Den Framtida Beräknade, bokrecension: AI och samhället genom ett Microsoft-objektiv

0
134

Noll

future-computed-main.png

Den Framtida Beräknade: Artificiell Intelligens och dess roll i samhället • Av Microsoft med ett förord av Brad Smith och Harry Shum • Microsoft Corporation • 146 sidor • ISBN 978-0-9997508-1-0 • gratis att ladda ner (PDF)

Det är dags att vakna upp och lukta AI kaffe, säger Microsofts chef advokat Brad Smith och ledare för Microsofts AI-forskning division Harry Shum, i sin inledning till denna bok om den roll av artificiell intelligens i samhället.

De kick off med en titt på hur mycket det dagliga livet runt om i världen har förändrats under de senaste 20 åren, och spekulera om hur mycket det kan komma att ändras i nästa två decennier som vi får proaktiv intelligenta agenter redo att släta vår väg genom världen.

Det kan handla om att köpa presenter för vår räkning och bokning middag reservationer för särskilda tillfällen baserat på vad våra agenter veta om oss och våra nära och kära eller svara på e-post och skapa listor automatiskt genom att lyssna på våra möten.

Smith och Shum ser en framtid som är mer bekväma, men fortfarande mycket igenkännlig: prylar kan övervaka dina vitala tecken och föreslår en granskning när de visar något störande, men du kommer att fortfarande har ett möte med en riktig läkare att tala om dessa mätningar. Men det kommer att vara ett virtuellt möte, din medicin kommer att anlända med drone och din agent kommer att påminna dig om när du ska ta den. Och varför kommer arbetskamrater fortfarande e-post för att fråga efter uppdateringar som din intelligent agent kan ge dem genom att kontrollera projektets tidslinje, när deras ombud kan bara se upp för dem? Förmodligen för att människor inte ändra sina vanor snabbt.

Om detta verkar som ett mindre ambitiöst framtiden än vissa, kan det bero på att, för alla de förändringar som tekniken har gjort i våra liv, mycket av det hade redan börjat anlända för 20 år sedan. E-post och webben var runt 1998 — att de bara inte överallt. Det är också på grund av att Microsoft är fast i tron att AI är där för att stödja, komplettera och förstärka de mänskliga förmågor, snarare än ersätter dem. Exempel på vad AI är redan gör-märkas upp med CT och MRT som ett verktyg för att spara onkologer tid, analysera farm animal aktivitet för att upptäcka en mjältbrand infektion i tid för att begränsa utbrottet, AI-verktyg i Windows och Office-är alla olika typer av assistenter till, snarare än ersättning för, människor.

Historia lektion

Den Framtida Beräknade sätter AI i sitt historiska sammanhang, till att börja med Turing och 1956 Dartmouth College symposium, och påpeka att du planerar en rutt och sökmotorer, och post-office-system som läser handskrivna adresser har använt sig av det vi nu kallar AI-tekniker för flera år. Det ger även icke-experter ett tydligt, om än något Microsoft-centrerad, förklaring av hur AI fungerar och hur väl det redan jämföras med människor.

Bedömningen av AI förmåga ibland felar på sidan av teknologisk optimism: “[att] återstår att göra för att göra dessa innovationer gäller för dagligt bruk” är inte bara att göra med bullrig miljö och accenter, det är att förstå vad orden betyder och vad beslut att fatta, baserat på de orden. Eller som författarna uttrycker det: “Dagens AI ännu inte kan börja konkurrera med ett barns förmåga att förstå och interagera med världen med hjälp av sinnen såsom känsel, syn och lukt. Och AI-system har endast den mest elementära förmågan att förstå mänskligt uttryck, tonfall, känslor och nyanser av mänsklig interaktion.”

Relaterade Ämnen:

Efter Timmar

Digital Omvandling

CXO

Sakernas Internet

Innovation

Affärssystem

0