Kärnan Linux-frågor och Svar För Nybörjare

0
34

Linux, eller GNU/Linux, har vuxit exponentiellt i popularitet under de senaste tio åren eller så, och med det, och ökningen av användare som byter från Windows, det finns många frågor som ställs.

Denna artikel är helt enkelt ett antal av dessa frågor, och svaren som är förknippade med dem.

Känn dig fri att ställa frågor om Linux som du är nyfiken på i en kommentar nedan.

Linux Är Fria Att Använda?

LinuxMint Default Desktop XFCE

I kort – för det Mesta. De allra flesta distributioner som används i hemmet är gratis att använda. Det är egentligen inte förrän du börjar få in server-miljöer som du KAN stöta på distributioner som kräver betalning, men bara om du vill använda dem. En av de vackra saker om GNU/Linux-världen, är att du har massor av alternativ. Ett exempel på detta är RedHat Enterprise Linux, som är ett system som du måste betala för.

I det alternativa, det är CentOS som är en gemenskap som kör distribution baserad av RHEL. CentOS inte få kommersiella stöd från RHEL och de flesta uppdateringar levereras till RHEL först innan de plockas upp i CentOS, men för alla syften och ändamål kan man säga att CentOS = RHEL för det mesta. Ett annat exempel skulle vara SUSE, som är en annan betald utdelning populära för servrar, och OpenSUSE, ett fritt gemenskapens version av SUSE.

Vad är skillnaden mellan Linux-och UNIX?

Jag kunde komma väldigt djupt med den här frågan, men för den skull denna artikel är för nybörjare jag kommer att försöka förenkla detta, om än på bekostnad av någon detalj.

Linux är en klon av UNIX, men de delar inte själva koden. UNIX är ett kommersiellt system, och är upphovsrättsskyddade. Linux å andra sidan, är gratis för alla att använda, modifiera, ändra, hack, hack etc. De delar många likheter som Desktop-Miljöer, En Init-systemet (för dem som inte växla till systemD i Linux), POSIX-gränssnittet, och mer. Men, återigen, Linux är inte UNIX, det är bara en klon.

Vad är det för skillnad mellan Windows och Linux?

Den största skillnaden är att Linux är öppen källkod. VEM som helst (Som du!) kunde ladda ner källkoden och göra vad du vill med den. Windows är stängd källkod och egen, du kommer inte att jävlas med källkoden som helst snart, juridiskt (läckage har hänt…som för bara några dagar sedan!)

En annan viktig skillnad är att det finns MÅNGA olika distributioner av Linux, och alla har olika funktioner, och samhället är ständigt lägga till fler. Windows, du får vad de skickar dig. Ja, det finns program från en tredje part som kan förändra saker och ting, men du har inte ens i närheten av samma flexibilitet och kundanpassning som du gör med Linux.

Linux är också mycket säkrare än Windows. Det finns många anledningar varför, och det är en artikel i sig, men det räcker med att säga att det finns en anledning till människor som förstörda bara för att kasta ett namn ute, inte använder Windows.

Vad är det för skillnad mellan GNU och Linux?

Linux är faktiskt inte det som många nybörjare brukar tänka att det är. Linux är inte vad du ser, vad du klickar på, eller vad du verkligen interagera med det mesta. Linux är inte operativsystem; Linux är kärnan. GNU är faktiskt operativsystemet.

GNU-operativsystemet var inte ursprungligen avsedd att användas med Linux, men snarare handlar det egna kärna kallas GNU Hurd. Dock, när Linux skapare Linus Torvalds släppte Linux i världen, blev det allmänt antagits av GNU användare, och blev standard för användning med GNU OS. Numera, 99% av “Linux” – system som du någonsin kommer att beröra, är faktiskt mer som GNU/Linux-system. Detta är varför vissa människor väljer att kalla operativsystemet GNU/Linux istället för att bara Linux, eftersom det skulle faktiskt vara felaktig när du refererar till Operativsystemet. Men, för enkelhetens skull, som många fortfarande kallar helt enkelt hela schabraket “Linux”.

Vad är en Linux-distribution?

Eftersom både GNU och Linux är gratis, många samhällen, företag och även privatpersoner har valt att designa sina egna GNU/Linux operativsystem. Vissa använder olika paket chefer, en del använder olika skrivbordsmiljöer, vissa är utformade för att vara minimalistisk, vissa är avsedda för särskilda ändamål. En annan distribution, eller distro för kort, är den term som används när man beskriver en av dessa olika Operativsystem. Hellre än att säga: “jag använder en gemenskap version av Operativsystemet GNU/Linux som heter Linux Mint, som är baserad på en annan version av GNU/Linux som skapats av företaget Canonical, kallas Ubuntu.” Vi kan helt enkelt säga, “jag använder en distro som heter Linux Mint, som är baserad på en annan distro som kallas Ubuntu.”

Vad är den mest populära Linux-distributioner?

 • Ubuntu

 • Linux Mint

 • OpenSUSE

 • Manjaro

 • Arch Linux

 • Deepin

 • Mageia

 • Debian

 • Antergos

 • Fedora

 • Elementary

 • PCLinuxOS

 • CentOS

 • Gentoo

Vilka varianter/versioner av Linux Mint är det?

Linux Mint är att växa för att bli en av de mest populära distributioner av GNU/Linux, på grund av att det finns flera “smaker” av systemet, för att blidka folk av olika smaker.

Vid tiden för skrivandet av denna artikel, den nuvarande varianter är:

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” Xfce

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” KDE

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” Kanel

 • Linux Mint 18.2 “Sonya” MATE

 • Linux Mint Debian Edition 2 “Betsy” som är baserat på Debian, snarare än Ubuntu.

Vilka varianter/utgåvor av Ubuntu finns det?

Ubuntu var och är fortfarande på många sätt är den regerande mästaren i GNU/Linux userbase. Precis som med Linux Mint, det finns många varianter av den, för att blidka flera olika publik.

 • Kubuntu — Ubuntu med KDE-Skrivbordsmiljö

 • Lubuntu — Ubuntu med skrivbordsmiljön LXDE

 • Kubuntu — Används för att göra din egen hemmabio med MythTV

 • Ubuntu Undulat — Ubuntu med DE Undulat

 • Ubuntu GNOME — Ubuntu med GNOME Desktop Environment

 • Ubuntu Kylin — Ubuntu speciellt framtagen för användare i Kina

 • Ubuntu MATE — Ubuntu med MATE Desktop-Miljö

 • Ubuntu Studio — Avsedd för Redigering och Multimedia, som vanligen används för audio/video-produktion miljöer.

 • Xubuntu — Ubuntu med skrivbordsmiljön XFCE

Var får du stöd för Linux?

De bästa ställena att få stöd, är den webbplats forum för din specifika distribution, men också FreeNode ((https://freenode.net/)) IRC-Nätverk. Det finns kanaler för nästan varje Distro och gemenskapen är nästan alltid beredda att hjälpa till!

Vad är det bästa webbplatser/kanaler för att lära sig Linux?

Ghacks.net är en stor källa för Linux information! (Shameless plug)

Andra stora områden är:

 • http://www.Linux.com

 • http://linuxcommand.org/

 • https://www.linux.org/

 • Och naturligtvis är det i kanalen #ubuntu på Freenode är en stor resurs, liksom din distribution specifik kanal!

Avslutande Ord

Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa de nyanlända Windows flyktingar, framtida Linux Neckbeards av Makt, och de nyfikna konsolen knarkare, lite mer om grunderna i saker. I GNU/Linux är stort, djupt, intrikat, och rent ut sagt mindblowing om du dränka dig själv djupt nog in i det, men tack och lov, du behöver verkligen inte idag heller, hur awesome och användarvänlig har det blivit.

Vad är det med dig? Hur kom du igång i en värld av GNU/Linux? Berätta dina historier i kommentarerna!