Detta är en fantastisk helg för alternativa verkligheter

0
16

Det finns så många streaming-alternativ som finns i dessa dagar, och så många motstridiga rekommendationer, att det är svårt att se igenom all skit du kan titta på. Varje fredag, Randen s Cut the Crap kolumn förenklar val av sortering genom den överväldigande mängd filmer och TV-program på abonnemang och rekommendera en enda bra sak att titta på den här helgen.

Vad du ska titta på

2013 är Dubbel, en lös film anpassning av Fjodor Dostojevskijs roman, regisserad av IT-Publiken stjärniga rose lagercrantz och co-skriven av Ayoade och Avi Korine. Jesse Eisenberg stjärnor som ödmjuk office drone Simon James, som tillbringar sina dagar som undervärderade av sin chef (Wallace Shawn) och längtar efter hans medarbetare Hannah (Mia Wasikowska). Så en dag, hans dubbelgångare, Jakob, Simon, blir anställda på hans företag och börjar hävda sig själv, att ställa krav, och i allmänhet gör allt för Simon alltid i hemlighet ville. De två börjar som allierade, tills Simon James inser att han kommer till slut att stå upp för sig själv innan James Simon stjäl hans liv.

Varför titta på nu?

Eftersom detta är en helg full av doppelgängers och alternativa universum. På söndag kväll, Motsvarighet återvänder för en andra säsong på Starz, och “Elseworlds” crossover börjar på CW.

Konceptet av en “parallell själv” har varit en stapelvara i science fiction och intelligenssnobb litteratur både sedan åtminstone 1800-talet. Otaliga böcker och filmer under de senaste två århundradena har trott olika världar eller variationer inom vår egen där någon som precis som oss är att leva ett annat liv. En av de senaste och kritikerrosat exempel är moody ‘ Starz drama Motsvarighet, starring j.k. Simmons som Howard Silke, en okänd regering agent som lär sig om existensen av en alternativ Jorden när den version av sig själv från andra sidan — en mer säker, kraftfull Howard — kors över som en del av en insats för att förhindra ett trans-dimensionella konspiration. Ett riff på Kalla Kriget spy thrillers, späckat med funderingar på en sen medelålders människans många beklagar Motsvarighet är en av de mer dystra exempel på dubbelgångare tomt.

För en mer lekfull prägel på multiversum koncept, den här helgen ser också tillbaka på CW: s årliga Arrowverse crossover, med Blixt på söndag, Pilen på måndag, och Supergirl på tisdag. Alla tre visar att berätta en lång historia om verkligheten-bockning återverkningar när “Jorden-90” dör, vilket ledde till en sista desperat räddningsarbetet som oavsiktligt leder till Barry “Flash” Allen och Oliver “Gröna Pilen” Queen byta liv. Upplåning kraftigt från delar av den klassiska 1980-talet DC Comics story “Crisis on Infinite Earths” Elseworlds tre-kompanjon kommer både hyllar och försiktigt parodi comics kärlek av omstarter, retcons, och imaginära berättelser, samtidigt som det ger två superhjältar en chans att uppleva hur det är att vara någon annan.

Ayoade är Dubbel har sin puckish sida, för — eller åtminstone är det mer komiska än Dostojevskijs ursprungliga versionen. Först publicerad i 1846 och sedan reviderades i 1866, den novella berättar historien om en svag byråkrat som är driven till vansinne av det levande förkroppsligandet av allt är han inte. Filmen är lägrade sig som mer av en svart komedi som är satirizing en företagskultur där de människor som gör allt arbete är ofta hålls i mindre aktning än de anställda som vet hur man schmooze. Som så många andra dubbelgångare och alt-universum berättelser, film Dubbel fungerar även som en fantasi, som en ensam kille får se hur mycket gladare han kunde vara om han bara betedde sig mer själviskt.

Foto: Starz

Som det är för

Fans av filmisk expressionism och litterära absurdism.

Filmentusiaster kommer att känna igen direkt att Ayoade var starkt påverkad av Orson Welles’ Trial and Terry Gilliam är Brasilien, liksom nästan alla andra överdriven film-och TV-kritik av förnedring office arbete, från Lägenhet till Kontor för att Ayoade egen kult-serien DEN Publiken. Den djupa skuggor, menar arbetskamrater, och den allmänna grubbiness av Simon James’ omgivning är alla avsedda att göra näringslivet ser bistert dystopiska. Det är samtidigt en mardrömslik och rolig syn.

Hjärtat av filmen, men är i Eisenberg är superb dubbla prestanda, som motbjudande (men effektivt) James Simon och söt (men ignoreras) Simon James. Den Dubbla stora skämt är att även om dessa två ser exakt likadana ut, ingen annan känner igen likheten eftersom deras personligheter definiera vem de är, inte deras ansikten. “Vad är så unikt med honom?” Simon James frågar Hannah, som har en crush på James Simon. Det brådskande i hans fråga nedskärningar i kärnan av vad dessa berättelser är verkligen begrunda: vad händer om det finns någon där ute som är i huvudsak till oss, men gör det mycket, mycket bättre?

Där för att se det

Hulu. Eller, i enlighet med “dubbel” – tema, Netflix prenumeranter kan titta på ett kusligt lik 2013 paranoid thriller, Fiende, regisserad av Ankomst är Denis Villeneuve (från en annan bok som heter Double, skriven av José Saramago), och med Jake Gyllenhaal som en nebbishy akademiker som blir besatt av en liten tid skådespelare som ser ut precis som honom.