Microsoft skär av Windows 10 stöd tidigt för att vissa pc-Datorer

0
44

0

Video: Hur man uppgradera en gammal DATOR till Windows 10 – gratis

Några St som fick en gratis uppgradering till Windows 10 mindre än två år sedan är nu officiellt blockerad från att ta emot framtida uppdateringar.

Om du är en av de olyckliga ägare av en av de första 2-i-1 St, meddelade under 2012 och sålde i hela 2013 och 2014, DATORN var berättigade till gratis Windows-10 uppgradera i mitten av 2015, och det fick också Sommaren 2016 Årsdagen Uppdateringen (version 1607) utan några kompatibilitetsproblem.

Men när Windows Update försöker installera Mars 2017 Skaparna Uppdatering, version 1703, installationen misslyckas med en hemsk (och förvirrande) meddelande som lyder:

Windows-10 är inte längre stöds på denna PC

Avinstallera denna app nu eftersom det inte är kompatibel med Windows 10.

Låt dig inte luras av det budskapet. Det finns ingen app som du vill avinstallera. Det här problemet uppstår på grund av en motsättning mellan PC-hårdvara och den senaste versionen av Windows 10.

Jag har fått flera rapporter om detta problem, som påverkar enheter byggd kring Intel Atom Clover Trail-serien Processorer. Dessa marker för första gången i nybörjar Windows 8-Datorer, speciellt 2-i-1-enheter, mellan fyra och fem år sedan.

Jag kunde bekräfta att detta är svårt block finns genom att försöka installera Skaparna Uppdatering på en HP Envy X2, som använder en Clover Trail-PROCESSOR, en Atom Z2760. HP levererade mig enheten i början av 2015 och jag har använt den i lab-tester som ett riktmärke för låg-spec-Processorer.

Kompatibilitet in som en del av Installationsprogrammet för Windows gav detta system en friskintyg, men efter att ladda ner mer än 3GB av setup-filer för Skaparna Uppdatering, uppgradering misslyckades med det felmeddelande som visas ovan.

Det finns inget enkelt sätt att arbeta runt kvarteret heller. Såvida inte och till dess den underliggande kompatibilitet är fast, denna enhet är fast på Windows 10, version 1607.

Och det är ett stort problem för ägare av dessa enheter. I “Windows as a Service” – modellen, Microsofts service policy säger, “Varje Windows-10 har uppdateringen kommer att bli servad med kvalitet uppdateringar [säkerhet och tillförlitlighet fixar] för 18 månader från dagen för funktionen uppdatera versionen.”

Om Microsoft pinnar till sin meddelade stöd tidsfrister, alla enheter som kör Windows version 10 1607 kommer att sluta få uppdateringar i början av 2018. I vissa fall kan detta cutoff datum kommer att vara för bara tre år efter det att dessa enheter togs i bruk.

En sökning på Microsofts webbplats inte visar några handlingar som förklarar detta allvarliga kompatibilitet. Jag hittade en bekräftelse från Acer, som publiceras denna support anm: “Intel Clover Trail-processorer stöds för närvarande inte i Windows 10 Skaparna Uppdatera.”

Följande Intel Clover Trail-processorer stöds för närvarande inte i Windows 10 Skaparna Uppdatering:

* Atom Z2760

* Atom Z2520

* Atom Z2560

* Atom Z2580

Microsoft arbetar tillsammans med oss för att hjälpa till att ge kompatibla drivrutiner för att hantera denna oförenlighet. Om du installerar Windows 10 skaparna uppdatering, ikoner och text visas kanske inte på alla, eller kan visa upp en lika solid färg block eller stavar. Om du redan har installerat Skaparna Uppdatering och får problem kan du använda Windows 10 återställning alternativ för att återställa systemet till den föregående bygga.

Att notera är ekade i ett svar i denna tråd på TechNet Windows 10 IT Pro forum stöd. Den tråden var märkt som ett officiellt svar av moderatorerna, inklusive en som identifierats som “Microsoft villkorade personal.”

När du försöker uppgradera en Clover Trail-baserade PC till Skaparna Uppdatera, Inställningar returnerar felkod 0xC1900209, vilket innebär att “systemet inte klarar kompatibilitet scanna för att installera uppdateringen … Inkompatibel programvara är blockera uppgraderingen.”

Hela affären ger tillbaka minnen av en förvirrande annonsering i månader innan lanseringen av Windows-10.

I januari 2015, Windows-chefen Terry Myerson meddelade den nya “Windows as a service” – plan med hjälp av detta språk. Jag har markerat de huvud-repas varning som ingår:

Detta är mer än en en-dags att uppgradera: när en Windows-enhet uppgraderas till Windows 10, vi kommer att fortsätta att hålla den aktuell för stöd livstid av enheten – utan extra kostnad. [kursivering tillagd]

Som udda fras förvirrade en hel del människor och som inleddes för mer än några konspirationsteorier. I juli 2015, två veckor innan den officiella Windows-10 lanseringsdatum Microsoft har gjort sig skyldigt till en 10-årig support lifecycle för Windows 10 och förtydligas “stöds livstid av enheten” politik med denna fotnot. Här också, jag har markerat den relevanta delen:

** Uppdateringar är kumulativa, varje uppdatering byggt på att alla uppdateringar som föregick den. En enhet behöver för att installera den senaste uppdateringen för att förbli stöds. Programuppdatering kan omfatta nya funktioner, buggfixar (säkerhet och/eller icke-säkerhet), eller en kombination av båda. Inte alla funktioner i en uppdatering kommer att fungera på alla enheter. En enhet kan inte ta emot uppdateringar om hårdvaran är oförenliga, som saknar den aktuella drivrutiner, eller på annat sätt utanför Original Equipment Manufacturer ‘ s (“OEM”) stöd period. Uppdatering tillgänglighet kan variera, till exempel land, region, nätverksanslutning, mobil operatör (exempelvis, för cellulära-kompatibla enheter), eller förmåga hårdvara (inklusive, till exempel, ledigt utrymme på hårddisken). [kursivering tillagd]

Detta är det första exemplet på hårdvara som ursprungligen stöds av Windows 10 men har sedan råka i konflikt med dessa regler.

Microsoft och dess OEM-partners har gjort en stor affär av detta inlägg-nivå Atom-processor för den första vågen av Windows 8-enheter. En Intel pressmeddelande (PDF) från lanseringen i September 2012 markerade åtta surfplattor och hybrider från Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung och ZTE.

De enheter som själva var försenad fram till början av 2013 på grund av problem med drivrutiner.

HP Envy X2 var en släkting stjärna bland denna klass av Datorer, som ståtar med en verklig batteriets livslängd mäts i dagar, med en avtagbar tablett som jämfört positivt i storlek och vikt (men inte app-stöd) till den då aktuella iPad-modellen. (Du kan läsa mina första intryck av enheten i Mars 2013 inlägg, “Datorer lära sig nya tricks, men kan tablet/notebook hybrider rädda Windows 8?” )

Windows 10 is no longer supported - error message

Del tre och fyra år gamla Datorer är inte att installera den senaste Windows-uppdatering 10

Den Envy X2 började säljas med ett utropspris 700 sek, men priset sänktes med $100 kort därefter. HP och dess distributörer har fortsatt att erbjuda enheten tills dess ersättare anlänt några två år senare, och prisjägare kan fortfarande hitta den för försäljning 2015.

Ingen vet exakt hur många Clover Trail-baserade enheter såldes, men gemensamt totalt från alla tillverkare var nog i miljontals. Idag, ägarna av de enheter som tog nytta av Microsofts gratis erbjudande om uppgradering till Windows 10 står inför en oförskämd chock.

Det är möjligt att Microsoft och Intel kommer att leverera en lösning till detta problem. Det är vad Acer support anm innebär, men med några detaljer av det underliggande problemet och inget officiellt ord från Microsoft, det är verkligen inte garanteras. (Jag har bett Microsoft för en kommentar och kommer att uppdatera detta inlägg när jag hör tillbaka från dem.)

Och finns det andra PC arkitekturer som sannolikt kommer att möta denna fråga i nästa år eller två? Vi vet inte. Som Microsoft flyttar till en Windows-10 uppgradera kadens två gånger per år, med uppdateringar levereras i Mars och September och en support lifecycle för 18 månader, som har stöd för politiken kan i teorin leda till ännu en två-år-gamla enheten till slut upp på Ön Förlorade Processorer.

Det ironiska i detta fall är att Microsoft aggressivt drivit gratis Windows-10 erbjudande om uppgradering till ägarna av dessa enheter, vrida upp trycket dramatiskt juli 2016 cutoff datum närmade sig. Nu, mindre än ett år senare, dessa enheter är att vara avskuren utan föregående meddelande.

The bottom line: Om din PC var ursprungligen designad för Windows 8 eller Windows 8.1 och tillverkaren har inte officiellt stöd för Windows 10, du är i riskzonen.

För kort sikt, minst, och att denna politik inte ska påverka Datorer som har utformats för Windows 10 eller för vilka tillverkaren inte uttryckligen har levererat stöd för Windows 10 i form av drivrutiner och firmware-uppdateringar. Men det kan förändras på ett par år, kanske utan föregående meddelande.

0