Kjernen Linux Spørsmål og Svar For Nybegynnere

0
46

Linux, eller GNU/Linux, har vokst i popularitet eksponentielt i løpet av de siste ti år eller så, og med det, og fremveksten av brukere bytte fra Windows; det er mange spørsmål som blir stilt.

Denne artikkelen, er bare en del av disse spørsmålene, og svarene som er forbundet med dem.

Føl deg fri til å legge inn spørsmål om Linux som du er nysgjerrig på i kommentarfeltet nedenfor.

Er Linux Fri Til Å Bruke?

LinuxMint Default Desktop XFCE

Kort sagt det Meste. De aller fleste distribusjoner som brukes hjemme er gratis å bruke. Det er egentlig ikke før du begynner å komme inn i en server-miljøer som du KAN kjøre inn distribusjoner som krever betaling, men bare hvis du ønsker å bruke dem. En av de vakre tingene om GNU/Linux-verden, er at du har massevis av valg. Et eksempel på dette, er RedHat Enterprise Linux, som er et system som du må betale for.

I alternativ, det er CentOS som er et fellesskap kjøre distribusjon basert av RHEL. CentOS ikke får den kommersielle støtte fra RHEL og de fleste oppdateringer er sendt til RHEL først før du plukket opp i CentOS, men for alle praktiske formål kan man si at CentOS = RHEL for det meste. Et annet eksempel vil være SUSE, som er en annen betalt distribusjon populære for servere, og OpenSUSE, en gratis samfunnet versjon av SUSE.

Hva er forskjellen mellom Linux og UNIX?

Jeg kunne bli meget dypt med dette spørsmålet, men for å få til denne artikkelen er for nybegynnere, og jeg vil prøve å forenkle dette, riktignok på bekostning av noen detalj.

Linux er en klone av UNIX, men de deler ikke selve koden. UNIX er et kommersielt system, og er opphavsrettslig beskyttet. Linux på den annen side, er gratis for alle å bruke, modifisere, endre, hack, tweak etc. De deler mange likheter, slik som pc-Miljøer, En Init-systemet (for de som ikke bytte til systemD i Linux), POSIX-grensesnitt, og mer. Men, igjen, Linux er ikke UNIX, det er bare en klone.

Hva er forskjellen mellom Windows og Linux?

Den viktigste forskjellen er at Linux er åpen kildekode. NOEN (Som deg!) kan laste ned kildekoden og gjøre hva du vil det. Vinduer er lukket kildekode og proprietær, kan du ikke rote med kildekoden når som helst snart, juridisk (lekkasjer har skjedd…som bare for noen dager siden!)

En annen viktig forskjell er at det er MANGE forskjellige distribusjoner av Linux, og alle har forskjellige funksjoner, og samfunnet er hele tiden å legge mer. Windows, du får hva de sender deg. Ja, det er tredjeparts programmer som kan endre ting rundt, men du har ikke noe i nærheten av samme fleksibilitet og tilpasning valg som du gjør med Linux.

Linux er også mye tryggere enn Windows. Det er mange grunner til, og det er en artikkel alle i seg selv, men nok til å si at det er en grunn til at folk som Edward Snowden bare å kaste ett navn ut det, ikke bruker Windows.

Hva er forholdet mellom GNU og Linux?

Linux er faktisk ikke hva mange nybegynnere har en tendens til å synes det er. Linux er ikke hva du ser, hva du klikker, eller hva du virkelig samhandle med det meste av tiden. Linux er ikke operativsystemet; Linux er kjernen. GNU er faktisk operativsystemet.

Operativsystemet GNU ikke var opprinnelig designet for å brukes med Linux, men heller det er egen kjerne som kalles GNU Hurd. Men, når Linux-skaperen Linus Torvalds utgitt Linux i verden, det ble ofte er vedtatt av GNU-brukere, og ble standard for bruk med GNU OS. I dag, 99% av “Linux” – systemer du noensinne vil berøre, er faktisk mer som GNU/Linux-systemer. Dette er hvorfor noen mennesker velger å kalle OS GNU/Linux i stedet for bare Linux, fordi det ville faktisk være feil når du refererer til Operativsystemet. Imidlertid, for enkelhets skyld, vil mange fortsatt kaller det hele shebang “Linux”.

Hva er en Linux-distribusjon?

Fordi både GNU og Linux er gratis, mange lokalsamfunn, bedrifter og også enkeltpersoner, har valgt å utforme sine egne GNU/Linux operativsystemer. Noen bruker forskjellige pakke ledere, noen bruker forskjellige skrivebordsmiljøer, noen er utformet for å være minimalistisk, noen er laget for spesifikke formål. En fordeling, eller distro for kort; er begrepet som brukes når du beskriver en av disse ulike Operativsystemer. Heller enn å si, “jeg bruker et fellesskap laget versjon av GNU/Linux Operativsystem kalt Linux Mint, som er basert på en annen versjon av GNU/Linux som er opprettet av selskapet Canonical; kalles Ubuntu.” Vi kan bare si, “jeg vil bruke en distro som heter Linux Mint, som er basert på en annen distro som heter Ubuntu.”

Hva er de mest populære Linux-distribusjoner?

 • Ubuntu

 • Linux Mint

 • OpenSUSE

 • Manjaro

 • Arch Linux

 • Deepin

 • Mageia

 • Debian

 • Antergos

 • Fedora

 • Elementary

 • PCLinuxOS

 • CentOS

 • Gentoo

Hvilke varianter/utgaver av Linux Mint er det?

Linux Mint er å vokse til å bli en av de mest populære distroer av GNU/Linux ut der, og på grunn av at det er flere ‘smaker” av systemet, for å berolige folk har forskjellig smak.

På tidspunktet for å skrive denne artikkelen, gjeldende varianter er:

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” Xfce

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” KDE

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” Kanel

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” KOMPIS

 • Linux Mint Debian Edition 2 “Betsy”, som er basert på Debian, snarere enn Ubuntu.

Hvilke varianter/utgaver av Ubuntu er det?

Ubuntu var, og fortsatt på mange måter er regjerende mester av GNU/Linux userbase. Akkurat som med Linux Mint, det er mange varianter av den, for å tilfredsstille flere forskjellige publikum.

 • Kubuntu — Ubuntu med KDE-Skrivebordet Miljø

 • Lubuntu — Ubuntu med LXDE-Skrivebordet Miljø

 • Mythbuntu — Brukes for å lage din egen hjemmekino bruke Arena

 • Ubuntu Budgie — Ubuntu med DE Budgie

 • Ubuntu-GNOME — Ubuntu med GNOME-Skrivebordet Miljø

 • Ubuntu Kylin — Ubuntu er spesielt laget for brukere i Kina

 • Ubuntu-MATE — Ubuntu med KOMPIS Desktop Miljø

 • Ubuntu Studio er Designet for å Redigere og Multimedia, ofte brukt for audio/video-produksjon miljøer.

 • Xubuntu — Ubuntu med XFCE Desktop Miljø

Hvor får du Linux-støtte?

De beste stedene for å få støtte, er nettstedet fora for dine spesifikke distribusjon, men også FreeNode ((https://freenode.net/)) IRC Nettverket. Det er kanaler for nesten alle Distro, og samfunnet er nesten alltid villig til å hjelpe!

Hva er de beste nettstedene/tv for å lære Linux?

Ghacks.net er en stor kilde for Linux informasjon! (Skamløs plugg)

Andre store nettsteder er:

 • http://www.Linux.com

 • http://linuxcommand.org/

 • https://www.linux.org/

 • Og selvfølgelig kanalen #Linux på Freenode er en stor ressurs, så vel som din distro bestemt kanal!

Siste Ord

Forhåpentligvis vil dette hjelpe nyankomne Windows flyktninger, fremtidige Linux Neckbeards av Makt, og den nysgjerrige konsollen junkies, litt mer om grunnleggende ting. Verden av GNU/Linux er stor, dyp, intrikate, og rett og slett storslagen hvis du dykke dypt nok inn i det, men heldigvis, du har egentlig ikke til i dag heller, med hvor fantastisk og brukarvennleg det har blitt.

Hva om du? Hvordan kom du i gang inn i verden av GNU/Linux? Fortelle historiene dine i kommentarfeltet!