Deze zon-chasing robot ziet er na de installatie op haar hoofd

0
39

Terug op school ik herinner me leren dat de planten “heliotropic,” wat betekent dat ze groeien naar het licht. Ik heb altijd gevonden dat dit vreemd te raken; als die groene ranken tot aan de zon bleek de plant zelf was het verlangen om te leven. En waarom niet? Dat is de reden waarom ze het doen.

Maar wat als planten konden meer doen dan stuk? Wat als ze zou bewegen als dieren, onafhankelijk van hun wortels? Evolutie is nog niet heb er nog niet, maar het blijkt dat mensen kan helpen. Chinese roboticist en ondernemer Zon Tianqi heeft gemaakt van het gebeuren: modding een zes-benige speelgoed robot gemaakt door zijn bedrijf Vincross het dragen van een plant op zijn rug.

De resulterende plant-robot hybride eruit ziet als een groene krab of een robot Bulbasaur. Het beweegt in de richting van de zon als het nodig is, en trekt zich terug in de schaduw als het er genoeg van heeft. Het zal “spelen” met een mens als u tikt op zijn schild, en kan zelfs haar behoeften bekend; het uitvoeren van een kleine stompy dans bij het water. Het is niet duidelijk uit Tianqi de post van hoe de plant houdt toezicht op de omgeving, maar het zou niet te hard aan de integratie van deze functies met een aantal elementaire licht, schaduw en vocht sensoren. We hebben per e-mail voor meer informatie.


De robo-plant hybride kan verplaatsen in de zon, wanneer dat nodig is.

Credit: Tianqi Zon


Het kan terugtrekken in de schaduw.

Credit: Tianqi Zon


Het kan zelfs het “spelen” met de mens (soort van).

Credit: Tianqi Zon


En het doet een beetje stampen dans bij het water.

Credit: Tianqi Zon

Tianqi beschreven van het project in een forum post van vorig jaar (die we gespot via De Omtrek), zei dat het een remake van een eerdere installatie maakte hij in 2014 van een walking sappige (een ‘Hakuhou’ echeveria). Hij noemde het project “het Delen van de Menselijke Technologie met Planten.”

Tianqi zegt dat hij geïnspireerd werd door het zien van een dode zonnebloem op een tentoonstelling, die zat in de schaduw om wat voor reden. Planten zijn meestal “voor eeuwig, op onverklaarbare wijze passieve,” schrijft hij. U kunt knippen ze, verbrand ze, en trek ze uit het hart, en ze doen niets. “Ze hebben het minste aantal graden van vrijheid onder alle schepselen in,” zegt hij. Maar, op dezelfde manier dat de mens augmented ons vermogen om te bewegen met fietsen, treinen en vliegtuigen, technologie kunnen geven planten nieuwe vrijheid.

“Met een robot rover base, kunnen planten ervaring mobiliteit en interactie”, schrijft Tianqi. “Ik hoop dat dit project kan brengen wat inspiratie om de relatie tussen technologie en natuurlijke standaardinstellingen.”

Het is een kleine, mooie mod, en één dat roept allerlei fantasierijke mogelijkheden. Met mobiel planten zou perfect zijn voor mensen zoals ik, met huizen vol van vetplanten en andere planten, die nodig is om ze te verplaatsen over zodat ze niet aanbranden. Maar waarom niet dromen groter? Stel je robot planters de grootte van de kleine beren, logge langzaam rond tuinen en parken, op zoek naar een plek om te zonnen. Het zou zeker ons aan het denken van de vegetatie in een nieuw licht, en misschien zelfs tuinieren een beetje makkelijker.