Cloud computing utgifterna växer ännu snabbare än väntat

0
27

Noll

Video: molnet blir smartare-Oracle är allt för AI

Utgifterna för cloud computing-tjänster växer snabbare än tidigare väntat, med software-as-a-service (SaaS) och infrastructure-as-a-service (IaaS) två av de mest snabbväxande segment.

Över hela världen public cloud services intäkter väntas öka med 18,5 procent i år 2017 totalt $260bn, upp från $219.6 miljarder förra året, enligt Gartner.

Medan det är fortfarande en liten del av den totala globala IT-utgifter-som står någonstans runt $3.5 tn-det är ett betydande antal i jämförelse med hela världen affärssystem utgifterna och förväntas uppgå till $351bn.

I synnerhet användningen av software as a service ökar snabbare än tidigare förutspått, sade Sid Tjata, forskningschef på Gartner. “SaaS växer också snabbare i och med 2017 än tidigare prognos, vilket leder till en betydande höjning på hela den offentliga moln intäkter prognos.”

gartercloud2.png
Bild: Gartner

SaaS intäkterna förväntas öka till 21 procent år 2017 för att nå $58.6 miljarder euro. Men hur mycket av detta beror på att företagen vill använda molnet, och hur mycket av det beror på att det är vad företagen nu erbjuds av leverantörer (som är angelägna om att flytta bort från att sälja en av licenser att sälja potentiellt mer lukrativt moln abonnemang) är något oklar.

Gartner säger acceleration i SaaS antagande är resultatet av en förändring av programvaruleverantörer för att ge nästan alla nya program funktionalitet eller add-ons som en tjänst, men tillade: “Detta tilltalar användare eftersom SaaS-lösningar är utformade för att vara mer ändamålsenliga och ger bättre resultat än traditionell programvara.”

Antagandet av platform-as-a-service (PaaS) är också ökar snabbare än analytikerna hade förutspått, Tjata sa, som de stora företagen blir allt mer övertygad om att PaaS kommer att vara deras primära form av plattform för applikationsutveckling i framtiden. “Detta står för resten av ökningen i denna iteration av Gartners offentliga molntjänster intäkter prognos.”

Dock högst inkomster tillväxten kommer från IaaS, som beräknas växa med 36,6 procent år 2017 för att nå sek 34,7 miljarder euro.

Analytiker sade att tillväxten kommer att stabilisera sig från 2018 och framåt, som cloud computing blir en del av den traditionella IT-utgifterna mix.

“Från och med 2016, cirka 17 procent av den totala marknaden intäkter för infrastruktur, middleware, ansökan och business process services hade flyttats till molnet,” sade Tjata. “Genom 2021, kommer att öka till cirka 28 procent.”

istock-155673118.jpg

Två tredjedelar av utgifterna för cloud computing-tjänster kommer att gå igenom de 10 offentliga moln leverantörer.

Bild: Getty Images/iStockphoto

Stora spelare som kommer att dominera leverans av molntjänster. Gartner säger två tredjedelar av utgifterna för cloud computing-tjänster kommer att gå igenom de 10 publika moln genom 2021.

“I IaaS segment, Amazon, Microsoft och Alibaba har redan tagit en stark position på marknaden”, sade Tjata. “I SaaS och PaaS segment, ser vi moln inverkan körning stora programvaruleverantörer som Oracle, SAP och Microsoft från att på lokaler, licens-baserad programvara för att cloud abonnemang modeller.”

Det finns dock fortfarande hinder för införande av molntjänster. En separat undersökning av Oracle visade att nästan hälften av de svarande sade negativa förutfattade meningar har varit en stark barriär för att IaaS antagande inom sin organisation.

Det fann också att endast knappt hälften av företagen trodde IaaS tillhandahåller world-class tillgänglighet, driftsäkerhet och hastighet, och mer nyligen adopters var mindre benägna att bli imponerad av dess fördelar än längre sikt användare. Det konstaterades även att en betydande minoritet — 45 procent-av erfarna användare i molnet tror förskott för migration till sist uppväga de långsiktiga besparingar som skapats av IaaS-högre än andelen av den senaste tidens användare som känner samma sak.

Tidigare och relaterade täckning

Cloud security och sakernas internet är den nya peanut butter and jelly [Tech Pro Forskning]

För företag som använder molntjänster med sakernas internet, det är viktigt att hålla sig till så många som säkerhet som möjligt. Experter väga om bästa metoder att ta.

Microsoft: Vi ska ha två tredjedelar av Office-användare i molnet genom att finanspolitiken 2019

Microsoft kör vidare av beräkningarna i form av hur snabbt Office-användare som är på väg till Office 365, säger chefen för Kontoret. Och mer LinkedIn integrationer kommer snart.

Vad är cloud computing? Allt du behöver veta, från offentliga och privata moln för att software-as-a-service

Uppdaterad: En introduktion till cloud computing från IaaS och PaaS till hybrid, offentliga och privata moln.

0