Vad är Australiens Nya Betalningar Plattform?

0
58

Noll

Australiens Nya Betalningar Plattform (NPP) slutligen gick live på tisdag, med en handfull leverantörer av finansiella tjänster i landet redan rullar ut lösningar som tillåter kunder att göra direkta betalningar.

Den nya plattformen möjliggör överföring av pengar från en person till en annan i nära realtid, med hjälp av en e-postadress eller telefonnummer i stället för den traditionella BSB eller kontonummer processen.

Den Nya Betalningar Plattform

NPP är en ny infrastruktur för betalningar för den Australiska ekonomin, vilket ger konsumenter, företag och regeringen en plattform för att göra snabba och data-rik betalningar.

Det var byggt av Reserve Bank of Australia (RBA) i samråd med de “fyra stora” banker: Commonwealth Bank of Australia (CBA), National Australia Bank (NAB), Australien och Nya Zealand Banking Group (ANZ) och Westpac, som innehar cirka 95 procent marknadsandel av hela Australiska finansbranschen.

Det är 13 deltagare i NPP, inklusive tre enheter som är tjänsteleverantörer för mindre institutioner: ANZ, Australian Bosättningar Limited (ASL), Bendigo och Adelaide Bank, Citigroup, CBA, Cuscal, HSBC Bank Australien, Indue, ING Australien, Macquarie Bank, NAB, RBA, och Westpac.

NPP gör det möjligt för kunder av olika deltagande finansinstitut för att ringa och ta emot realtid inhemska betalningar mellan konton.

Med den nya plattformen kommer förmågan att innehålla mycket mer data med betalningen, upp till 280 tecken av information, i motsats till de 18 närvarande accepteras av banker. Det extra utrymmet förväntas ge för att lägga till data såsom varor och tjänster tax (GST) information, länkar till dokument och ett fält som utlöser en overlay.

Se även: Reserve Bank erbjuder Nya Betalningar Plattform detalj som lanseringen skjuts till 2018

“Det ger också möjligheter till framtida betalningar innovation genom sin funktion, öppet tillträde design och unika skiktad arkitektur, som kan stödja flera och konkurrenskraftiga produkter eller tjänster,” NPP förklarade i ett uttalande.

Den första lanseringen av NPP var i November, stödjande sedan dess överföring av medel mellan anställda i ett antal banker, hypoteksinstitut, och credit unions.

Offentliga lanseringen var 12.01 är den 13 februari 2018.

NPP kommer att sitta tillsammans med de befintliga metoderna för överföring av medel i Australien.

“Det är också viktigt att notera att BSB-och kontonummer är inte att ersättas,” NPP Australien sa. “I stället, PayID ta itu med tjänsten gör det möjligt för användare att välja information som är lättare att komma ihåg-som ett mobilnummer-som kan agera som en pekare till sitt konto.”

Att använda plattformen, kunderna kräver en PayID.

PayID

Det förväntas en PayID kommer att bli en del av en finansiell institution som är normalt mobil eller internetbank process, som möjliggör betalningar som ska göras utan att någon av de tidigare krävs bank-information-BSB-och kontonummer. En PayID är ett unikt användar-visst antal registrerade hos kundens bank-och kopplas till ett särskilt bankkonto.

En PayID kan vara ett telefonnummer, e-postadress, eller en Australian Business Number (ABN).

Det kan bara användas för att sätta in pengar på ett konto, inte att ta ut pengar, och enligt Nya Betalningar Plattform Australia Limited (NPP Australien) — bolaget ansvarar för tillsynen av samtliga transaktioner som rör sig genom systemet — PayID betalningar kommer att skyddas av samma säkerhet som internet eller mobila banktjänster.

Även om det kommer se annorlunda ut mellan finansiella institutioner, möjlighet att betala till ett PayID kommer att visas i en vanlig mobiltelefon eller internetbank form.

En PayID kan bara vara kopplad till ett konto vid varje given tidpunkt, men användare kan ha mer än en PayID som alla är kopplade till olika konton.

Deltagande banker, hypoteksinstitut, och kreditföreningar i Australien kommer att börja rulla ut PayID via deras online-och mobila banktjänster denna vecka.

När det är tillgängligt, kommer kunden att uppmanas att skapa ett PayID inom deras vanliga online eller mobilt bank-app. CBA berättade ZDNet det har redan sett över 140.000 PayID registreringar från och med onsdag morgon.

“Under de kommande månaderna kommer vi räknar med ca 50 banker, kreditföretag, och bygga samhällen kommer att erbjuda PayID till sina kunder, med mer ansluta sig senare i år,” NPP Australien läggas till.

Osko genom att BETALA

Osko genom att BETALA är den första konsumenten betaltjänst som kommer att rulla ut från NPP att använda PayID funktionalitet.

NPP Australien sa vissa finansiella institutioner kan kräva att en kund väljer Osko om de vill betala för att en PayID.

“Tänk alla gånger du varit tvungen att springa till en BANKOMAT, eller var bara lite kort om pengar i din plånbok. Snart, som Osko blir tillgänglig genom deltagande institutionernas internetbank och banktjänster i mobilen, kommer du att kunna överföra pengar på plats på telefonen, VD på BETALA Grupp John Banfield sade i ett uttalande. “Betala rörmokaren i en nödsituation bara fick en hel del enklare. Det dröjer inte länge innan vi kommer inte ens att komma ihåg att inte kunna flytta våra pengar i ett nafs.”

Varför NPP?

Under de senaste åren, banksektorn har varit att utveckla NPP, med RBA bygga den underliggande bosättningar arkitektur som gör att de betalningar som kommer att uppstå.

RBA startade projektet under 2012, då en översyn av dess inre innovationsförmåga som anges i “strategiska mål” för den Australiska betalningssystem.

Dessa ingår möjlighet för användare att göra betalningar i realtid, skicka mer fullständig överföring av information med betalningar, adress betalningar på ett relativt enkelt sätt, och göra och ta emot betalningar utanför normal kontorstid.

RBA sedan bjöd in input från industrin att bestämma det mest effektiva sättet för att leverera på dessa mål.

I juli 2015, RBA publicerade en expression of interest (EOI) för tillhandahållande och genomförande av lösningen. På den tiden, banken sa att det ville ha en fullständig översyn för att hjälpa den att leverera en förbättrad banking service för sina kunder med en mer modern arkitektur och programmering plattform.

Den EOI anges att plattformen skulle användas för att stödja betalningar system som process på över 320 miljoner betalning och 25 miljoner samling transaktioner per år.

I och med 2014, finansiella messaging service SWIFT utsågs till att bygga den plattform av grundläggande infrastruktur.

NPP Australien kommer att vara försedda med ett enda inkomstkälla, RBA förklarade i oktober, som kommer att vara en liten avgift för en transaktion. Adrian Lovney, som var med Cuscal från 2002 till 2016, är VD på NPP Australien.

“Vi är mycket glada över att se fördelarna med den Nya Betalningar Plattform påbörja utbyggnaden, ETAPP Australien berättade ZDNet.

Säkerhet

Även direktbetalningar har varit marknadsförs som bra för konsumenterna, Nick Savvides, Symantec CTO för Australien, Nya Zeeland och Japan, berättade ZDNet det är en ännu större möjlighet för angripare, som de kommer att ha möjlighet att flytta pengar snabbt.

För närvarande, när pengarna är överförda det blir inkom i omgångar för att gå via en clearingorganisation, med de fyra stora bankerna i Australien kör sitt eget parti clearing praxis; det är också en samling av andra rangens clearingorganisationer som utför clearing av transaktionen. Dessa transaktioner är som hölls för ett antal timmar för att ge partiet analytics för att köras ordentligt och för att isolera skumma transaktioner.

Under NPP, bankerna kommer att få 30 sekunder för att klara avvecklingen och framåt medel.

“Så nu, alla som infrastruktur som är byggd för att göra partiet analytics inte finns längre och som de behöver för att fungera i realtid, vilket innebär att vi nu har att lita på den autentiseringsmetod,” Savvides förklarade förra månaden.

“En av de saker som jag personligen har jobbat med under de senaste två åren är att hjälpa våra kunder att flytta till starkare mobile apps för att kunna underlätta NPP samtidigt som man minskar risken för att de vet att de kan inte längre göra som parti analytics.”

NPP Australien sade att den nya plattformen har utformats med säkerhet och bedrägerier framför sinnet.

Mer bank-nyheter

Reserve Bank för att lägga upp personal när DET projekt hamnar Röst biometri kan hindra bedrägeri enligt nya betalningar plattform: Nuance Australiska ‘big four” för att anpassa sina uppgifter-att dela ankor inför Öppen Bank Produktivitet Kommissionen fortfarande banker på fintechs föränderliga finansiella tjänster MEDBROTTSLING säger multinationella företag i allmänhet lättare att handskas med än finansiella tjänster Australier kommer att äga sina bank-och internet-data enligt ny lagstiftning RBA vill ha banker som är inblandade i Australiska regeringen digitala identitet lösning Capgemini: Bankerna måste anamma “öppna bank’ evolution eller risk disintermediering ANZ bank för att öppna kreditupplysningar 2018 Bank of Queensland och sektorn blir bättre på att dela information Commonwealth Bank vill ta banking tillbaka till 1970-talet Westpac antog arbetskraft revolution “för att bekämpa teknik-baserade jobb förluster NAB ser Amazon Alexa integration som pekar mot framtiden av Westpac banking antog arbetskraft revolution” för att bekämpa teknik-baserade jobb förluster Varför blockchain är avgörande för framtiden för bank och finans (TechRepublic) Hur AI kommer att dominera framtidens bank, och vad företag kan göra för att fånga upp (TechRepublic)

Relaterade Ämnen:

Australien

Regeringen

Big Data Analytics

Innovation

Säkerhet

Rörlighet

0