Raspberry Pi: Hands-On met de Pi-Server gereedschap

0
40

Nul

Video: Nieuwe laptop kun je eenvoudig bekijken Raspberry Pi binnen, en upgrade

Met deze configuratie en de beperkingen, het lijkt mij dat dit het meest interessant zijn voor educatieve of industriële installaties, waar er meerdere klanten zijn die moeten worden identiek geconfigureerd.

Ik vind dit soort dingen absoluut fascinerend, dus natuurlijk moest ik het voor mezelf en geef het een keer te proberen.

Voor de server, gebruikte ik gewoon een van mijn laptops, ASUS X540S. Het installeren van Raspbian Stuk was het geen probleem, omdat het gebruik maakt van een iets gewijzigde versie van Debian-installer. Nadat de basis installatie is voltooid, zorg ervoor dat u de meest recente updates installeren. De PiServer software is inbegrepen in de base distributie, zodat u niet hoeft om iets speciaals voor te bereiden.

Voor de klanten, de enige voorbereiding die nodig is om het netwerk te starten. Dit betekent, zoals hierboven vermeld, alleen Raspberry Pi 3clients worden ondersteund, want zij zijn de enigen die in staat zijn het netwerk te starten.

Zie ook: Enterprise IoT calculator: TCO en ROI

Voor het inschakelen van het netwerk worden opgestart, dient de cliënt eerst worden uitgevoerd Raspbian. Voeg deze regel toe aan het einde van /boot/config.txt:

program_usb_boot_mode=1

Een Reboot van de Pi3, en controleer dat de opdracht gewerkt:

$ vcgencmd otp_dump | grep 17:

17:3020000a

Zodra u hebt bevestigd dat de waarde die hier wordt getoond, kunt u de regel die u hebt toegevoegd aan het einde van config.txt boven.

Wat deze configuratie eigenlijk doet is het toevoegen van een USB-en PXE (netwerk) boot naar de Pi-3 van de opstartvolgorde. Ze worden toegevoegd na de normale lokale schijf (SD-kaart) boot, zo lang als u een opstartbare microSD-kaart hebt geïnstalleerd, zie je geen enkel verschil. Dus nu moet je voor het afsluiten van de client, en de microSD-kaart verwijderen.

Met de server en clients voorbereid. De PiServer en de opdrachtgever(s) moeten worden aangesloten op dezelfde (via de kabel) op lokale netwerk — draadloze netwerk wordt niet ondersteund. In de praktijk betekent dit meestal ze zijn allemaal aangesloten op hetzelfde Ethernet-hub of-switch.

U vindt PiServer in de PIXEL desktop-menu ‘ s, onder Voorkeuren. U hoeft niet om root te draaien (dat vind ik een beetje vreemd is).

intro.png

De eerste keer dat u PiServer, het begint met de Inleiding scherm weergegeven. De server moet toegang tot internet hebben, omdat het gaat om het downloaden van de client-software die het nodig heeft. Wat dat betekent in de praktijk is dat ik het bedrade netwerk-aansluiting van de laptop aangesloten op een Ethernet-hub, en de wi-fi verbonden met mijn thuisnetwerk.

Het scherm herinnert u aan de basiseisen die ik hierboven heb genoemd, plus nog een: de cliënten moeten dezelfde toetsenbord lay-out als de server. Dat is niet echt een vereiste, omdat de opdrachtgever zal opstarten en uitvoeren ieder geval, maar misschien is het beter voor je gezondheid als het heeft dezelfde indeling van het toetsenbord.

clients.png

De volgende PiServer scherm kunt u toevoegen met cliënten, gebaseerd op een lijst die het bouwt voort van de MAC-adressen van klanten die vragen voor PXE boot op het lokale netwerk. Als u nog niet opgestart geen klanten maar, zal de lijst leeg, en je kunt niet meer verder, tot er minstens één klant in de lijst.

Als u twijfelt of een bepaalde Pi 3 is in de lijst of niet, gewoon power-cyclus en kijk wat er gebeurt met de lijst. Het is leuk om ze te zien verschijnen en verdwijnen dynamisch.

Als u om een bepaalde reden hebben alle systemen in uw netwerk die vragen voor PXE boot, maar die u niet wilt beheren met de PiServer, gewoon het vinkje uit het selectievakje naast hen.

users.png

Wanneer alle cliënten die u wilt configureren zichtbaar zijn en geselecteerd, gaat u naar de volgende PiServer scherm. Hier kunt u de gebruikersnamen en wachtwoorden. Vergeet niet, dit is een lijst gedeeld, heeft elke cliënt gebruikt deze lijst, en een gebruiker in deze lijst zal in staat zijn om in te loggen op elke client die wordt beheerd door deze PiServer.

Het is belangrijk om hier op te merken dat de traditionele ‘pi’ login naam wordt niet automatisch opgenomen in de PiServer klanten, dus als je het wilt, moet je hier toevoegen. Als u ervoor kiest om dat te doen, dan alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft niet toevoegen met de traditionele standaard wachtwoord. Neem dan?

Het is ook belangrijk om te weten dat de root login wordt automatisch gedefinieerd voor de klanten, zodat u niet hoeft toe te voegen dat hier.

os.png

Na het invoeren van ten minste één login naam en wachtwoord, verder naar het volgende scherm waar je kunt kiezen welk besturingssysteem de PiServer zal bieden aan de klanten. U zult zien dat zowel Raspbian (met PIXEL) en Raspbian Lite worden vermeld, maar in deze ‘eerste keer’ – scherm kunt u alleen kiezen voor een van de twee, en het zal worden verstrekt aan alle klanten. Maak je geen zorgen, u kunt deze instelling wijzigen zodat deze later verschillende clients voor andere besturingssystemen als u wilt.

De besturingssystemen die worden aangeboden door PiServer hebben om voorbereid te zijn en verpakt in een speciale manier. Hoewel het onderste deel van dit venster geeft u de mogelijkheid te geven een lokaal bestand of een URL, je kunt niet zomaar een eerder gedownloade Raspbian (of NOOBS) beeld, en je kunt niet zomaar voer een URL die verwijst naar een van de foto ‘ s.

installing.png

Wanneer je verder naar het volgende scherm PiServer zal eerst het lokale netwerk hulpprogramma configuratie LDAP (NFS, DHCP, en dergelijke), dan zal het downloaden van welke versie van Raspbian je geselecteerd hebt voor installatie.

Afhankelijk van de versie die u kiest, en hoe snel uw internetverbinding ook is, het downloaden kan variëren van vijf minuten tot een vrij lange tijd, dus wees geduldig. Het goede nieuws is dat dit een one-time te downloaden (voor elk van de verschillende Raspbian versie), dus je hoeft niet in te zitten door het elke keer dat u start PiServer.

finished.png

Wanneer het downloaden is voltooid, wordt het venster Voltooid weergegeven. Klik op Sluiten en het eerste venster zal verdwijnen, en een normale PiServer venster zal openen.

Wat het eerste proces niet te vermelden op dit punt is dat op dit moment uw Pi 3 klanten, die u powered een tijdje geleden, dus dat ze zouden worden toegevoegd aan de Client-lijst, hebben een time-out en zijn niet langer proberen om PXE boot. Dus zelfs al zegt de installatie is voltooid, moet u de macht-cyclus uw klanten nog een keer om ze te krijgen om daadwerkelijk te starten vanaf de PiServer.

Als je een mooie Ethernet-hub met mooie knipperende Led ‘ s die de show netwerk activiteit, zult u in staat om te zien wat er gebeurt als ze de boot (of proberen te booten…). Ongeveer vijf seconden na het inschakelen van de opdrachtgever, de Ethernet-koppeling moeten komen. Nog vijf seconden of zo na dat de LED moet knipperen wanneer de client probeert om PXE boot. Als het dan blijft knipperen, is de opdrachtgever aan te komen en als u nog een beeldscherm is aangesloten moet u de client opstarten. Maar als het netwerk op de LED knippert één keer of twee keer en dan gewoon stopt, en de klant nog steeds niet opstart, is er één wijziging in de configuratie die u moet maken. Lees verder.

settings.png

Iemand op het lokale netwerk is verantwoordelijk voor het toewijzen van IP-adressen aan de klanten wanneer ze starten. Standaard is de PiServer is geconfigureerd om te fungeren als een proxy DHCP-server, wat betekent dat er een ander systeem op het lokale netwerk is verantwoordelijk voor het toewijzen van IP-adressen op de vraag. Dit zou typisch zijn als uw PiServer en klanten waren slechts een onderdeel van een groter lab of educatieve netwerk, bijvoorbeeld.

Als dat past bij uw zaak, dan wanneer u de power-cyclus de klanten ze zullen boot, en de wereld is een prachtige plek! Maar als u een lokale hub, zoals ik ben, en de PiServer en haar klanten zijn de enige dingen die aangesloten, dan is de PiServer moet worden geconfigureerd voor het toewijzen van IP-adressen aan de klanten wanneer ze starten. Ga naar het Instellingen scherm van de PiServer, en selecteer Fungeren als een stand-alone DHCP-server, en klik vervolgens op Opslaan.

Nadat de DHCP-configuratie correct is, de klanten moeten starten vanaf de PiServer. Hoera! Maar wat als u niet wilt dat alle van de klanten voor het uitvoeren van de dezelfde Raspbian beeld?

software.png

Als u graag wilt hebben van beide versies van Raspbian (PIXEL en Lite) beschikbaar is, kunt u gaan naar de PiServer Software screen en de één die je niet kiest in de eerste run. Het zal dan worden gedownload en toegevoegd aan de lijst beschikbaar. De PiServer blog post vermeldt dat terwijl Raspbian is het enigste operating systeem op dit moment, ze hebben goede hoop dat de anderen zullen in de toekomst worden toegevoegd.

clientconfig.png

Na het toevoegen van de andere Raspbian distributie, gaat u naar de PiServer Klanten venster en te wijzigen, ongeacht opdrachtgever(s) die u wilt gebruiken. Er is nog een andere zeer leuke touch hier kunt u een beschrijving toevoegen voor elke klant. Dat klopt zeker te proberen te onthouden welke is dat door MAC-adressen!

Tot slot wil ik graag toevoegen op slechts een paar technische opmerkingen en opmerkingen over dingen die ik heb gemerkt tijdens het ophalen van PiServer geïnstalleerd en wordt uitgevoerd. De uitvoering van PiServer functionaliteit is eigenlijk gewoon een heel slim gebruik van de bestaande mogelijkheden en het begrip van en dat kan u helpen om het meeste uit uw PiServer setup.

De klant root bestandssysteem is een NFS aankoppeling van /var/lib/piserver/os/[naam] van de PiServer. Dit betekent dat elke klant krijgt dezelfde root bestandssysteem, en dus dezelfde configuratie. Dit is de reden waarom de blog post zegt dat de cliënten moeten dezelfde toetsenbord lay-out als de server — maar in feite is dat niet echt waar. Als u het toetsenbord configuratie bestand in de PiServer hiërarchie (/var/lib/piserver/os/[naam]/etc/default/toetsenbord) kunt u naar een andere lay-out — maar uiteraard zijn alle klanten het opstarten van dat beeld zou krijgen dan de nieuwe lay-out.

De gebruikers home directory op een client is een NFS aankoppeling van /home/[gebruiker] van de PiServer. Dit betekent dat een gebruiker zich kan aanmelden op een client en krijgt nog steeds dezelfde home directory, en dat de inhoud van de home directory worden behouden bij opnieuw opstarten van de client.

Omdat de opdrachtgever bestandssystemen worden NFS aankoppelingen van gedeelten van de PiServer bestandssysteem, is de hoeveelheid schijfruimte die beschikbaar is voor de cliënten is in feite het bedrag beschikbaar is op de PiServer. Dus wanneer u de installatie van de PiServer systeem, zorg ervoor dat je geeft het veel ruimte op de schijf. Op zijn minst zal u voldoende ruimte nodig hebt voor het besturingssysteem beelden (over 4GB voor Raspbian met PIXEL, en over 1GB voor Raspbian Lite), maar dat alleen brengt u naar het punt waar je kunt opstarten met de klanten. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat de PiServer /home heeft genoeg ruimte voor alle cliënten gebruikers hun bestanden.

Gebruikersaccounts die zijn gemaakt door de PiServer utility zijn niet de leden van de sudo groep, zodat ze niet over root-toegang. Oef.

Dynamische configuratie van randapparatuur is niet bewaard gebleven in client opnieuw opstarten. Het specifieke geval waar dit me was mijn Bluetooth toetsenbord en muis, maar het gaat ook om waar te zijn van dingen zoals netwerk-printers.

Lees: Dingen in de echte wereld: de Vijf best use cases

Extra hardware, die vraagt om een speciale configuratie en ondersteuning van het besturingssysteem zal niet werken op de client-systemen. Ik liep in dit probleem met de Element14 Pi Desktop behuizing, die is voorzien van een Power/Klok-module. Ondersteuning voor deze module vereist extra software te worden geïnstalleerd in het besturingssysteem, en dat is niet opgenomen in de client opstart-image.

Ik betwijfel dat dit veel van een probleem in een educatieve omgeving, waar de klanten zijn waarschijnlijk vrij basic. Maar ik kan me voorstellen dat in een industriële installatie, waar de klanten zou hebben dingen, zoals scanners, kaartlezers of andere randapparatuur aangesloten is, kan het een probleem zijn.

Zo, dat is het voor nu. Mijn PiServer is up and running, en ik heb twee Pi 3-clients opstarten. Een laarzen Raspbian PIXEL en de andere laarzen Raspbian Lite. Erg cool.

Verwante dekking

Raspberry Pi: het Toevoegen van een SSD-schijf naar de Pi-Desktop kit

De Pi-Desktop Kit add-on board voorzien van een aansluiting voor een mSATA SSD-schijf. Ik ben gaan kijken naar het toevoegen van één, en het te gebruiken voor eenvoudige schijf uitbreiding van de opslag en voor het opstarten van de Raspberry Pi.

Kali Linux 2017.3 hands-on: Het beste alternatief voor Raspbian voor de Raspberry Pi

De nieuwste versie van deze uitstekende beveiliging, forensische en de penetratie testen van de Linux-distributie is alles wat ik mag verwachten van de software en nog veel meer, zowel met PC (32-en 64-bit) en Raspberry Pi beelden.

Raspberry Pi supercomputer: Los Alamos gebruik van de 10.000 kleine boards te testen software

Het Los Alamos National Lab vindt zijn antwoord op ‘exascale’ de ontwikkeling van software in de kleine Raspberry Pi.

Raspberry Pi laptop laat kinderen krijgen in hun computer (CNET)

De pi-top laptop heeft een uitschuifbaar toetsenbord en loopt uit Raspberry Pi.

Raspberry Pi rivaal: Android vriendelijk, 4K-geschikt voor Asus Tinker Raad krijgt een upgrade (TechRepublic)

De nieuwe Asus Tinker Commissarissen S is in grote lijnen vergelijkbaar in de bonnefooi naar het oorspronkelijke moederbord, maar voegt 16 gb eMMC opslag, die Asus belooft de prestaties te verbeteren.

Verwante Onderwerpen:

Hardware

Open Source

Enterprise Software

Ontwikkelaar

Cloud

0