Titta på en rymdfarkost få sprängas i Solen i morgon bitti

0
31

Tidigt lördag morgon, United Launch Alliance kommer att skicka upp sin mest kraftfulla raket, Delta IV Heavy, tillsammans med ett rymdskepp på väg till Solen. På toppen av raketen är NASA: s Parker Solar Probe, inleder den första uppdrag i Solens atmosfär, som kallas koronan. Tack vare en stor hiss från Delta IV, Parker Solar Probe kommer att komma närmare Solen än någon människa gjort fordonet har varit innan — bara 4 miljoner km bort.

Att komma till Solen är verkligen super svårt. Det beror på att Jorden rör sig i sidled i förhållande till Solen på om 67,000 miles per timme, enligt NASA. För att resa till centrum av solsystemet, Parker Solar Probe kommer i princip att radera ut den hastigheten genom att flytta i motsatt riktning mot Jorden. Fordonet behöver mycket kraft när den startar. Det är där Delta IV Heavy kommer in.

Att komma till Solen är verkligen super svårt

Detta särskilt Delta IV Heavy kommer att ha ännu mer dragkraft än vanligt. Raketen, som består av tre raket kärnor samman, sport en speciell tredje etappen på toppen av sin center booster från Northrop Grumman. Det är en scen som körs på fasta bränslen drivmedel, utformad för att ge en extra skjuts till rymdfarkosten att sätta det på sin väg mot Solen.

En konstnärlig tolkning av Parker Solar Probe på Solen

Bild: NASA

Men Parker kommer att få ännu mer ökar på sin resa. Under sina sju år uppdrag, kommer det att göra sju förbiflygningar av Venus, med hjälp av planetens gravitation att gå ännu snabbare och spiral i närmare in mot centrum av solsystemet. Så småningom, Parker kommer att klocka en hastighet på sammanlagt 430 000 miles per timme, vilket gör den till den snabbaste rörliga utrymme fordon med råge. Nästa snabbaste fordonet var Helios 2, en annan farkost avsedd för att studera Solen, som nådde en hastighet av mer än 220.000 miles per timme när det flyttas bort från Jorden.

En gång i Solens korona — en region som når fler än 3 miljoner grader Fahrenheit — Parker kommer att studera den energirika partiklar i regionen för att lösa mysterier med detta område i solsystemet. För en sak, corona är ca 300 gånger varmare än ytan av Solen, vilket inte är mycket mening med att forskare. Dessutom, corona är att ständigt bryta bort från Solen, flyter utåt och badplats planeterna i solsystemet. NASA vill veta hur det händer.

Delta IV Heavy redovisade Parker är tänkt för liftoff på 3:33AM ET från Cape Canaveral, Florida. Rocket har en 65 minuters starta fönster, så det kan ta upp till 4:38 ET. Så långt vädret ser ut som det borde samarbeta, eftersom det är 70 procent chans för gynnsamma villkor, enligt den 45: e Plats Wing, som övervakar lanserar från Florida. NASA: s täckning av lanseringen kommer börja på 3AM ET.