Microsoft avslöjar nya Power-BI-och Azure-för synkronisering av Data Warehouse kapacitet

0
22

Noll

Det har varit en stor par veckor för databas-och analytics-nyheter på Microsoft Azure molnet. Den 27 juni, Microsoft hade olika meddelanden om Azure-lagring av data och data integration. Och just denna morgon, Snowflake meddelade att dess data warehouse är nu allmänt tillgängliga på Azure.

Läs också: Snowflake ‘ s cloud data warehouse kommer till Microsoft Azure

Gör uppgifterna shuffle
Nyheter fortsätter att komma. I dag, på sin Inspirera partner conference i Las Vegas, Microsoft hade mer data-relaterade meddelanden, för sin egen data warehouse service på Azure och för sin Makt BI service.

Om data warehouse sida, Microsoft lanserar en ny funktion som kallas Omedelbar Data Rörelse för sina Azure SQL-Data Warehouse (SQL DW). Data warehouse plattformar få sin hastighet genom att förena flera servrar (“noder”) tillsammans i en stor logisk server. Som frågor drivs mot denna logiska server, data måste ofta flyttas runt mellan noder, och den hastighet med vilken ett datalager gör detta är avgörande för dess prestanda. SQL DW bara gjort sådana operationer mycket snabbare.

Produkten har används en funktion som kallas Data Rörelse Service (DMS) för att hantera denna uppgift och dess alltid varit ganska bra, eftersom det är baserat på en mångårig effektiv SQL Server-teknik som kallas för Bulk Copy Protocol (BCP). Problemet med BCP, dock, är att det körs på en enda tråd, på en enda processor core, med hjälp av SQL Server är en enda rad verksamheter läge.

Men användare av SQL Server Gen2 lagring kan nu dra nytta av Omedelbar Data Rörelse (IDM), som körs över flera CPU-kärnor och använder SQL Server nyare batch-läge (baserat på vektor bearbetning). Resultatet är mycket snabbare data rörelse, och därför överlägsen prestanda när en fråga som ansluter sig till tabeller som bygger på kolumnerna genom vilket de inte är fysiskt ordnas. I själva verket, Microsoft säger att när de kombineras med de nya Azure Snabbare Nätverk, SQL DW kan flytta data i hastigheter på upp till 1 gb per sekund, per nod.

Läs också: Azure SQL-Data Warehouse “Gen 2”: Microsoft ‘s skott över Amazon’ s bow

Mellan IDM och prestanda på grund av SQL-DW Gen2 lagring och cachning, Microsoft blir mycket säker om produktens prestanda. Säker nog, i själva verket, att kommissionen analysföretaget GigaOm Forskning för att köra TPC-H riktmärken för SQL DW mot Amazon Rödförskjutning, med till synes mycket positiva resultat.

Disclosure: jag själv göra analytiker arbete för GigaOm Forskning. Jag var inte inblandad i SQL-DW TPC-H benchmark-projektet, även om jag var medveten om det genomfördes.

Microsofts diskussion av TPC-H riktmärke arbete kommer att vara täckt i ett blogginlägg, och GigaOm rapporten finns tillgänglig på nätet samt

Effekt (upp) BI
På Power BI sida, Microsoft har förbättrat den populära Business Intelligence service på både moln Big Data och Företag axlar.

För tidigare har Microsoft enhanced Power Fråga self-service data preparation tool (som också är inbyggda i Windows-versionen av Excel) för att bearbeta data som lagras i Kraft BI cloud service snarare än att begränsa dess funktionalitet för att driva BI modeller som lagras på skrivbordet.

Beroende på hur Makten Fråga cloud-funktioner är implementerade, skulle det göra för en mycket intressant komplement till Microsofts Azure-för synkronisering av Data Factory service, vars stora förbättringar som var en del av den 27 juni meddelanden. Dessutom, Makt BI är på väg att integreras med Azure-för synkronisering av Data Sjön Lagring Gen2 (även meddelade den 27 juni och är för närvarande i en förhandsvisning), ett tillbehör till Azure Blob Storage) som tar bort begränsningar i filstorlek och lägger till en access-gränssnitt som gör den kompatibel med Hadoop (Distributed File System HDFS), den kanoniska Stora teknik för datalagring.

Power BI är baserat på Microsofts långvariga SQL Server Analysis Services (SSAS) teknik och, från och med idag, Makt BI nu integrerar ett antal SSAS funktioner. Detta inkluderar kompatibilitet med XML för Analys (XMLA), som är SSAS’ native-protokollet. XMLA kompatibilitet innebär kompatibilitet med en rad verktyg som är byggd för att fungera med SSAS och gör Power BI mycket mer Företag färdiga.

Power BI är också att få integrationen med SQL Server Reporting Services (SSRS), Microsoft Enterprise rapportering teknik. Nu, i tillägg till Makten BI rapporter och instrumentpaneler, Makt BI cloud service kommer att kunna ta emot och återge SSRS-rapporter.

Detta ger fin symmetri med Makt BI Rapport Server som i sig är en delmängd av SSRS’ på lokaler rapport server och som ger on-prem leverans av Makt BI-rapporter, tillsammans med SSRS tillgångar. Nu Microsoft-kunder kommer att kunna comingle SSRS och Makt BI-rapporter, både on-prem och molnbaserade miljöer.

I främjandet av dess Enterprise framgångar, Makt BI kommer nu att ge stöd för Microsoft Gemensam datamodell (CDM) och det är att lägga multi-geo överensstämmelse, som tillåter kunder att distribuera Ström BI Premium (inte seriöst) till specifika globala regioner. Detta underlättar efterlevnaden av data uppehållstillstånd ökar data ort som kan minska data laddas.

Microsoft vet att tekniken är nästan alltid aktiverad av data och analyser, och det är att fördubbla ned på sina olika erbjudanden i denna arena, särskilt i molnet. Microsofts utmaning nu är att övertyga marknaden om att det kan bäst Amazon Web Services i data utrymme. Även om det är på väg, Redmond har mer arbete att göra för att vinna marknadens hjärtan och sinnen i data-segmentet.

Relaterade Ämnen:

Cloud

Digital Omvandling

Robotteknik

Sakernas Internet

Innovation

Affärssystem

0