för strax över fyra timmar.

Avbrottet var helt förebyggas

Ericssons tillträde föreslår avbrottet var helt förebyggas. Certifikat säkerställa giltigheten av programvara och hjälper till att hålla saker och ting säkra. Det faktum att man kunde gälla innebär att avbrottet orsakades sannolikt av bristande underhåll.

Ericsson är inte det enda företaget som har fallit offer för de faror som löper ut certifikat. Tillbaka i 2013, Xbox Live och Azure båda drabbats av driftstopp som följd av ett utgånget certifikat, medan 2015, vissa Mac App Store-användarna var tvungna att ta bort och installera om programvaran efter ett certifikat används för att verifiera appar löpt ut. Detta år, ett utgånget certifikat som orsakas Oculus Rift-headset för att bli obrukbar om inte användarna ställa in sin dator går tillbaka i tiden.