Pojken På Bron har en allvarlig prequel problem

0
37

M. R. Carey spektakulära 2014 roman Flickan Med Alla Presenter var en uppenbarelse. Det är den typ av bok som passar bäst att läsa med absolut ingen kunskap att gå på, på grund av hur det droppar läsare in i en framtida värld där ingenting kan antas, och varje ny avslöja kommer som en överraskning. Läsarna har för att hålla som Carey utspelar sig hans chockerande fakta om huvudpersonen, hennes omständigheter, och den historia som leder fram till början av boken. Så det är bara naturligt att prequel roman, en Pojke På Bron kan inte bygga samma känsla av engagemang och discovery. Istället för att bygga en hel värld från grunden, det tar den första boken inställning för givet, och fokuserar på människorna i den. Men denna bok är berättelsen om egoism, snålhet, ilska och dåliga val är relativt förutsägbart. Och det faktum att det är en prequel behöver inte hjälpa till. Från början, dess verksamhet är på väg mot ett förutbestämt slutsats.

Det är omöjligt att diskutera antingen boka utan att förstöra några av de hemligheter Tjej Med Alla De Gåvor som används för att rita intriger från de inledande kapitlen av boken — eller ingående stunder av stark 2016 filmatisering. Så betrakta detta som en varning: även diskutera genren av dessa böcker är att ge bort viktig information. Fortsätt på egen risk.


Bild: Orbit

Som författare, Carey är en mästare på ny uppfinning. Hans spektakulära tv-serier och De Oskrivna uppfinner Harry Potter som en verklig pojke förevigat i sin fars fantasy-romaner, och hantera bakslag av den magiska intriger byggt runt sin fars arbete. Hans Lucifer serier dra på Neil Gaiman ‘ s version av djävulen, och uppfinna honom som en ovillig kosmiska vandraren i en ständig kamp mot hans förflutna och hans skapare. Och Flickan Med Alla De Gåvor, som Carey nytt uppfinner zombie historien för en tid som är ganska trött på zombie-historier.

Boken kretsar kring Melanie, en 10-årig flicka som är infekterade med Cordyceps svamp, som kompromisser hosts’ centrala nervsystemet. Att lyda den impuls att sprida svampinfektion till nya värdar, den smittade bli själlösa bita maskiner. Men Melanie och de andra barnen i hennes inneslutning anläggning hon fortfarande har den mentala funktionen. Hon är ljusa, söta underbarn som autentiskt älskar hennes lärare Missa Justineau, och hur anläggningen soldater behandlar henne som ett farligt föremål eller en rabiat djur ger en rättvis bit av bokens spänning. Pojken På Bron har också en ovanlig huvudperson: 15-årige Stephen Grevar, ett vetenskapligt geni, vars labb arbete gav mänskligheten som sitt bästa vapen hittills mot de själlösa “hungries.” Hans roll-on kemisk blockerare döljer mänskliga feromoner från hungries sinnen. Och ändå, som Melanie, han är omgiven av vuxna som till stor del behandlar honom med förakt, försiktigheten, eller direkt avsky.