Mannen i det Höga Slottet av dem är hjälplös i de flesta Philip K. Dick sätt

0
19

Det är vanligt att Philip K. Dick anpassningar till knappt liknar deras källmaterial. Amazon ‘ s TV-serien Mannen i det Höga Slottet började som ett undantag, nära översätta Dildo är mörkt alternativ historia om en värld som styrs av det Nazistiska Tyskland och det Kejserliga Japan. Men när serien går in i sin tredje säsong, det har blivit mer intresserade av en relativt generiska berättelse om multiverses — en plot point som var kvar mer tvetydig i tidigare säsonger och var knappt närvarande i boken.

Som Samantha Nelson skrev i sin recension av den nya säsongen, science fiction underbyggnad av visa tomten är skakig, och den nya inriktningen kommer ibland på bekostnad av tecken-driven drama. Men förmodligen oavsiktligt, det träffar nära en klassisk Dildo tema: linjen mellan tro och villfarelse.

Mannen i det Höga Slottet tredje säsongen skenbart visar tillväxten av ett uppror mot Nazisterna och Japansk — det är som marknadsförs med slogan “Motståndet Stiger” — men visa har aldrig listat ut hur man kan skildra en meningsfull uppror i sin oförminskad hopplös inställning. Dess Amerika har blivit omgjord så fullständigt av axelmakterna under så många år att det finns knappt någon foundation vänster för en icke-fascistiska samhället. När spänningarna mellan Japan och Tyskland eskalera i den tredje säsongen, prospect of World War III är nästan lockande, eftersom det är det enda sättet att föreställa sig antingen supermakt att vara besegrade.

Att koppla mellan upproret lever och möjligheten till meningsfull förändring har varit uppenbart sedan den första säsongen, men när seriens huvudpersoner var bara att börja utforska motstånd, deras handlingar verkade förståeligt. Av den tredje säsongen, men det är svårt att säga vad de hoppas uppnå. I stället tecken verkar nästan öppet avgick för att utföra riskfyllda uppdrag för oklart belöningar bara för att de är tvingade att göra något i ansiktet av ofattbar ondska.

Den tredje säsongens viktigaste story arc innebär att Nazisterna upptäcka trans-dimensionella resor och i hemlighet bestämmer sig för att erövra multiversum, till skillnad från huvudpersonen Juliana Crain (Alexa Davalos) och andra medlemmar av motstånd. Serien tar plats i en allmänt realistisk inställning, även om ett fåtal människor — inklusive Juliana — har haft nära möten med andra universa. För alla andra, det mest påtagliga beviset är en serie korta filmer som tydligen föreställer alternativa historier. Det är kusligt men ändå indirekta bevis.

Framgång är omöjlig att skilja från problemet aldrig nuvarande

Så oavsett hur hög potential insatser, det är lite förvånande hur lätt Juliana kan övertala anhängare, inklusive cynisk fixare Wyatt Pris (Jason O ‘ Mara) — att infiltrera en avlägsen, hårt bevakad Nazistiska möjlighet att eventuellt användas för att inaktivera en teoretisk interdimensionella tid portal, förmodligen dö i processen.

Vad mer, är detta oerhört svårt plan verkar osannolikt att förbättra sin egen värld, där Nazisterna har börjat att systematiskt radera den Amerikanska kulturen. Och även om uppdraget lyckas, laget kan mycket väl sluta förstöra en tänkt verklighet-hopping maskinen utan att bekräfta om den fungerat och utan att hitta bevis för att alternativa universum är verkliga. Framgång är i princip omöjlig att skilja från problemet aldrig befintliga alls.

Foto med tillstånd av Amazon

Andra tecken peka ut hur stor en leap of faith detta är, särskilt för Wyatt, som tar allt mer allvarliga risker för att hjälpa en kvinna som han knappt känner. “Jag kämpade dem i Europa, och jag slogs av dem här. Jag tror det är dags att komma tillbaka i striden, säger han. Striden den här gången är mycket främmande, men det är fortfarande ett av de enda sätten för en Hög Slottet karaktär att känna som att de har någon typ av byrå.

Tittarna vet Juliana är rätt, tack vare ett delområde om den Nazistiska forskare. Men om historien var mindre tydlig, hennes plan skulle passa en av Philip K. Dick är återkommande troper: lugnande, tomma ritualer som hjälper tecken överleva i den bistra verkligheten.

Ibland är dessa ritualer är uppenbart destruktiva: Dick novell Dagar Käck Pat, till exempel, är om post-apokalyptiska överlevande som oändligt återuppleva prewar liv med hjälp av dockor. Men ibland är det mer komplicerat. Do Androids Dream of Electric Sheep? har en populär religion som heter Mercerism som är baserat runt ett ständigt lidande Kristus-liknande figur. Mercerism är uppenbarligen en bluff, men för huvudpersonen Rick Deckard, det spelar ingen roll. Läran hjälper honom att göra känsla av en framtid där nästan allt som verkar riktigt avslöjas som konstgjorda.

dramatiska, möjligen meningslösa gester i en allt mörkare värld

Mannen i det Höga Slottet tidiga episoder erbjuds samma tvetydiga ta på sig sin alternativa universum, som behandlar möjligheten av andra världar som tröstande men gåtfulla. (Källa roman motsvarande, med en suppleant-historia romanen The Grasshopper Lies Heavy, var ännu mer mystisk.) Mot den typen av bakgrund, Juliana ‘ s quest verkar inte som en förutsägbar action movie plot. Det är ett sätt att utforska hur tecken motstå när motståndet verkar omöjligt och då hoppas går över gränsen till galenskap.

Beviljas, en hel del av säsong 3 inte spela ut som en actionfilm, och dess multiversum utvecklar ett mer konkret (om ofta förvirrande) uppsättning av regler, som gör tecken ” åtgärder verkar mer tydligt rätt eller fel. Men visa oro med dramatiska, möjligen meningslösa gester i en allt mörkare värld gör att det känns som en trogen anpassning av Philip K. Dick är ethos — även, eller kanske särskilt, som sin tomt sträcker sig långt utöver den ursprungliga boken.