Linux kernen Spørgsmål og Svar For Begyndere

0
24

Linux eller GNU/Linux, er vokset eksponentielt i popularitet i løbet af de seneste ti år eller deromkring, og med denne og en stigning i antallet af brugere der skifter fra Windows, og der er en masse spørgsmål, der bliver stillet.

I denne artikel, er blot en række af disse spørgsmål, og de svar, der er forbundet med dem.

Velkommen til at stille spørgsmål om Linux, at du er nysgerrig i kommentarfeltet nedenfor.

Er Linux Gratis At Bruge?

LinuxMint Default Desktop XFCE

Kort sagt – for det Meste. Langt de fleste distributioner, der anvendes i hjemmet er gratis at bruge. Det er ikke virkelig, indtil du begynder at få ind i server-miljøer, som du KAN løbe ind i-distributioner, der kræver betaling, men kun hvis du ønsker at bruge dem. En af de smukke ting om GNU/Linux-verdenen, er, at du har masser af muligheder. Et eksempel på dette, er RedHat Enterprise Linux, som er et system, som du skal betaler for.

I alternativ, der er CentOS, som er et fællesskab køre distribution baseret off RHEL. CentOS ikke får opbakning fra RHEL, og de fleste opdateringer er afsendt til RHEL først, før afhentet i CentOS, men for alle hensigter og formål, man kan sige, at CentOS = RHEL for det meste. Et andet eksempel kunne være SUSE, som er en anden betalt distribution populære for servere, og OpenSUSE, en gratis community-version af SUSE.

Hvad er forskellen mellem Linux og UNIX?

Jeg kunne få meget dybt med dette spørgsmål, men af hensyn til denne artikel er for begyndere jeg vil forsøge at forenkle dette, omend på bekostning af nogle detaljer.

Linux er en klon af UNIX, men de deler ikke den faktiske kode. UNIX er et kommercielt system, og er ophavsretligt beskyttet. Linux på den anden side, er gratis for alle at bruge, modificere, ændre, hack, tweak, osv. De deler mange ligheder såsom Desktop-Miljøer, Et Init-system (for dem, der ikke kan skifte til systemD i Linux), POSIX-interface og meget mere. Men igen, Linux er ikke UNIX, det er bare en klon.

Hvad er forskellen mellem Windows og Linux?

Den væsentligste forskel er, at Linux er open source. ANDRE (Som dig!) kunne downloade kildekoden, og gøre hvad du vil med det. Windows er closed source og proprietære, kan du ikke rode med den kilde kode når som helst snart, juridisk (utætheder er sket…som bare for et par dage siden!)

En anden væsentlig forskel er, at der er MANGE forskellige distributioner af Linux, og hver af dem har forskellige funktioner, og samfundet er i konstant at tilføje mere. Windows, du får, hvad de sender til dig. Ja, der er tredjeparts programmer, der kan ændre tingene, men du ikke har noget nær den samme fleksibilitet og tilpasningsmuligheder, som du gør med Linux.

Linux er også meget mere sikkert end Windows. Der er mange grunde til, og det er en artikel, der alt i sig selv, men tilstrækkeligt til at sige, at der er en grund til, at folk som Edward Snowden lige at kaste et navn derude, som ikke bruger Windows.

Hvad er forholdet mellem GNU og Linux?

Linux er faktisk ikke, hvad mange begyndere har tendens til at synes, at det er. Linux er ikke hvad du ser, hvad du klikker på, eller hvad du virkelig interagere med det meste af tiden. Linux er ikke operativsystemet Linux er den kerne. GNU er faktisk operativsystemet.

GNU-operativsystemet ikke blev oprindeligt designet til at blive brugt med Linux, men det er egen kerne kaldet GNU Hurd. Men når Linux skaber Linus Torvalds frigivet Linux til verden, blev det almindeligt vedtaget af GNU brugere, og blev den standard, der bruges med GNU OS. I dag 99% af “Linux” – systemer, du nogensinde vil røre, er faktisk mere som GNU/Linux-systemer. Dette er hvorfor nogle mennesker vælger at kalde OS GNU/Linux i stedet for blot at Linux, fordi det ville faktisk være forkert, når der henvises til Operativsystemet. Men for nemheds skyld, er der stadig mange blot kalder hele molevitten “Linux”.

Hvad er en Linux-distribution?

Fordi både GNU og Linux er gratis, mange lokalsamfund, virksomheder og også enkeltpersoner, der har valgt at designe deres egne GNU/Linux-operativsystemer. Nogle bruger forskellige pakke-managere, nogle bruger forskellige desktop-miljøer, nogle er designet til at være minimalistisk, nogle er designet til specifikke formål. En distribution, eller distro for kort; er den term, der anvendes, når man beskriver et af disse forskellige Operativsystemer. Snarere end at sige, “jeg bruge et fællesskab version af GNU/Linux Operativsystem, kaldet Linux Mint, som er baseret ud fra en anden udgave af GNU/Linux skabt af virksomheden Canonical; hedder Ubuntu.” Vi kan simpelthen sige, “jeg bruge en distro der hedder Linux Mint, som er baseret ud fra en anden distro der hedder Ubuntu.”

Hvad er den mest populære Linux-distributioner?

 • Ubuntu

 • Linux Mint

 • OpenSUSE

 • Manjaro

 • Arch Linux

 • Deepin

 • Mageia

 • Debian

 • Antergos

 • Fedora

 • Elementary

 • PCLinuxOS

 • CentOS

 • Gentoo

Hvad varianter/udgaver af Linux Mint er der?

Linux Mint er vokset til at blive en af de mest populære distributioner af GNU/Linux derude, og fordi af, at der er adskillige ‘varianter’ af systemet, for at tilfredsstille folk med forskellig smag.

På tidspunktet for skrivning af denne artikel, den nuværende bud er:

 • Linux Mint 18.2 “Sonja” Xfce

 • Linux Mint 18.2 “Sonja” KDE

 • Linux Mint 18.2 “Sonja” Kanel

 • Linux Mint 18.2 “Sonja” MATE

 • Linux Mint Debian Edition 2 “Betsy”, som er baseret på Debian, snarere end Ubuntu.

Hvad varianter/udgaver af Ubuntu er der?

Ubuntu var og er stadig på mange måder er regerende mester i GNU/Linux userbase. Ligesom med Linux Mint, der er mange varianter af den, for at tilfredsstille flere forskellige skarer.

 • Kubuntu — Ubuntu med KDE-Desktop-Miljøet

 • Vmware-view-open — Ubuntu med LXDE-Skrivebordet Miljø

 • Mythbuntu — Bruges til at lave din egen hjemmebiograf hjælp af MythTV

 • Ubuntu Undulat — Ubuntu med Budgie DE

 • Ubuntu GNOME — Ubuntu med GNOME-skrivebordsmiljøet

 • Ubuntu Kylin — Ubuntu er lavet specielt til brugere i Kina

 • Ubuntu MATE — Ubuntu med MATE Desktop-Miljø

 • Ubuntu Studio — Designet til at Redigere og Mms, der almindeligvis anvendes til lyd/video-produktion miljøer.

 • Xubuntu — Ubuntu med XFCE

Hvor kan du få Linux support?

De bedste steder at få støtte, er det forums hjemmeside til dine specifikke distribution, men også FreeNode ((https://freenode.net/)) IRC-Netværk. Der er kanaler for næsten enhver Distro, og fællesskabet er næsten altid villige til at hjælpe!

Hvad er de bedste hjemmesider/kanaler, til at lære Linux?

Ghacks.net er en stor kilde til Linux oplysninger! (Skamløs plug)

Andre store sites er:

 • http://www.Linux.com

 • http://linuxcommand.org/

 • https://www.linux.org/

 • Og selvfølgelig den kanal #Linux på Freenode er en stor ressource, såvel som din distribution specifik kanal!

Sidste Ord

Dette vil forhåbentlig hjælpe de nyankomne Windows flygtninge, fremtidige Linux Neckbeards af Magt, og den nysgerrige konsol junkier, en lille smule mere om det grundlæggende ting. En verden af GNU/Linux er stort, dybt, kringlet og ligefrem mindblowing hvis du nedsænk dig selv dybt nok ind i det; men heldigvis, behøver du ikke virkelig nødt til i dag, med hvor awesome og brugervenligt, det er blevet.

Hvad med dig? Hvordan kom du i gang ind i verden af GNU/Linux? Fortæl dine historier i kommentarfeltet!