Hoe de Roland TR-808 revolutie in de muziek

0
53

“Ik ben weer terug met de 808 want ik ben bazig.” —Kelis feat. Te Kort, “Bazig”

“Fris als, uh, Impala’ s, uh, chrome hydrauliek, 808 drums” —Het Spel, “Hoe We het Doen”

“Sommige vrij goede beats op dit 808 CD” —Frank Ocean, “Zwemmen Goed”

“Mijn hart klopt als een 808” —Britney Spears, “Het Ijs Breken”

“808, 8-0-fucking-8” —Toekomst, “het Masker Af”

Als je van hip-hop en pop, u hebt waarschijnlijk gehoord “808” op een bepaald punt. Dat is een verwijzing naar de iconische Roland TR-808, een trommel van de machine gemaakt door Ikutaro Kakehashi in 1972. De unieke combinatie van bass drum geluid is wat kunstenaars bedoelen wanneer ze zeggen “turn up the 808.” Het nastreven van de perfecte lage-frequentie 808 geluid is een echte strijd voor de producenten. Een krachtig genoeg 808, en het kan blow your speakers — wat kan het doel zijn, als je probeert om een echte banger.

In het weekend, Kakehashi is overleden op 87-jarige leeftijd, met achterlating van een erfenis van de creaties die een onmetelijke impact op muziek van over de hele wereld. Geboren in Osaka, Japan, Kakehashi kreeg zijn start het repareren van kapotte horloges en klokken, toen hij 16 was, en later behaalde een diploma in mechanical engineering. In 1960 vond hij zijn weg naar de elektronische instrumenten bij Ace Elektronische Industrie. Hij gestolde een naam voor zichzelf in 1972, toen hij richtte Roland Corporation, en onder leiding van de oprichting van synthesizers en drummachines, met inbegrip van de TR-808. Het was een van de eerste programmeerbare drum machines in de industrie, en uiteindelijk veranderde het geluid van de populaire muziek. Wat maakte de 808 anders was dat de geluiden niet lijken op echte percussie, en waren meer als een “futuristisch” interpretatie van de gebruikelijke geluiden: bas, drums, snare, bekkens, en meer. De machine vooral stond voor haar krachtige bass drum sound.

Wanneer de 808 voor het eerst gelanceerd in 1980, het is mislukt in de handel. Aanvankelijk werd gezien als een speeltje dat gemaakt robotachtige geluiden, eerder dan een serieus instrument. Elektronische muziek was niet in de mode, maar Roland beëindigde de 808 in 1983. Zijn belangrijkste rivaal, de Linn, LM-1, had een scherper geluid en meer verkoop succes. Maar de 808 gebouwd van een cult-aanhang onder underground producers. Het was meer betaalbare (met een $1,200 prijskaartje in vergelijking met de LM-1 en 5.000 dollar), had een eenvoudiger interface, en kwam geleverd met 16 analoge geluiden. Uiteindelijk werd het gebruikt op meer hits dan een andere drum machine, met inbegrip van hits als Whitney Houston ‘ s ‘ I Wanna Dance With Somebody,” SOS Band “Just be Good To Me,” en Talking Heads “Psycho Killer.”


Marvin Gaye.

Foto: De Zelfkant Werf

De opkomst van de drum machine was cruciaal voor de vorming van hele gebieden van muziek — vooral hip-hop, maar ook subgenres zoals Miami bass, acid house en Detroit techno. Voordat de 808, producenten zou graven voor de drum samples en zorgvuldig lus te maken in een originele drum-patronen. Met de komst van drummachines, samples en live-drummers werd overbodig. De producenten waren in staat om te tweaken van hun eigen patronen van de 808 “robot” en “speelgoed”-achtige geluiden, die het mogelijk maakte voor bijna iedereen te produceren van muziek. Drum machines, zoals de 808 geleid tot het tijdperk van de “slaapkamer producenten”, zoals Rick Rubin (die een 808 in zijn NYU dorm) en Pete Rock. Afrika Bambaataa was de eerste hip-hop act om de machine op de kaart met zijn baanbrekende 1982 record “Planet Rock.” Het is ook geraakt mainstream succes met Marvin Gaye ‘ s 1982 hit “Sexual Healing.”