Studie: Google setter logget ut brukere i et filter bubble, for

0
16

av Martin Brinkmann på desember 06, 2018 i Google – Sist oppdatert: desember 06, 2018 – Ingen kommentarer

Søkemotoren DuckDuckGo publisert resultatene fra et eksperiment som det gjennomført tidligere i år på selskapets Spre Personvern hjemmeside.

Selskapet ønsket å finne ut om Google Søk, Google, verdens største søkemotor, anvendt filter bobler til logget ut brukere som godt.

Filter bubble refererer til viser resultatene til søkere basert på informasjonen som er kjent om dem. Informasjonen kan omfatte plassering, enhet og programvare, tidligere søk, aktivitet, eller kjøp.

Filter bobler sette søk i en echo chamber som det gir resultater til dem at de kan se mer gunstig på. Bortsett fra å gjøre det svært enkelt å manipulere søkere, det er også uheldig når det kommer til forming av en mening om et bestemt emne.

DuckDuckGo spurte deltakerne i eksperimentet for å gjennomføre en rekke søk på samme tid og rekkefølge, logget ut, i privat surfemodus og i normal (logget) bla gjennom-modus, fra Usa. Deltakerne ble bedt om å søke etter “gun control”, “innvandring”, og “vaksiner” på Google Søk i Usa.

serp-variants-2

Topp funn:

  • De fleste deltakerne så unike resultater.
  • Utformingen av resultatene var ofte annerledes, for eksempel med nyheter moduler eller video resultater.
  • Folk der er vist ulike nyheter og video kilder.
  • Privat surfemodus ser ikke ut til å redusere filter bubble av mange, hvis i det hele tatt.

Unike resultater ble vist til 68%, 57% og 92% av alle deltakerne i privat surfemodus, og for 59%, 63% og 92% i vanlig nettlesermodus.

Man kunne argumentere for at variasjonen var forårsaket av brukerens plassering i Usa. DuckDuckGo sto for tid og sted for søk. For tid, ved å la alle deltakerne søk på samme tid, og for beliggenhet, ved å gruppere alle lokale resultater sammen som en eneste Lokal Kilde resultat.

Forskerne oppdaget at Privat surfemodus, og du blir logget ut, ikke redusere filter bubble betydelig. Gjennomsnitt av 3 domene endringer der oppdaget når to tilfeldige privat modus resultatene ble sammenlignet.

Begrensninger

Studien tyder på at Google-Søk viser et annet sett av resultater til brukere som gjør det mer vanskelig for søkere å danne utdannet meninger om et emne, og åpner døren for manipulasjon. Med andre ord: Google filter bubble er reell, selv om logget brukere og du er i inkognito-brukere.

Studien ble gjennomført med bare 87 deltakere i Usa. Det er et lavt tall, og det er mulig at resultatene ville vært annerledes hvis tusenvis av brukerne var å kjøre søk på samme tid.

Bortsett fra det, er det fortsatt mulighet for at Google er testing resultater tungt ved å trykke på forskjellige sett av resultater og funksjoner til brukerne.

Selskapet kan bruke plassering, f.eks. by eller region, nettleser, plattform, samt andre faktorer for å gi resultater. Ett eksempel: de forskjellige nyhetskilder vises til brukere som kan være basert på en liste over foretrukne nyheter kilder fra region til region.

Tilbake i 2011, Eli Pariser holdt en TED Talk der han erklærte at Google ble med 57 ulike signaler alene for brukere som ikke er logget på Google. Disse signalene spille en rolle i å levere resultater til brukere, og kan forklare forskjeller i det minste delvis.

Avsluttende Ord

Det ville vært interessant om deltakerne ville ha veid individuelle resultater for å finne ut om Google ‘ s algoritme plukker resultater som har størst sjanse for å være den mest gunstige for den som søker.

Personvern-fokusert søkemotorer som Startside eller DuckDuckGo løfte om at de ikke bruker filter bobler. Sjekk ut disse tipsene for dette og disse, for Startpage søk.

Nå er Du: Hva er din ta på studiet? Hvilken søkemotor bruker du primært?