Raspberry Pi: Hands-On med Pi-Server-verktyg

0
36

Noll

Video: Ny bärbar dator kan du enkelt se Raspberry Pi inne, och uppgradera

Med denna typ av konfiguration och dessa begränsningar förefaller det mig som att detta kommer att vara mest intressant för utbildnings-eller industriella anläggningar, där det finns flera klienter som måste vara identiskt konfigurerade.

Jag hitta denna typ av sak helt fascinerande, så naturligtvis var jag tvungen att ställa upp för mig själv och ge det ett försök.

För den server, som jag bara använt en av mina bärbara datorer, en ASUS X540S. Installera Raspbian Sträcka på var det inga problem, eftersom det används en något modifierad version av Debian-installer. Efter den grundläggande installationen är klar, se till att du installerar de senaste uppdateringarna. Den PiServer programvara som ingår i bas distribution, så att du inte behöver göra något särskilt för att förbereda det.

För de kunder som, bara förberedelser som behövs är att aktivera network boot. Detta innebär, som nämnts ovan, endast Raspberry Pi 3clients stöds, eftersom de är de enda som kan starta från nätverk.

Se även: Enterprise IoT kalkylator: TCO och ROI

För att aktivera network boot, måste kunden först kör Raspbian. Sedan helt enkelt lägga till den här raden till slutet av /boot/config.txt:

program_usb_boot_mode=1

Starta Pi3, och kontrollera att kommandot fungerade:

$ vcgencmd otp_dump | grep 17:

17:3020000a

När du har bekräftat det värde som visas här, kan du ta bort raden som du lade till i slutet av config.txt ovanstående.

Vad denna konfiguration faktiskt gör är att lägga på ett USB-och PXE (nätverk) starta Pi 3 boot sequence. De läggs till efter den normala lokal disk (SD-kort) boot, så länge du har en startbar microSD-kort installerat, kommer du inte att se någon skillnad. Så nu måste du stänga av kunden, och ta bort microSD-kortet.

Med server och klienter beredd. Den PiServer och klient(er) måste vara ansluten till samma (fast) lokala nätverk-trådlöst nätverk stöds inte. I praktiska termer, detta innebär oftast att de är alla anslutna till samma Ethernet-hubb eller en switch.

Du kommer att hitta PiServer i PIXLAR stationära menyer, under Inställningar. Du behöver inte vara root för att köra det (vilket jag tycker är lite förvånande).

intro.png

Första gången du kör PiServer, det börjar med Införandet skärmen som visas här. Servern måste ha tillgång till internet, eftersom det går att ladda ner klienten att det kommer att behöva. Vad det betyder i praktiken är att jag hade den trådbundna nätverksanslutningen på den bärbara datorn ansluten till ett Ethernet-nav, och wi-fi ansluten till mitt hemmanätverk.

Skärmen påminner dig om de grundläggande kraven som jag nämnde ovan, plus ett mer: de klienter ska ha samma layout på tangentbordet som server. Det är egentligen inte ett krav, eftersom kunden kommer att starta och köra ändå, men det kan vara bättre för din mentala hälsa, om den har samma layout på tangentbordet.

clients.png

Nästa PiServer skärmen kan du lägga till kunder, baserat på en lista som bygger på MAC-adresser för kunder som ber för PXE-uppstart på det lokala nätverket. Om du inte drivs upp alla kunder ännu, kommer listan vara tom, och du kan inte gå vidare förrän minst en klient i listan.

Om du har några tvivel om huruvida en viss Pi 3 är med i listan eller inte, helt enkelt power-cykel det och se vad som händer till listan. Det är ganska kul att se dem dyka upp och försvinna dynamiskt.

Om du av någon anledning inte har några system på ditt nätverk som ber för PXE-uppstart, men som du inte vill att hantera med PiServer, helt enkelt avmarkera rutan bredvid dem.

users.png

När alla de kunder du vill konfigurera de är synliga och markerade, kan du fortsätta till nästa PiServer skärmen. Här kan du ange användarnamn och lösenord. Kom ihåg, detta är en gemensam lista — varje kund kommer att använda denna lista, och alla användare i den här listan kommer att kunna logga in på någon klient som förvaltas av detta PiServer.

Det är viktigt att notera här att de traditionella ‘pi’ login-namn är inte automatiskt ingår i PiServer kunder, så om du vill ha det, måste du lägga till det här. Om du väljer att göra det, så snälla, snälla, snälla lägg inte till det med den traditionella default lösenord. Snälla?

Det är också viktigt att veta att root-inloggning är automatiskt definierade för kunder, så du behöver inte lägga till det här.

os.png

Efter att du angett minst ett användarnamn och lösenord för att fortsätta till nästa skärm där du kan välja vilken operativsystem PiServer kommer att ge till kunderna. Du kommer att se att både Raspbian (med PIXEL) och Raspbian Lite listas, men i denna “första-kör” – skärmen kan du bara välja en av de två, och det kommer att ges till alla kunder. Oroa dig inte, du kan ändra detta senare, så att olika kunder får olika operativsystem om du vill.

Operativsystem tillhandahålls av PiServer måste vara beredd och förpackas på ett speciellt sätt. Även om den nedre delen av detta fönster ger dig möjlighet att ange en lokal fil eller en URL, kan du inte bara använda en tidigare hämtade Raspbian (eller NOOBS) bild, och du kan inte bara ange en URL som pekar på en av de vanliga bilder.

installing.png

När du fortsätta till nästa skärm PiServer kommer först utföra det lokala nätverket verktyget konfiguration (LDAP, NFS, DHCP, och sådant), så kommer det att hämta den Raspbian version du har valt att installera.

Beroende på vilken version du väljer, och hur snabb din internet-anslutning är nedladdningen kan ta allt från fem minuter till en ganska lång tid, så ha tålamod. Den goda nyheten är att detta är en en-gång-ladda ner (för varje olika Raspbian version), så du kommer inte att behöva sitta igenom den varje gång du startar PiServer.

finished.png

När nedladdningen är klar, Klar skärm kommer att visas. Klicka på Stäng och first run-fönstret kommer att gå bort, och en normal PiServer fönster kommer att öppnas.

Vad den första processen underlåter att nämna är att vid denna tidpunkt dina Pi 3 kunder, som du drivs på för ett tag sedan så att de skulle läggas till kundlistan, har gått ut och är inte längre försöker PXE boot. Så även om det säger att installationen har lyckats, du behöver för att driva cykeln dina kunder ett mer tid för att få dem att faktiskt starta från PiServer.

Om du har en fin Ethernet-hubb med ganska blinkande Lysdioder för att visa nätverksaktivitet, kommer du att kunna se vad som händer när de startar (eller att försöka starta upp…). Ungefär fem sekunder efter att du slår på klienten, Ethernet-länk bör komma upp. Ytterligare fem sekunder eller så efter det, bör du se LYSDIODEN blinkar när klienten försöker PXE boot. Om det sedan fortsätter att blinka, klienten kommer upp och om du har en bildskärm som är ansluten bör du se klient boot sekvensen. Men om nätet LED blinkar en gång, eller två gånger och sedan bara slutar, och kunden fortfarande inte starta, det är en mer konfigurationsändring som du behöver för att göra. Läs på.

settings.png

Någon på det lokala nätverket har för att vara ansvariga för att tilldela IP-adresser till klienter när de startar. Som standard PiServer är konfigurerad för att fungera som en proxy-server DHCP, vilket innebär att några andra system på den lokala nätverk är ansvariga för att tilldela IP-adresser på efterfrågan. Detta skulle vara typiskt om din PiServer och kunderna var bara en del av ett större labb eller pedagogiska nätverk, till exempel.

Om det passar ditt fall, när du sedan power-cykeln kunder att de kommer att starta, och världen är en underbar plats! Men om du använder ett lokalt nav, som jag är, och PiServer och dess kunder är de enda saker som är ansluten, då PiServer har konfigurerats för att tilldela IP-adresser till klienter när de startar. Gå till Inställningar – skärmen på PiServer, och väljer du att Agera som en fristående DHCP-server, och klicka sedan på Spara.

När DHCP-konfiguration är korrekt, kunder bör starta från PiServer. Hurra! Men vad händer om du inte vill att alla klienter kör samma Raspbian bild?

software.png

Om du skulle vilja ha båda versionerna av Raspbian (PIXEL och Lite) som finns kan du gå till PiServer Programvara skärmen och lägg till den som du inte välja i första loppet. Det kommer då att laddas ner och läggas till den listan. Den PiServer blogginlägg nämner att medan Raspbian är det enda operativsystemet som finns just nu, de är hoppfull om att andra kommer att läggas till i framtiden.

clientconfig.png

Efter att den andra Raspbian-distribution, kan du gå till PiServer Kunder fönstret och ändra vad klient(er) du vill använda det. Det finns en annan mycket fin touch här kan du lägga till en beskrivning för varje kund. Som säkert slår med att försöka komma ihåg vilken som är vilken av MAC-adresser!

Slutligen vill jag lägga till bara ett par av tekniska anmärkningar och kommentarer om saker som jag har märkt och samtidigt få PiServer installerat och igång. Genomförandet av PiServer funktionalitet är faktiskt bara en mycket smart användning av vissa befintliga förmåga och förståelse som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din PiServer setup.

Kundens rot-filsystemet är en NFS-montering av /var/lib/piserver/os/[namn] från PiServer. Detta innebär att varje kund kommer att få samma rot, och därmed samma konfiguration. Detta är anledningen till varför bloggen säger att klienter ska ha samma layout på tangentbordet som server — men det är inte riktigt sant. Om du redigera konfiguration av tangentbordet kan du filen i PiServer hierarki (/var/lib/piserver/os/[namn] i/etc/default/keyboard) du kan ställa in den till en annan layout — men naturligtvis är alla kunder uppstart från att bilden skulle då få den nya layouten.

Användarens hemkatalog på en kund är en NFS-montering av /home/[user] från PiServer. Detta innebär att en användare kan logga in på en klient och kommer fortfarande att få samma hemkatalog, och att innehållet i hemkatalogen kommer att bevaras över omstarter av kunden.

Eftersom klientens filsystem NFS-monteringar av delar av PiServer filsystem, hur mycket diskutrymme som är tillgängligt för kunder är i själva verket det belopp som finns tillgängligt på PiServer. Så när du installerar PiServer system, se till att du ger det massor av diskutrymme. Åtminstone du behöver tillräckligt med utrymme för operativsystemet bilder (cirka 4 gb för Raspbian med PIXEL, och ungefär 1 gb för Raspbian Lite), men att det bara blir du till den punkt där du kan starta upp klienter. Då måste du se till att PiServer /home har tillräckligt med utrymme för alla kunders användare och deras filer.

Användarkonton skapas genom PiServer verktyget inte är medlemmar i sudo-gruppen, så att de inte har root-access. Usch.

Dynamisk konfiguration av kringutrustning är inte bevarade över klienten startas om. De specifika fall där detta fick mig var min Bluetooth-tangentbord och-mus, men det kommer även att vara sant saker som nätverksskrivare.

Läs: IoT i den verkliga världen: Fem översta användningsfall

Ytterligare maskinvara som kräver särskild konfiguration-och stöd från operativsystemet fungerar inte på klientdatorer. Jag sprang in i detta problem med Element14 Pi Stationära Fall, som innehåller en Ström – /Klocka-modul. Stöd för den här modulen kräver ytterligare programvara att installeras i operativsystemet, och som inte ingår i den klient-uppstartsavbildning.

Jag tvivlar på att det skulle vara mycket av ett problem i en pedagogisk miljö, där de kunder som är benägna att vara ganska grundläggande. Men jag kan tänka mig att i en industrianläggning, där kunder kan ha saker som skannrar, badge läsare eller annan kringutrustning som är ansluten, kan det vara ett problem.

Så, det var allt för nu. Min PiServer är igång, och jag har två Pi 3 kunder uppstart från det. En stövlar Raspbian PIXEL och andra stövlar Raspbian Lite. Mycket cool.

Relaterade täckning

Raspberry Pi: Lägga till en SSD-enhet till Pi-Desktop-kit

Pi-Desktop-Kit add-on styrelsen har en anslutning för en mSATA SSD-enhet. Jag kommer att titta på att lägga till en och använda det för enkel lagring av expansion och för uppstart med Raspberry Pi.

Kali Linux 2017.3 hands-on: Det bästa alternativet till Raspbian för din Raspberry Pi

Den senaste versionen av denna utmärkta säkerhet, rättsmedicin, och penetrationstester Linux-distribution är allt jag har kommit att förvänta sig från programvaran och mer, både för PC (32-och 64-bitars) och Raspberry Pi bilder.

Raspberry Pi superdator: Los Alamos till 10.000 små styrelser för att testa mjukvara

Los Alamos National Lab finner sitt svar att “exascale’ utveckling av programvara i den lilla Raspberry Pi.

Raspberry Pi bärbar dator kan barnen få in sin dator (CNET)

Pi-topp laptop har ett utdragbart tangentbord och springer iväg Raspberry Pi.

Raspberry Pi rival: Android vänlig, 4K-kompatibel Asus Tinker Styrelsen får uppgradera (TechRepublic)

Den nya Asus Tinker S Styrelse är i stort sett liknande i spec till den ursprungliga styrelsen, men lägger till 16 gb eMMC-lagring, som Asus lovar kommer att öka prestanda.

Relaterade Ämnen:

Hårdvara

Öppen Källkod

Affärssystem

Utvecklare

Cloud

0